fbpx

Egy magyar szerzők limerickes könyve indított el az alkotásban, és azóta nem tudom abbahagyni.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A humor, az egyszerűség, a beleérzés saját és mások gondjaiba, a lényeglátás. Limerickjeimben a forma is érdekes, több formai újítást is csináltam, amit mások nem. A haikuk esetében a szokatlan szellemesség, a frissesség ad egyéni ízt. Prózát csak nemrég kezdtem el írni, de a humor ott sem hagy el.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

2003—ban kezdődött, ebből is látható, hogy későn érő típus vagyok. Egy magyar szerzők limerickes könyve indított el az alkotásban, és azóta nem tudom abbahagyni. Azóta megjelent 4 limerickes kötetem, és számos egyéb kiadványban, almanachban és egyéb kötetekben vagyok társszerző. Haikus kötetem még önállóan nem jelent meg, de aki késik, nem múlik. Azt nem tudom, mit szeretek benne, de az biztos, hogy a kreativitásomat ki tudom élni, és megfogalmazok olyan dolgokat, melyeket másképp nem fogalmaznék meg.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Még nem volt ilyen alkalom, valószínűleg zavarban lennék, de aztán megráznám magam, és bemennék a városba, és végig látogatnék néhány galériát, közben valahol meginnék egy kávét, dél körül egy jobb étteremben megebédelnék, felkeresnék egy ismerőst, barátot, aztán már a vacsora otthon érne.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Ez így nem nevezhető meg, a limerick-apeva-haiku hármasában az a szép, hogy ezek a pillanat művei, megfogalmazod magadnak, és ha nem írod le, akkor elszállnak, mint a pillangók, amiket nem tudsz megfogni. Az alkotás folyamata úgy zajlik tehát, hogy le kell írni izibe, ami a fejedben kavarog, ellenkező esetben jön az elvesztés folyamata. Nem is szoktam nagyon javítgatni és csiszolgatni a dolgaimat, ellenőrzöm a szótagszámot, ez fontos, és utána beírom a gépbe. Ha prózát írok, akkor inkább egy pár sort írok, emlékeztetőnek és utána gépbe leírom a szöveget. figyelem az életet, a környező világot, tele van ötletekkel és témával.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Versek:

  • Randóti Miklós : Nem tudhatom
  • József Attila : Indiában, hol éjjel a vadak
  • Villon : vastag Margot balladája

Könyvek:

  • Hasek :Svejk
  • Karinthy – Így írtok ti
  • Frederick Forsyht – Sakál napja

Festmények:

  • Rippl Rónai József – Zorka arcképe
  • Hatvany Lajos : Ülő nő portréja
  • Leonardo da Vinci – Sziklás Madonna

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A Távolugrás, 1,000 Limerick című kötetem, az könyvesbolti forgalomban is megjelent, valóban tartalmaz 1,000 limericket, minden formában, amit csak megalkottam. szerepelnek benne pikáns darabok is szép számmal, és van egy külön speciális fejezete, ahol fiú és lánynevekre írott pikáns darabok vannak, több, mint száz.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Ma már nyugger vagyok, gazdasági szakember voltam, kereskedő. Szakmámból kifolyólag sokat utaztam, beszélek 5 nyelvet, jártam 5 kontinensen, voltam több, mint 100 országban, éltem Dél-Amerikában négy és fél évet. Emellett műtárgy és festmény becsüsi képesítést is szereztem, ez a hobbimat segítette, mivel az antikvitások a hobbim, gyűjtő is vagyok.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A jó műalkotás elvarázsol, beszív, nem enged el, ott kell, hogy legyél, meghat, megkönnyeztet, megnevettet, de nem hagy közömbösen. Volt egy galériában egy Hatvany festmény, ült rajta egy nő, a 20’ évek kalapjában, kardigánban, elnagyolt kezekkel, nem tökéletes arccal, de az a kép olyan volt, hogy én percekig álltam előtte, és azt éreztem, hogy ez a művészet!

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Nem vagyok képzőművész, így kiállításom nem volt, de volt már néhányszor irodalmi körökben bemutatóm, több alkalommal is, egyik-másik a youtube-on is megvan. Könyveim sajnos, már elfogytak, így nem kaphatóak.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Facebook oldalam alkotásra külön nincs, bár fenn vagyok, de számos helyen publikálok ott. Szerkesztője vagyok a Gondola Kulturális Magazinnak, a haiku, limerick és a többiek rovatot én vezetem. Több haikus, limerickes és apevás oldalon is jelen vagyok.