fbpx

Hétköznapi emberekről írok, az ő álmaikról, kudarcaikról, konfliktusaikról, humorral, szívvel, lélekkel. Akadt olyan olvasóm, aki azt írta nekem: a regényem reményt adott neki, amiért nagyon hálás.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Hétköznapi emberekről írok, az ő álmaikról, kudarcaikról, konfliktusaikról, humorral, szívvel, lélekkel. Akadt olyan olvasóm, aki azt írta nekem: a regényem reményt adott neki, amiért nagyon hálás. A könyveim között egyaránt akad könnyed, humoros női regény, a klasszikus angol történetekre hajazó kosztümös romantika és sokszínű novelláskötet.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Első próbálkozásaimat még az előző évezred végén vetettem papírra. Komolyabban 2007 óta írok. Akkor éppen gyesen voltam az első gyermekemmel, és hogy szórakoztassam magam, belefogtam egy regény megírásába. Végül ebből kerekedett ki az első megjelent könyvem: Kávé és krémes címmel, amelybe sok személyes élményt is beleépítettem. Az írás kikapcsolódást jelent számomra, egy izgalmas alkotómunkát, ahol egy komplett alternatív valóságot teremtek meg. Hiszek abban is, hogy az írás képes lehet gyógyítani, azt is, aki írja, és azt is, aki elolvassa.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Ha szép az idő, biztosan a kertünkben lennék, élvezném a napsütést, a kert túloldalán lévő erdőből jövő madárcsicsergést. De egy izgalmas város megnézése is szóba jöhetne, bejárnám a legszebb részeit, az összes múzeumát (Rómába, Firenzébe, Velencébe már régóta vágyakozom). Télen viszont behúzódnék a meleg szobába, egész nap olvasnék, és mezőségi népzenét hallgatnék közben.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő, mostanában elkészülő regényem a Kávé és krémes folytatása, Tiramisu címmel. A történet első részében egy átlagos, mai lány, Annamari társkeresésének, szórakoztató csetlés-botlásainak lehettünk tanúi, a második részben már megtalálta élete párját, de kettejük összecsiszolódása nem mentes a zökkenőktől, ahogyan a mellékszereplők, Annamari barátnőinek párkapcsolatai sem. Párhuzamosan egy kisregényen is dolgozom, amiben másfajta konfliktusok akadnak: itt az okoz problémát egy kis faluban, hogy a távolba szakadt férfi két gyermekével tér haza, a bizalmatlan közösség azonban nehezen fogadja be az afroamerikai anyától született ikreket. A helyzet nem várt módon oldódik meg, de ezt most nem árulom el…

Amikor írni kezdek egy új történetet, mindig egy hangulatból indulok ki. Esetleg látok egy izgalmas fotót, vagy hallgatok egy jó zenét, és eszembe jut róla egy élethelyzet, egy karakter, egy élettörténet vagy egy különös fordulat. Ezután megtervezem a szereplőket és a történet ívét, majd részletesen az egyes szakaszok történéseit. Gyakori, hogy máris belekezdek az első fejezetbe, hogy rögzítsem a hangulatot, mielőtt mindezt részletesen eltervezném.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Nagyon szeretem Jane Austen, Gerald Durrell, Wodehouse, Szerb Antal, Mikszáth Kálmán könyveit – nagyon nehezen tudnék hármat kiemelni a regényeik közül. Nagy kedvencem lett még Jo Bakertől a Longbourn árnyékában, Manzonitól A jegyesek, Rochefort-tól a Tulipán Fanfan, Földes Jolántól A halászó macska uccája…

Francia szakon végeztem, így Franciaország, a francia történelem is nagyon közel áll a szívemhez, az ott játszódó történetek is érdekelnek. Itália a másik nagy szerelem… Nem is folytatom tovább a sort.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Nagyon megszerettem a Kávé és krémes szereplőit, az abban szereplő nyelviskola vidám zűrzavarát. De ugyanennyire a szívemhez nőttek a 19. századi vidéki Angliában játszódó történetem karakterei is, Gwendolyn, Camelia és rokonaik, barátaik, a kis angol falu lakói, ahol nem mindennapi rejtélyek kerülnek napvilágra.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Nagyon érzékeny vagyok a hangulatokra, az érzelmekre. Az olyan történeteket szeretem (olvasni és írni egyaránt), amelyek felvidítanak, felemelnek, szórakoztatnak. A hétköznapokban tanárként dolgozom. Elkötelezett környezetvédő vagyok, és nem hiszek a féktelen technologizálásban, mert úgy látom, hogy mentális zűrzavart hoz az emberiségre. Ma sokkal több kütyüvel rendelkezünk, mint amennyire szükségünk van. Szerintem, ha a gyerekeknek okostelefon helyett könyveket adnánk a kezükbe, a világ egy sokkal boldogabb és nyugodtabb hellyé válhatna.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A jó könyv azon túl, hogy megfogja az olvasóját, legyen olyan, amihez az olvasó visszavágyik, újra és újra el tudja olvasni anélkül, hogy ráunna. Ha ilyen, akkor biztos, hogy értékálló műalkotásról van szó.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A könyveim több webáruházban is megtalálhatóak, a saját honlapomon pedig dedikált példányt lehet rendelni.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!