fbpx

Kis srácként mások szerint elég jól rajzoltam és ezek a vélemények meg a belső hajtóerő arra felé terelt, hogy komolyabban is foglalkozzam a festészettel.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Erre nem tudnék válaszolni. Igazából, ha különlegesek a képeim, akkor ezt a néző érzékeli nem én. Szerintem…

2. Mióta alkotsz, miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Kis srácként mások szerint elég jól rajzoltam és ezek a vélemények meg a belső hajtóerő arra felé terelt, hogy komolyabban is foglalkozzam a festészettel. Az 1970 -es évek elején autodidakta módon kezdtem festegetni. A család egyik ismerőse beajánlott egy festőművésznek, aki látva a kezdeti próbálkozásaimat nem volt elragadtatva. Azt ajánlotta, hogy járjak festőkurzusra. Talán ott majd ragad rám valami…Nem éltem a tanácsával, tovább próbáltam egyedül, otthon rájönni a mesterfogásokra. Végül mégiscsak beiratkoztam egy rajzszakkörbe a VI. kerületben lévő Fáklya klubba, amely a Képzőművészeti (akkor még) Főiskola előkészítő tanfolyamának felelt meg. Körülbelül egy félévet jártam oda. Remek szénrajzokat készítettünk, aktot, portrét stb. A rajzkészség fejlesztésén még egy dologra jöttem rá ez idő alatt. Rengeteg ügyes, jól rajzoló srác van és én egy vagyok az ügyes jól rajzoló srác között. Nem jelentkeztem a Főiskolára, a festést is még egy pár év után, talán 1983 -ban teljesen abbahagytam. 2013 körül kezdtem újra, és azóta újult erővel dolgozom a festményeimen. Mit szeretek benne? Rém egyszerű, semmi magasztosat nem tudnék mondani csak azt, hogy örömet okoz! Jön egy sürgető kényszer és festek, ennyi.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Marha jó lenne…

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Egy jó ideig csak figurális képeket, portrékat csináltam. Az utóbbi időben tájképeket, majd az utolsó munkáim városi életképek témája vonz leginkább. Ez annak is köszönhető, hogy rábukkantam az amerikai kortárs festők munkáira, melyek rendkívül inspirálóan hatottak rám. Az alkotás folyamatáról nem sokat mondhatok. Miután megvan a témám, neki ülök és festek, ennyi…

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Sok van!

Író:

  • Wass Albert
  • Fekete István,
  • Rejtő Jenő)

Festő:

  • Edgar Degas
  • Henri de Toulouse Lautrec
  • Szinyei Merse Pál és még sorolhatnám napestig)

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Mindig a legutolsó kép, amit készítettem. Én nem tudok mit mondani a képről, a képnek kell magáért beszélni! Mondhatok én bármit, rongyosra jártathatnám a számat, ha a kép maga nem mond a néző számára semmit, úgy vacak ahogy van…

7. Mit érdemes tudni rólad, mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Ami érdemes vagy érdekes lehet, azt feljebb leírtam. Bevallom nem tudom mi érdekelhetné az embereket a képeimen kívül, ha azok tényleg jók esetleg.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Azonnal ragadjon meg az alkotás! Olyan legyen, hogy a néző azt érezze, hogy:” tényleg, ez így néz ki és mennyire jó érzés ez a látvány!”. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie? Az előző mondatban leírtak választ adnak erre a kérdésre is.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol az alkotásaid?

Azokat a kiállításokat én nem nevezném valódi kiállításnak! Két ilyen rendezvényen vettem részt. Az egyik még a hetvenes években a munkahelyem KISZ. klubjában tartott “kiállítás” volt, a másik meg 2014 -ben a falu, ahol laktam tartott a település amatőr alkotói részére “kiállítást”.

A facebook oldalamon láthatóak a képek és privát megkeresésre megbeszélhetjük az “üzletet”.

(Nem vagyok egy nagy önmenedzselő típus.)

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!