fbpx

Beverly Cleary mondta azt, hogy: “Ha nem találod azt a könyvet a polcon, amit elolvasnál, írd meg.” Én is valahogy hasonlóan érzek.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?


Beverly Cleary mondta azt, hogy: “Ha nem találod azt a könyvet a polcon, amit elolvasnál, írd meg.” Én is valahogy hasonlóan érzek. Ott vannak a fejemben élő történetek és karakterek, akik azt várják, hogy életre kelhessenek. Számomra attól lesz különleges a könyv, hogy a szereplőimnek módjuk nyílik kilépni a koponyám fogságából, és így felkerülnek azok a könyvek a polcokra, amiket én is szívesen olvasnék.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?


Kilencéves korom óta írok, és azt hiszem azért kezdtem el írni, mert én más befejezéseket képzeltem a gyerekkönyveknek, mint amilyeneket végül kaptak. Eleinte az olvasmányaimhoz írtam kiegészítő fejezeteket, és alternatív befejezéseket. Szeretek új világokat alkotni, új életeket bemutatni a történeteim által, legyenek azok akár hosszabb regények, akár rövidebb novellák.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?


Azt hiszem, meggyulladna az ujjaim alatt a billentyűzet. Írnám az aktuális könyveimet, a novelláimat a történetes blogomra, egyszóval minden kreativitásomat kiélném, ami csak belém szorult.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?


Általában történelmi vonatkozású könyveket írok. LMBTQ+ témákban írok, és mindig igyekszem úgy választani a történelmi korszakot, hogy a legjobban be tudjam mutatni a közösség küzdelmeit. A nemrég megjelent regényem a második világháború után játszódik Budapesten, és a most készülő történetem is ebbe a korszakba került. Egészen pontosan a ’40-es évek elejére. Amikor belekezdek egy-egy regénybe, nagyvonalakban megvan a fejemben a történet, az események láncolata, amire az egészet fel akarom fűzni. Ez persze kisebb-nagyobb mértékben változhat. Sőt, szokott is. Sokszor maguk a karakterek alakítják a történéseket, mert nem egyszer derült már ki róluk, hogy nem akarják, hogy az én terveim szerint alakuljanak az események, ezért miattuk más irányt vesz a történet, vagy legalábbis egy szakasza.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?


Szabó Magda: Abigél (meghatározta a gyerekkoromat)
Bailey Queen: Finding You, Finding Me (második világháborús melegregény, sajnos nem jelent meg magyarul.)
J.J. Abrams, Doug Dorst: Thészeusz hajója (az interaktív jellege miatt lett a kedvencem)

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!


A pár hete megjelent könyvem, a Gyufaláng. Ez a regény a második világháborút követő években játszódik Budapesten. Két volt bajtárs egymásratalálását mutatja be. És nem csak abban az értelemben, hogy a háború után ismét, egyszerűen keresztezik az útjaik egymást. A regény arról szól, ahogy felismerik az érzéseiket egymás iránt, és megpróbálnak túlélni egy olyan országban, ami minden lakosa számára egyre kevésbé lesz biztonságos. Ezeket az eseményeket átitatja némi misztikum és rejtély, na meg átszövi a főszereplőkre leselkedő sok veszély. És ha már megemlítettem a főszereplőket, nagyon szeretem Tamást és Sándort, nagyon a szívemhez nőttek az alatt a fél év alatt, amíg a könyv elkészült. Olyannyira, hogy még mindig nem tudom, hogyan tudnám elengedni őket.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?


Azt hiszem, két fontos dolgot emelnék ki, ezek pedig a következők:
Nagyon érdekelnek a nyelvek, és a történelem. Mind a két érdeklődési körömet igyekszem a lehető legjobban hasznosítani a mindennapjaimban. Mivel több nyelven is beszélek, ezt azzal, hogy a civil foglalkozásomat tekintve tolmács vagyok. Nagyon szeretek nyelveket tanulni, és még szerepel is pár a listámon. A történelmet elsősorban az írásaimban használom, hiszen a legtöbb írásom történelmi vonatkozású. Szeretek olyan témákat választani, amik megosztóak voltak a saját korukban, vagy esetleg még most is azok.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?


Szerintem mindenképpen fontos az, hogy szívvel-lélekkel készüljön, és merje felvállalni önmagát. Azt nem állítom, hogy feltétlenül eredetinek kell lennie történetválasztásában, hiszen nem egy olyan regény van, amik a kedvenceim lettek, pedig olyan témát dolgoznak fel, amiket már nagyon nagyon sokan megtettek előttük. Mégis volt bennük valami, például a karakterek, a történet alakulása, dinamikája, esetleg valami bújtatott mondandó, ami különlegessé és számomra felejthetetlenné tette ezeket. Én is ilyesmi apróságokat igyekszem a könyveimbe csempészni.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?


Kiállításom nem volt.
A könyveim a Libri üzelteiben és a Bookline-nál szerezhetők meg, illetve megrendelhetőek a kiadótól közvetlenül az alábbi linken:

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad?


Ahogy fentebb már írtam, van egy írói oldalam:


Ezen kívül van egy másik blogom is, ahol novelláimat, folytatásos történeteimet osztom meg:


Megtalálható vagyok még instagramon:


És van Facebook oldalam is: