fbpx

Óvodás korom óta alkotok, mióta a kezembe ceruzát és zsírkrétát vettem. Elvarázsolt a színek és formák világa, gyermeki fantáziám valósággá vált a papíron.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A műveimet a lelki ráhangolódás teszi különlegessé. A témát a belső világomban átformálom, más festőművész által megszokott ecsetvonásokat én egyéni technikával, és sajátos stílusban alkalmazom, tekintettel arra, hogy gyermekkoromban fejlődött ki bennem ez a készség, ezt nem tanultam.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Óvodás korom óta alkotok, mióta a kezembe ceruzát és zsírkrétát vettem. Elvarázsolt a színek és formák világa, gyermeki fantáziám valósággá vált a papíron. Később a festék, a színkeverés varázslatos lehetőségei ragadtattak el. Rajz és festés iránti érdeklődésem és mély ragaszkodásom megmaradt. Az első olajfestményemet 7. osztályos koromban készítettem el, egy Templomot ábrázoltam. A festés az életem részévé vált, annak ellenére, hogy nem jelentkeztem Képzőművészeti Főiskolára. Szeretem a színek világát, a festék illatát, szeretem ahogy az ecset a vásznon siklik. Szeretem ahogy a forma a színek által életre kel, örömet okoz az alkotás, belső érzéseim a részévé válnak egy-egy elkészült festménynek. Minden művemhez személyes élmény fűz.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Egész nap festenék a műtermemben, és a természetben.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő festményem, amely most is készül, egy portré, élő modellel, amely számomra ismeretlen és új dimenziókat nyit meg az alkotás során. Az alkotás folyamata úgy zajlik, hogy a modellt megfelelő pózban beállítom, nagyon fontos a modell egyéniségének és érzésvilágának átvétele már a beállítás során.  A modell egy irányból történő megvilágítása biztosítja az árnyékok és színek pontos érzékelését.  Ezek után a körvonalak, és az arányok felvitele történik, majd a megfelelő színkeverés után megkezdődik a modell tényleges festése, amely részletes és pontos kidolgozást igényel, nem csak a forma pontos lefestésével, a festmény abban az esetben készült el, ha a modell személyisége is visszatükröződik a festményről.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

  • Szinyei Merse: Falu alatt (Jernye)
  • Cézanne:Házak
  • Monet: Bordighera

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A legközelebb a szívemhez azok az alkotásaim állnak, amely női alakot ábrázol. Mégis jelenleg a legkedvesebb festményem a Tapolcai malomtó, amely nyugalmat áraszt, ahol a házak fürdenek a tóban, és szinte érezni lehet a víz illatát.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Alkotásaim iránti keresletet eddig diszkréten visszautasítottam, sok festményemhez személyes élmény fűz, melyhez mélyen ragaszkodom. Egyéni igényeket szívesen elkészítek, családi emlékeket, sajátos elképzeléseket és témákat megrendelésre festek.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A jó festmény ismérve az egyediség, a szemlélőben felemelő érzés keltése. Nagyon fontos az összhang, a téma a színek és a formák között. Az elkészült festmény adja át – mint minden alkotás, legyen az könyv, vers, szobor – a gondolkodásra késztetést, és az érzéseket. Ilyenkor a művész és a szemlélő között különleges, bensőséges kapcsolat alakul ki.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A „Keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ” színháztermében az „1MÁSfelé” c. tárlaton, 11 művész festményei közé kaptam meghívást, amely keszthelyi és székesfehérvári festők részvételével került megrendezésre.

„Női szemmel” c. kiállításon kaptam helyet festményeimmel a „Keszthelyi Balaton Színházban” ahol 6 művész részvételével mutatkoztunk be. A kiállítást Váncsa Ildikó festőművész nyitotta meg.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!