fbpx

Leginkább írok, elsősorban közérthető szakmai anyagokat. Nagy ritkán rajzolok, és időnként írok meséket, egyebeket, amiket illusztrálok is – elsősorban magunknak. Amúgy meg gazdálkodó, természetgyógyász anyuka vagyok.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Mindent, amit írok – még a szakmai is – saját tapasztalatokon alapul, gyakorlatilag megtörtént eseteket dolgozok fel. Azt hiszem, elég sajátos, szókimondó nyelvezettel bírok, nem tagadom meg magam…


2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Mindig is írtam, mióta írni tudok. Legelső publikus (országos) megjelenés talán 17 éves koromban volt, egy szakfolyóiratban, szóvá tettem forrófejű tiniként néhány, nekem nem tetsző trendet. És: leközölték… innen indult a “szakújságírás”.

És mit szeretek benne? Hogy taníthatok, megmutathatom, hogyan lehet bizonyos dolgokat másképp és egyszerűbben csinálni – ugyanakkor tanulás közben talán mosolyognak is az olvasóim, és remélem, el is gondolkodnak.


3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Részletesen??

Inkább nem…

A nap nagy részében egy hintaágyon ülnék a gyenge napsütésben, olvasnék, írnék, és persze tanácsot adnék azoknak, akik megkeresnek kérdéseikkel… mellettem a nagylányom olvasgatna, rajzolna, valahol a közelünkben kisfiam játszana, körülöttünk a kert, szunyókáló kutyáink, macskák, a legelőn az állatok. Ha megéhezünk, eszünk valami finomat, mondjuk kedvenc éttermünkben. Délután sétálnánk egyet a Gerecsében, este a csillagokat bámulnánk. Csend lenne és nyugalom. Amolyan szeptemberi napsütés, gyümölcsillatú.


4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A tanyáról, a gazdálkodásról, családról, az életünkről… -miről másról? Már a fejemben van, csak le kellene ülni és elindulni vele, elkezdeni mesélni. Igazából már régóta motoszkált bennem, de most, hogy az előző “adag” valódi, szerkesztett-publikus formát kapott, ez az új kikívánkozik… hamarosan nekiállok írni, mert túl sok lesz a gondolat.


5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Jaj… ezt így nem tudom megválaszolni. Nincs kedvenc. Meghatározóak vannak, és inkább az alkotók, mint a művek.

Fekete István nagyon, nagyon fontos nekem, és bár megosztó, Wass Albert. James Herriot, Gerald Durrel (bocs, ez már sok).

Versben is sokan, de a Szarka fivérek (Ghymes) megénekelt versei… 

Festmény?

Csergezán Pál, Muray Róbert festők… vagy Szebdrei Tibor illusztrációi – őt személyesem ismerem, gyermekkorom egyik meghatározója. 


6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Hú… 5 évnyi anyag a Kistermelők Lapjában, ebből készült a Kecskekönyv. 5 éven át reflektálhattam a külvilág történéseire, segíthettem az elakadó, tanácstalan gazdálkodóknak, oszthattam az észt az aktualitásokkal kapcsolatban és óvatosan piszkálódhattam, ha akartam. Ezen kívül pedig egy karácsonyi mesekönyv, amit a kisfiam születése előtt írtam és illusztráltam, a családomnak.


7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Csodabogár vagyok, azt hiszem. Igazi paraszt, megfulladok az állataim, a tanya, a föld, az erdők és a gyerekeim nélkül. Jó sok iskola áll mögöttem, és mégis, “csak” ennyire futotta. Szeretek tanítani, és nagyon-nagyon szeretem az életet. Kis családommal élek, és igazából bárki felkereshet minket – az más tészta, hogy aztán milyen érzésekkel távozik. Másrészt kötelességem, hivatásom a segítségadás, akár emberről, akár állatról, növényről van szó, sokan meg is keresnek.

Ja, fontos tudni, nagyon szókimondó, egyenes vagyok, de úgy gondolom, ha valaki e miatt megbánkódik, annak önmagában kell keresnie az okot.

És fontos: nem szépíró vagyok, hanem inkább a tanyasi lét mindennapjairól és az “örömteli túlélésről” írok. 


8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szóljon hozzám. Érintsen meg. Nincsen stílus, vagy látványelem, ami mérvadó lehet. Egy jó krimi ugyanolyan jó lehet, mint egy klasszikus zene, ha megérint… gondolkoztasson el, keltsen érzelmeket, és hagyjon bennem maradandó lenyomatot.


9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Kiállításom nem igazán. A régi Kistermelők Lapja archívumban ott van 5 évnyi anyag. Az új könyv egyelőre e-book formában elérhető a tanyakaland.hu oldalon, remélem, hamarosan igazi könyvként is a nagy kiadóknál. 


10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!