fbpx

Gyermekkorom óta rajzolok és festek. Kb. 2 éve fedeztem fel az airbrush technikát, amiben szeretnék mind jobban elmélyedni.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Érzelmek – sokszor élő és élettelen elemek társítása révén létrehozott – sajátos élményvilága.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Gyermekkorom óta rajzolok és festek. Kb. 2 éve fedeztem fel az airbrush technikát, amiben szeretnék mind jobban elmélyedni. Alkotás közben egy picit igyekszem “magamévá tenni” azt az isteni lényeget, ami minden létezőben ott leledzik. “Teremtve birtokolni” mindazt, ami körülvesz minket. Vagyis újra kreálva magamban a látottakat, birtokolni a megfoghatatlant.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

A kedvesemmel, családommal, szeretteimmel, a művészettel foglalkoznék.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Jelen pillanatban több ötlet is kavarog a fejemben. Egy szürrealista és egy realista alkotás is. Az utóbbi egy portré lesz: Kalkuttai Teréz Anya portréja, ami valószínűleg egy idősek otthonában lesz elhelyezve, ahol dolgozom is.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Nagy példakép számomra Hans Rüdi Giger munkássága. Számos alkotása kedves számomra, melyek közül nehéz lenne most bármelyiket is felsorakoztatni.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Talán a legfrissebb festményem: 100cm x70cm a mérete (mint általában). Benne összpontosul egyelőre az eddigi legjobb tudásom, ill. a stílusom.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Szeretek egymással kontrasztba állítani élőt és élettelent, ártatlant és sötétet. Szeretném ezáltal felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne vegyék automatikusan természetesnek a technológiai fejlettség adta kényelmet. Ennek hátterében ugyanis legtöbbször az emberi értékek figyelmen kívül hagyása lappang.

1979-ben születtem Zentán, az akkori Jugoszlávia területén. Kiskorom óta szeretek rajzolni. Több munkám megjelent a helyi szakközépiskola saját lapjaiban. Szabadkán érettségiztem 1999-ben, majd ugyanezen, év őszén Pécsre kerültem, a Pécsi Hittudományi Főiskola hallgatója lettem. Tanulmányaim alatt sem fordítottam hátat a művészetnek: igyekeztem rendszeresen dolgozni szabadidőmben, valamint hetente eljártam egy csoportba, ahol egy festő-szobrász irányításával készítettünk portrékat, aktokat, tanulmányrajzokat, amiket azután számos alkalommal állítottak ki a pécsi művelődési házban.

2005-ben végül úgy döntöttem, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni a művészi pályával. Kaposvárra jelentkeztem, ahol akkoriban 3-szoros túljelentkezés volt, de nekem elsőre sikerült felvételt nyernem. Így hát sikeresen felvételiztem a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskola tanári szakán, annak levelezős tagozatán.  Sajnos a költségek meghaladták a lehetőségeimet, így anyagi problémák is közrejátszottak abban, hogy meg kellett szakítanom a tanulmányaimat. Ám a végső csapást a sorkatonaság jelentette számomra, ami Szerbiában mind a mai napig kötelező érvényű. Ezért a sikeres első év után fájó szívvel, de le kellett mondanom a művészetiről, mert később már esélyem sem volt a folytatására, hiszen a tagozat megszűnt, így nem lett volna egy újabb évfolyam, akikhez csatlakozhattam volna.

2007-től 2011-ig Tatabányán éltem és dolgoztam. Majd következett a külföldi munkalehetőség: 3 év Skócia, 2 év Anglia…

2016 decemberében ismertem meg páromat, akivel azóta már össze is házasodtunk, és akinek nagyon sokat köszönhetek, hogy újra elkezdtem rajzolni. Véglegesen letelepedtem Tapolcán, ahol hamar megismerkedtem a Tihanyiné Zsuzsi szárnyai alatt működő Tapolca Városi Képzőművész Kör-rel. Több közös kiállításunk volt.

Jelenleg ápolóként dolgozom egy idősek otthonában.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Akkor jó egy alkotás, ha a művész saját kútfőből dolgozik, mondani akar valamit, tehát van közölni valója a környezete számára. Van egyedi stílusa, ami csak rá jellemző. A mondandója adjon valami építő jellegűt, még akkor is, ha az alkotása polgárpukkasztó, provokatív elemeket tartalmaz, sok esetben nem elsősorban szívet melengető…

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Szerepeltem számos csoportos kiállításon. Tagja vagyok a Tapolcai Képzőművész Kör-nek. Most jelenleg 10 alkotásom van kiállítva Keszthelyen, a Premontrei Középiskolában. Tavaly Bonyhádon volt egyéni kiállításom. Ezév október 21-én pedig itt, Tapolcán lesz önálló kiállításom a művelődési házban.

Munkáimból egyelőre nem adtam el egyet sem, de a jövőben szeretnék.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!