fbpx

Nekem lételemem az írás. Szórakoztat, kiteljesít. Legelőször még nem tudtam beszélni, így az írás egyfajta kommunikációs forma is volt, de aztán nagyon megszerettem.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Talán a közvetlen hangnem, a „Jé, ez mintha az én saját érzéseim leírása volna”-feeling, amit már rengeteg olvasóm írt meg nekem. Talán mindenki ugyanazt érzi, csak kevesen írják le. Én pedig leírtam 34 éve íródott naplómba, ami meg is jelent könyvben 1987-ben, amit még 3 további könyvem követett. És most is írok. Igaz, ma már rengetegen írnak. És ma már sokkal kevesebben olvasnak. De én azért is írok

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Nekem lételemem az írás. Szórakoztat, kiteljesít. Legelőször még nem tudtam beszélni, így az írás egyfajta kommunikációs forma is volt, de aztán nagyon megszerettem. „Megtaláltam a hangom” – mondhatnám fellengzősen, de valójában csupán ugyanazt írtam le, amit mondtam volna. Hosszú évekig írtam újságba (pl. a Mai Napba, ami a Bors elődje, az Internetto-ba, ami az Index /Telex/ elődje volt), főleg kulturális témákban, de igazán olyanról tudtam / szerettem írni, amihez nekem is volt közöm. A könyveim a saját életemről szólnak.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Őszintén? Persze ha lenne hozzá egy belevaló partnerem, azt tenném, amit minden férfi. Egész nap, egész éjjel. Ha egyedül…., akkor pedig írnék egész nap. És reggel 8-kor azon dühöngenék, hogy már álmos vagyok, pedig még annyit tudnék írni!

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Az utolsó sorkönyvem 1999-ben jelent meg, tehát már 21 éve. Közben volt egy 8 éves visszavonulós időszakom, de 7 éve már írom az új könyvemet, természetesen magamról. A visszavonulás alatt is írtam, álnéven, tehát már most is van rengeteg írások, de még több, amit le kéne még írnom, de még nem volt rá időm. Délben, vagy még később kelek. Tisztálkodom, eszem, tevékenykedem, elmegyek ide-oda,, elintézem ezt is, azt is, aztán nekiülök írni. Kisebb szünetekkel (szünetek kell!), attól függően, hogy mennyire mozgat meg belülről a téma. Sosem döntöm el, hogy ez a könyvem kiknek fog szólni, vagy, hogy vajon kik fogják olvasni. Egyedül az fontos, hogy jól érezzem magam írás közben.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

  • Marlo Morgan: Vidd hírét az igazaknak
  • Weöress Sándor: Olvadás
  • Szarka Fedor Guido: Mosoly entropia.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Tenzi naplója című könyvemnek csak előszavát és utószavát írtam én, maga a mű 97 évig élt dédnagymamám önéletírása. Életem legboldogabb időszaka fűződik ehhez. Öt teljes évig dolgoztam rajta, pedig ez egy készen álló 400 oldalas, gyöngy-betűkkel teleírt naplófüzet volt már akkor, amikor megtaláltam a frissen elhunyt nagypapám ágynemű tartójában. Ott döbbentem rá, hogy semmit se tudok dédiről (akit Hortenziának – Tenzinek hívtak), mert nálunk elmaradtak azok a nagy családi beszélgetések, viszont most ott állt leírva minden, korabeli fotókkal együtt, amiket addig nem láttam, viszont rájuk vethettem magam. Már az első oldalak után rájöttem, hogy itt nem valami egyszerű visszaemlékezésről van szó, hanem komoly irodalmi értékkel bíró alkotásról. Később erről csak még inkább megbizonyosodtam, ugyanakkor ezt nekem senki se hitte el. Legyintettek, hogy biztos csak a rokoni kapcsolat miatt vagyok ilyen lelkes. Elolvasni senki se akarta, itt-ott beleolvasás alapján félkész műnek nevezték azt a zseniális írásművet, amibe én öt évnyi lelkes munkát fektettem. Számos kiadó utasított vissza, míg végül egy régi barátom segített. Ő se olvasta el, de mivel annyira lelkesen meséltem neki a Tenzi naplójáról, megfinanszírozta a nyomdát, a szállítást. Öcsém profi tördelőszerkesztő, ő összerakta a könyvet kívül-belül, mert a borítót is megtervezte. Első két könyvemnél már kipróbáltam a könyvforgalmazást (még a másodiknál se voltam húsz éves), harmadik, és negyedik könyvemnél pedig már kizárólagosan én terjesztettem a könyveimet, amiket akkor még kiadó adott ki. Így ennél az újnál is sikerült eladnom az összeset egyetlen karácsonyi vásár alatt. Így a barátomnak a vártnál jóval előbb sikerült visszaadnom a kölcsönadott pénzét. Azóta már három régebbi könyvemet is kiadtam újra, és ezek terjesztésével, illetve írással foglalkozom.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az életem nyitott könyv. Egész életemben arra törekedtem, hogy minél többen megismerjenek.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Akkor ér valamit egy műalkotás, ha a szemlélőjében, könyv esetén olvasójában megmozgat valamit. A többi mellékes.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

2013 óta minden évben kétszer, nyáron kb. másfél hónapig, és minden decemberben dedikálok a Deák téren, ezen kívül ZZ TOUR című műsorommal egész évben járom az országot, főleg iskolákban, könyvtárakban lépek fel.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Könyveim kizárólag tőlem szerezhetők be. Dedikálásokon kívül egész évben személyesen találkozom az érdeklődőkkel, akik írnak a hopparezimirendeles@gmail.com , vagy a tenzinaplojarendeles@gmail.com címek valamelyikére, ahol bármelyik ZZ könyvből lehet rendelni.

Vidékiek, illetve külföldön élők ez időben is a hopparezimirendeles@gmail.com címre írva rendelhetik meg őket, számukra postán küldöm el, amit szeretnének, a fővárosban lakóknak a személyes átvételt javaslom.