fbpx

15 éves korom óta foglalkozom komolyabban az írással, akkor kezdtem bele a matek füzetem üres oldalain az első regényembe. Azért kezdtem bele, mert jó elmenekülni a szürke, unalmas valóság elől.

1. Mi az, ami különlegessé teszi a műveidet?

Nos, a szerkesztőm és az olvasóim szerint nagyon izgalmasak, fordulatosak és életszagúak a történeteim hús-vér karakterekkel. Sosem tudhatod, hogy mi lesz a következő fejezetben. Utálom, ha egy könyvben vagy egy filmben előre tudjuk, ki a gyilkos, ki kivel fog összejönni, melyik papírmasé figura hal meg először, illetve hogy a gyanús, ellenszenves pofa is “benne van”… Nálam nincs ilyen, már csak azért sem, mert többnyire én magam sem tudom, mi lesz a következő dobás; a Holdvíz akció jeleneteit is rögtönöztem! Az volt a célom az írás közben, hogy először is én izguljak, és később az átírás során is arra törekedtem, hogy csak a különleges események, illetve gondolatok maradjanak meg.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

15 éves korom óta foglalkozom komolyabban az írással, akkor kezdtem bele a matek füzetem üres oldalain az első regényembe. Azért kezdtem bele, mert jó elmenekülni a szürke, unalmas valóság elől. Ó, én MINDENT imádok az írásban! Itt szabadjára engedhetem a fantáziámat, az történik, amit csak akarok. Írás közben a részévé válok a történetnek, odakerülök a magam teremtette világba. Mikor a Holdvíz készült, én is ott táncoltam lélekben a parketten azon a fergeteges óbudai házibulin a Bonanza Banzai számaira Zoliékkal; én is ott reszkettem Brazíliában a kegyetlen maffiózó, Nascimento palotájában, hánykolódtam az óceánon a főhőssel, lesve, hogy mikor bukkan fel ismét a tigriscápa hátuszonya… A képzelgés és az írás egy fantasztikus utazásra csábít. Ez sokkal intenzívebb élmény, mint beülni egy moziba megnézni egy, csihi-puhi, 3D filmet. És hát imádom még azt is, amikor a lenyűgözött olvasók áradoznak a könyvemről!

3. Milyen lenne egy napod, ha azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Hát, délben kelnék, gitároznék, és mivel imádok főzni, délutánig a konyhában lennék, aztán interjúkat adnék, válaszolgatnék az olvasók leveleire, találkoznék a haverokkal, majd egész éjjel írnék.

4. Miről szól a következő regényed, és miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő regényem – ami lényegében már kész van, most csak a finomhangolás zajlik – egy szektáról szól, pontosabban gimnazistákról, akiket egy húsz év körüli, rejtélyes srác manipulál, és bír rá különféle bűncselekményekre. Betörnek, templomokat gyújtanak fel, metal zenekart alapítanak. Mindent megkapnak a szektavezértől, aki a pénz, a drogok, a szex és a siker fejében csupán egy dologra vágyik: a lelkükre. 2018-ban kezdtem el írni, mikor már lezajlott a Holdvíz első szerkesztési köre. Minden másnap írok. Mikor épp nem foglalkozom a kézirattal, az ötleteimet gyűjtöm össze. Általában este nyolc körül kezdek neki a napi penzumnak, miután egész nap próbáltam ráhangolódni a munkára. Kezdésként visszaolvasom az aktuális fejezetet, hogy belerázódjak a mű hangulatába, átolvasom a vázlatokat, a jegyzeteket, aztán nekikezdek írni. Sokszor éjfél után fejezem be. 

5. Melyik a három kedvenc regényed, és kik alkották azokat?

A kedvenc regényem Stephen Kingtől az Az. (Bődületesen pocsék filmet forgattak belőle, köze nincs az eredetihez!)

Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál. Egyszerűen letehetetlen! Mennyi kaland az afrikai vadonban, mennyi érzelem!

Imádom még az Adrian Mole-sorozatot Sue Townsendtől. Ő a kedvenc írónőm, pár éve sajnos meghalt. A Harry Potter-széria előtt ő volt a legsikeresebb írónő Angliában.    

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Összesen öt kéziratom van, de a Holdvíz áll a legközelebb hozzám. Mindig is ezt szerettem a legjobban, nem véletlenül ezt adták ki. Még kamaszként fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy írok egy regényt egy fura testvérpárról, akiket elválasztottak kiskorukban, ezért nem is tudtak egymásról; fiatal felnőttként találkoznak először, és mivel külön nevelkedtek, nem alakulhatott ki közöttük a szexuális averzió, ergo most fogalmuk sincs, hogyan viszonyuljanak egymáshoz. A kisebb galibák után Noémi bajba kerül, Brazíliában tartják fogva, a bátyja, Zoli otthagyja az államvizsgát, és érte megy, hogy megmentse. Tálcán kínálja magát a már említett keresztapának, Nascimentónak, csak hogy az imádott húga közelébe férkőzzön, és kiszabadíthassa. Innentől hajmeresztő kalandsorozat veszi kezdetét; az egyik kritikában azt írták erről a részről, hogy padlóig nyomom a gázt. Nagyon élveztem a tengeri túszdrámát, a hajótörés jelenetét, de főleg a cápatámadást! De nem spoilerezem el a végét, olvassátok el. Nagyon sokáig készült a regény, folyton elakadtam, de valahogy mindig találtam motivációt a folytatáshoz. Elmondhatatlanul boldog voltam, mikor a Maxim Kiadó száz másik kézirat közül ezt választotta és jelentette meg tavaly! Szuper lenne, ha megfilmesítenék.   

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Harmincas pofa, budapesti, rák jegyű, jogi egyetem, zeneőrült, könyvmoly, ateista jobber, egy valódi, kitömött aligátorfej boldog tulajdonosa, haha! (Húsz dolcsiért vettem Floridában.) Versenyszerűen úsztam, később pedig vízilabdáztam. Imádok utazgatni. Életem csúcspontja volt, mikor pár éve Amerikában dolgoztam. Valósággal beleszerettem New Yorkba, meg persze a szubtrópusi Miami Beachbe. Washington viszont nem tetszett. Jó pár ottani helyszínt, élményt és figurát belegyúrtam a történeteimbe. Például a török lány, Aysu létező személy, együtt dolgoztam vele, bár nem volt a barátnőm. A neve azt jelenti: Holdvíz. Valószínűleg nem is sejti, hogy itt Macaristanban egy több ezer példányban kinyomtatott kötet az ő nevét viseli…           

8. Szerinted mi egy jó könyv ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Legyen izgalmas, hiteles, bevállalós, merész, exkluzív történet, és ne egy tucat gagyi. Legyen benne sok saját élmény rengeteg energiával, kalanddal, érzelemmel. Képes legyen hatni az olvasóra! Ne lehessen letenni. Még akkor is a sztorin kell, hogy agyaljon a befogadó, amikor épp nem olvassa.

9. Vásárolhatók valahol a munkád?

A Tescóban, az Auchanban és a Libriben is kapható a Holdvíz. De magától a kiadómtól is meg lehet rendelni itt: 

10. Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!