fbpx

Középiskolás koromban kezdtem el verseket írni, aztán ez a munkám okán egészen 55 éves koromig háttérbe szorult.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A nevem Szabó László


2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Középiskolás koromban kezdtem el verseket írni, aztán ez a munkám okán egészen 55 éves koromig háttérbe szorult. Ekkor viszont írtam néhány olyan verset, amely azonnal megjelent a Bárka című folyóiratban, majd később több is. Aztán “így maradtam”, bár nincs íráskényszerem, ergo nem verselgetek naponta, csupán akkor, ha ráérzek egy témára, s azt egyedi hangon tudom megfogalmazni.  


3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd,
amit csak akarsz?

Most olyan minden napom, hogy a körülményekhez képest azt csinálok, amit akarok.


4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és
miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő versem valószínűleg arról szól majd, hogy az életünk során hozott döntéseink, lépéseink hogyan szűkítik, csökkentik a további lehetőségeinket,szabadságfokaink számát.


5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik
alkották azokat?

Nehezen választhatnék ki kedvenceket az irodalomból. Szeretem az abszurdot (Beckett), Kafkát, Déryt, Apollinaire-t, Parti Nagy Lajost, Zalán Tibort, Orbán János Dénest. Most (a koromnál fogva) Faludy György “Michelangelo utolsó imája” című szonettje, amit említenem kell.


6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit
róla!

Nincs kedvenc versem tőlem, egyikkel sem vagyok egészen elégedett. Az első, amely nyomtatásban megjelent, a “Búcsúvers Marinak” című. Ma már megmosolyogtat az a túlfűtött hangulat, amelynek hatására szinte egy lendülettel csináltam meg.


7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az
embereket?

Szerintem nincs bennem semmi érdekes. 71 éves vagyok, nyugdíjas, viszont rendkívül nyitott a világra. Ezzel együtt be szoktam zárkózni magamba, ami nem oly nehéz, hiszen egyedül élek egy panellakásban Gyulán.


8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény,
szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem nincs olyan, hogy általános ismérv jó alkotásokra. Van úgy, hogy a vers egy pillanatot, egy felvillanó hangulatot ragad meg, s ezt megcsinálni a legnehezebb, mégis szeretem (“A Sörpincében Gyulán”). Van, hogy egy személy alakja ragad meg, amikor a “beleélés” okoz nehézséget (“Szindbád”). Egy korszakot felidézni úgy, hogy benne éltem gyerekként, s csak felvillanó képeim vannak … (“Mint a mókus…”).


9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Nincs önálló kötetem, nem is lesz, mert nem fontos. Számtalan versem jelent meg a Bárkában 2005. és 2010. között (azóta nem küldök, mert nem kívánok adóbevallást készíteni a csekély honorárium miatt). Néhány versem ott volt a “Körkörös” című, a Körös Irodalmi Társaság 2009-ben megjelent antológiájában, A Ritka Madár három antológiájában, és rendszeresen publikálok a Gyulai Hírlap irodalmi mellékleteiben.


10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook
oldalad? Add meg itt a linkjét!