fbpx

Már gyermekkorom óta írok, a fantázia mindig is fontos része volt az életemnek, nem is tudnék nélküle élni, és a nehezebb életszakaszokon is mindig az írás segített át.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A BERONIS-trilógia egy sci-fi-fantasy sorozat, melynek az első kötete, a Megapoliszi álmok már az ország összes Libri és Líra könyvesboltjában kapható, valamint E-könyv formájában, a Könyv Guru kiadásában. A trilógia története egy rendkívül komplex világban játszódik, melynek megvan a mából kiinduló, saját története. A tudományos-fantasztikus műfaj egyik nagyon nagy előnye, hogy képes bizonyos dolgokat felnagyítani, és görbe tükröt tartani a jelen korunkban zajló események elé. A könyvben számtalan ilyenre van példa, kezdve a modernitás, a technológiai fejlődés társdalomra gyakorolt káros hatásaitól az átvett, hibás családmodelleken át a modern világunkra jellemző fiú-lány párkapcsolati problémákig. Számtalan velem valóban megtörtént esetet dolgoztam fel és tettem át ebbe a fiktív világba, amitől nagyon valóságosnak hat a történet, de természetesen vannak bizonyos pontok, ahol a tudományos-fantasztikum és a fantasy elemek dominálnak, mivel egy regény elsődleges célja mégiscsak a szórakoztatás, de véleményem szerint fontos, hogy ezen túl is átadjunk valamit. Reményeim szerint olyan példákat tudtam hozni, amelyekből minden ember tanulhat valamit, és összehasonlíthatja a saját tapasztalataival, a saját “kis világával”. Remélem, hogy sok fiatal tud majd erőt meríteni Ginen Beronis életéből is, hiszen ezek az események nagyrészt mind megtörténtek velem, tehát saját tapasztalatból írok mindent.

Ezzel együtt olyan történelmi párhuzamok is megtalálhatók a trilógiában, ami kifejezetten Magyarország helyzetére vonatkozik. A Szerán bolygó kolonizálásakor számtalan telepes volt, akik nem kívántak részt venni tovább ebben a fogyasztói életmódban, és inkább a természetközeli peremkörzetekre vándoroltak, apró falvakat, közösségeket hoztak létre, új életet kezdtek, és önellátásból éltek. Később persze, ahogy a centrumkörzetek (Megapolisz központi körzetei) egyre inkább növekedni kezdtek a csillagok közül beáramló lakosok által, szép lassan a kivonulók világa is kezdett eltünedezni: megjelentek a peremeken is az áruházak, a tömegcikkeket árusító boltok, üzletek, így a földek szép lassan tönkrementek. Hasonló volt a helyzet a rendszerváltás Magyarországával is, és ezt (igaz még nagyon fiatalon), de nekem is „volt szerencsém” átélni. Hatalmas kertünk volt annak idején, melyben mindenféle zöldségeket, gyümölcsöket termesztettünk, rengeteg állatunk volt, baromfi, sertés… Aztán később teljesen leépült az egész, és mi is elkezdtünk a közeli, kitelepült áruházakból, multikból vásárolni. Ehhez hasonló párhuzamok tömege található a BERONIS-ban, és reményeim szerint mindenki felismeri majd őket, ha olvasni tud a sorok mögött.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Már gyermekkorom óta írok, a fantázia mindig is fontos része volt az életemnek, nem is tudnék nélküle élni, és a nehezebb életszakaszokon is mindig az írás segített át. Mindig is imádtam a filmeket és a könyveket, minden műfajt nagyon szeretek a tudományos fantasztikumtól kezdve a fantasy-n át, a horrorig, és a valóságban is számtalan élmény ért, mely élmények természetesen mind bele vannak szőve a főszereplő, Ginen Beronis életébe. A személyes történetek, valós karakterek jelenlétét azért tartottam fontosnak a fantasy és sci-fi elemek mellett, mert ezek adnak súlyt a történetnek, ettől válik hitelessé, illetve az a mondanivaló is benne van, hogy főbb jellemvonásaink, tulajdonságaink a távoli jövőben sem fog változni, mi ilyenek vagyunk, ettől ember az ember.

Elkészítettem egy vázlatot, melynek a pontjai mentén elkezdtem a regény kidolgozását, de aztán menet közbe rá kellett jönnöm, hogy ez sokkal nagyobb sztori annál, hogy egy könyvben el lehessen mesélni az egészet. Rengeteg olyan gondolat és érzelem jött fel a felszínre a könyv írása közben, melyekre nem is számítottam, hogy ott vannak bennem. Azt mindig is tudtam, hogy az írás egyfajta terápia, így az ember megszabadulhat saját belső démonjaitól, azáltal, hogy kiírja azokat magából.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Biztos, valamilyen kreatív folyamatban vennék részt. Ritkán állok le, és mindig van mit csinálni. Jelenleg a BERONIS-trilógia második részén dolgozom, ezután a harmadik rész következik, majd a későbbiekben szeretném mindhárom részt lefordíttatni, és megpróbálkozni a külföldi piaccal is. Ez mind hatalmas munkának ígérkezik. Emellett sokat foglalkozom a honlapommal is, a közösségi oldalakon pedig minden nap érdekes posztokat jelentetek meg.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő regényem a BERONIS-trilógia második része lesz, mely a Garivenháború címet kapta. Az első részben egy alap lefektetésén volt a hangsúly, hogy megismerjük a főhőst, a szituációt, a történetet. Fontos volt lefektetni a szabályokat, mely szabályokra lehet építeni a következő részekben. A második kötetben minden szabály megpróbáltatás alá kerül, ahogy a karakterek is, a hangulat is jóval sötétebb, ahogy annak minden közbülső résznek lennie is kell. Az első kötetben megismerkedhettük Megapolisszal, a trópusi Szerán bolygón létesített gigászi városkolóniával, mely izzik a belső feszültségektől, a második részben ez a feszültség egy óriási polgárháborúvá eszkalálódik, amely a város méreteinek köszönhetően szintén monumentális utcai harcokban, csatákban, és egyéb izgalmas jelenetekben manifesztálódik.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

  • David Nicholls: Egy nap
  • H. P. Lovecraft összes művei
  • Stephen King: A ragyogás

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Mivel a BERONIS-trilógiák az első kötete jelent meg egyelőre, így az első könyv, melynek Megapoliszi álmok a címe. A könyvet szívvel-lélekkel írtam, és minden tudásomat beleadtam. A történet rólunk szól. Mindannyiunkról. Minden esemény, melyek a könyvben bemutatásra kerülnek, valóban megtörtént, ha nem is mind velem, de másokkal, így egyfajta összegzést biztosít az olvasóknak, mely tovább folytatódik majd a többi kötetekben is. Mindezt a tudományos-fantasztikum köntösébe öltöztettem, hogy még inkább felnagyítsam és láthatóvá tegyem ezeket a mindennapok során elsilányuló, elszürkülő személyes, privát eseményeket. A BERONIS-trilógiában, így tehát mindenki magára ismerhet… és akkor ott vannak még emellett a sci-fi mellett a fantasy elemek is, hogy mindenki ki legyen szolgálva, és senkinek se legyen hiányérzete, főként azoknak, akik a fantasy nagy rajongói. Azonban akkor is vannak szabályok, és ezek a szálak nem ész nélkül indulnak el, hanem mind a cselekményből következnek, aszerint fejlődnek, és ez így megy oda és vissza… ez a későbbi kötetekben még inkább érthetővé válik majd. Hogy sikerült e ezt a sok műfajt mind összehangolni… azt majd döntsék el az olvasók…

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Rengeteg mindent csináltam eddigi életem során: dolgoztam banki ügyfélszolgálaton, voltam konyhai kisegítő egy indiai étteremben (akárcsak Ginen Beronis), eladó-árufeltöltő-raktáros, dolgoztam a postán, gyorskajálda konyháján, még utcai szórólapoztam is egy budapesti C-vitamin üzlet előtt… ezek az életszakaszok mind olyan élmények voltak, melyek hozzáadtak valamit az írói, művészi fejlődésemhez. Én valóban megéltem azokat az élményeket, amelyekről írok, és nem valami fennkölt magaslatról, a valóságtól elrugaszkodott elefántcsonttoronyból lepillantva szónokolok az írásaimban, és ugyanolyan rajongó vagyok én is, mint bárki más.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Számomra a legfontosabb, hogy legyen egy azonosulásra alkalmas főhős, aki miatt megéri az adott történetet/könyvet végigolvasni, illetve, hogy legyenek bizonyos lefektetett szabályok, amelyek tétet adnak a cselekmények. Ezáltal mi is átérezzük a veszélyt, az izgalmakat. Ha nincsenek szabályok, ha nincsenek azonosulásra alkalmas karakterek, csak időpocsékolás az egész. Ha az olvasó úgy érzi, hogy ebben a világban bármi megtörténhet, nincsenek se szabályok se törvények, akkor az egész súlytalanná, érdektelenné válik. Egy teljesen a fantázián alapuló fantasy és mese történetben is kellenek bizonyos alapok, melyekre a fantasztikum ráépülhet. Ha ez az alap instabil, úgy az egész sztori és cselekmény is az lesz.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A BERONIS-trilógia első kötete, a Megapoliszi álmok 2019. április 25-én jelent meg először hivatalosan, a 26-odik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve, mely a budapesti Millenáris Parkban kapott helyet. A könyv a Könyv Guru kiadásában jelent meg, és az ország összes Libri és Líra könyvesboltjában kapható, illetve E-könyv formájában is. Külön más esemény még nem történt ezen kívül, jelenleg igyekszem minél több emberrel megismertetni a BeronisVerzum világát, főleg a közösségi oldalakon keresztül, ahol már több, mint 2000 követő gyűlt össze. Ha ez a “csapatépítés” a továbbiakban is ilyen pozitív tapasztalatokkal zajlik, szívesen tartanék majd író-olvasó találkozókat, vagy bármilyen érdekes programokat, de ez még a jövő zenéje.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

A BERONIS honlapján ajánlom külön mindenki figyelmébe a Bevezető menüpontot, ahol a BeronisVerzumhoz kapcsolódó minden fontos információ és háttéranyag megtalálható! Szeretettel várok minden látogatót, átutazót és útitársat!

A BERONIS-trilógia sokszínű világához híven a közösségi oldalakon megjelenő posztok is rengeteg témát ölelnek fel, ezért érdemes követni a felsorolt portálokat is, melyeken számtalan érdekesség és a BeronisVerzum aktuális hírei várnak rátok!