fbpx

Mindig is szerettem különféle történeteket kitalálni, de komolyabban a középiskola végén kezdtem el formába önteni ezeket. Kedves időtöltésként indult, azonban gyorsan tartós (és reményeim szerint örök) szenvedéllyé alakult.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Nagyon szeretem a történelmet, ezért is helyezem letűnt korokba hőseimet. Rengeteg színes, izgalmas korszak rejlik a múltban, és bízom benne, hogy regényeim nyomán néhányan talán ahhoz is kedvet kapnak, hogy alaposabban is beleássák magukat egyikbe-másikba. Szeretem a kalandos életutakat megörökíteni, gyakran jelennek meg regényeimben olyan karakterek is, akiket vagy a társadalom nem fogad be, vagy saját döntésükből lettek kívülállókká… ugyanakkor a legtöbb hősöm kitartó, akik a végsőkig képesek kiállni azért, amiben hisznek. Több-kevesebb formában szinte minden történetembe belecsempészem a humort is; a legfrissebb regényben, A lovag küldetésében például egy zsörtölődő bölcs lovag, Gerard rendszeresen és szarkasztikusan véleményezi a körülötte zajló eseményeket. És persze nem maradhat el a szerelem sem.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Mindig is szerettem különféle történeteket kitalálni, de komolyabban a középiskola végén kezdtem el formába önteni ezeket. Kedves időtöltésként indult, azonban gyorsan tartós (és reményeim szerint örök) szenvedéllyé alakult. Amikor írok, az egy más tudatállapot, mintha egy másik világban járnék… olyan számomra, mint egy varázslatos utazás. Izgalmas dolog mesélni és karaktereket formálni! És persze az is jó érzés, hogy alkothatok valamit, ami másoknak is örömteli órákat szerez majd az olvasás során.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Egy nap, ami csak az enyém? Ilyen mifelénk csak a mesében van, szóval akkor a bűvös hármas számban foglalom össze, amit szeretnék: írni a következő könyvemet, a szerelmemmel lenni és olvasni. Ó, és még valami: ez a bizonyos nap most kivételesen 72 óráig tartson, jó tündér, kérlek…

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Nagyon érdekel a spanyol kora újkor, leendő történészként is szeretnék ezzel a területtel foglalkozni. Két kisregényem (egy kötetben jelentek meg, A kitagadott fiú & A kalandor címmel) ekkoriban játszódik, és most ismét visszatértem a 16. század időszakába. A történet még elég gyakran ölt új alakot, így elöljáróban csak annyit, hogy szerepel benne egy kalandorhajlamú fiatal nemesember és meggondolatlansága miatt folyton bajba keveredő unokaöccse, egy egykori csempész és egy rejtélyes múltú özvegyasszony. Sorsuk többszörösen is összefonódott a múltban – a jövőjüket pedig súlyos rágalmak veszélyeztetik. És most lássuk a munkafolyamatot! A történelmi korszak feltérképezése alapvető; ami magát az írást illeti, első (és második, és sokadik) lépésként általában csak gondolatfoszlányokat, jellemrajzot, egy-egy jelenetet vázolok fel egy füzetbe. Igen, én még régi évjárat vagyok, szóval, ha valaki szeretne meglepni, egy szép borítójú, vastagabb fajta füzettel nem tud mellélőni… Ha már egy nagyobb adag jegyzet összegyűlt, akkor én is begépelem, úgy azért könnyebb kezelni a szöveget, és megkezdődik a történet kidolgozása. Olyan is megesik (bár sajnos ritkán), hogy gyakorlatilag egy az egyben látom magam előtt az első pillanattól fogva a történetet. Nyilván ilyenkor gyorsan lejegyzem, nehogy elillanjon az ihlet!

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Egy könyvmolynak veszélyes feltenni ilyen kérdést! Természetesen vannak kedvenceim, de ez elég nagy merítés, hangulatfüggő is, hogy közülük épp mit nevezek meg… Mindenesetre Sienkiewicz: Quo vadis, Jókai: A névtelen vár és Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú már elég régóta szerepelnek a listán.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Mindegyik az én „gyermekem”, mindegyiket másért szeretem… de ha már az egyik korábbi kérdésnél említettem A kitagadott fiú & A kalandor c. könyvemet, akkor itt a legújabbat szeretném bemutatni. „A lovag küldetése” Szent Lajos Franciaországába kalauzolja el az olvasót. Az ifjú Claude d’Arras apját orvul megölik, így küldetése fiára száll. Claude-nak meg kell találnia egy fontos ereklyét, amely a királyt illeti. Kezdetét veszi a harccal, kémkedéssel, hűséggel, árulással, no meg egy csipetnyi szerelemmel átszőtt kalandok sora. Claude-ot különös bajtársak segítik, például egy szellemes, bár nem túl bátor udvaronc, egy nyers modorú bölcs lovag, és egy fiatal gyógyító asszony, aki mellesleg a féltestvére. Szüksége is van rájuk, hiszen az ereklyét apja gyilkosa is hajszolja. A veszedelmes küldetés során azonban a fiatalember nemcsak a relikviához kerül közelebb, hanem apja emlékéhez is. És végül már az sem olyan egyértelmű, hogy hol lenne a legméltóbb helyen az ereklye…

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az olvasók szempontjából valószínűleg a legfontosabb infó, hogy történelmi korszakban játszódó, kalandos-romantikus történeteket írok. Emellett jelenleg történelmet hallgatok az SZTE-n, és angol (szak)fordítóként dolgozom. És hogy lássátok, nem csak regényhőseim életútja tud kalandos lenni: előzőleg (részben családi indíttatásból) az orvosi egyetemet végeztem el, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy nem az én világom. Minden tiszteletem azoké, akik szívvel-lélekkel vállalják ezt a hivatást, de nekem nem menne. Így visszatértem eredeti álmomhoz, és jelentkeztem a történelem szakra. Hiszen ez a terület már azelőtt lenyűgözött, hogy formálisan is lettek volna történelemóráink az iskolában. Ami a (nem létező) szabadidőt illeti: az olvasás mellett régen tűzzománcoztam és lovagolni is tanultam, de mostanra az utóbbiak sajnos kikoptak a heteimből. Remélem, idővel újra visszakerülhetnek, szerettem mindkettőt.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Erre a kérdésre egyfelől lehetne szigorúan műelemzési szempontok alapján is válaszolni, de mivel ilyen irányú tanulmányokat sosem végeztem, ezt nem fogom megtenni. A másik megoldás, hogy egy olvasó vajon miért szeret meg egy könyvet. Legyen elgondolkodtató, kalandos vagy éppen megható? Alapkövetelmény remek a jellemábrázolás? Persze a gondosan kidolgozott, szépirodalmi igényű nyelvezetbe is könnyen beleszerethet az olvasó; más pedig mondjuk a finom humort, a szócsatákat kedvelheti egy regényben… és még ezernyi más dolgot. Konkrét recept helyett (amivel sajnos nem rendelkezem) inkább az egyik regényhősömet idézem meg, aki egy hasonló kérdésre a következő választ adta: „Más és más visszhangot vetnek mindenki szívében. És ha valaki dalaim tükrében meglátja a saját arcát… akkor már megérte.” Illetve: „Látni, ami lehetne! Amit elrejtenek! Megismerni a világot; nem pusztán szellemmel és érzékekkel, de a szívvel is – ez az igazi varázslat. A művészet reményt ad, örömet és fényt… Hitet arra, hogy jobb lehet az élet, és hogy érdemes megpróbálni, hogy érdemes küzdeni az álmokért, hogy érdemes jobbá válni… Hogy érdemes igaz embernek lenni.”

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Az Underground kiadótól, valamint tőlem mindig megvásárolhatók a könyveim. Engem e-mailben (tiszamaros@gmail.com) vagy facebook-oldalamon tudtok, tudnak elérni.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!