fbpx

A gyerekeknek sok tini sorozatot olvastam, volt köztük fiús is és lányos is és megtetszett a stílusa. Elkezdtem írni, de a három gyerek mellett teljes munkaidőben lassan ment az alkotás.

1. Megjelent a napokban egy könyved, a Tinik a fedélzeten. A földközi-tengeri kaland. Hogyan jutottál el a könyv megírásáig? Mit takar ez a hosszú cím?

Már gyerekkoromban is eljátszottam a gondolattal, hogy írok egy regényt, akkoriban a Mattyasovszky Jenő Hód sorozata és Agatha Christie művei kerültek a kezembe, ezek inspiráltak, hogy írjak egy krimit. A vonalas füzetbe gyűltek a sorok, de végül nem sikerült a bonyolult szálakat eléggé izgalmasra szőni, ezért el is ment a kedvem tőle. Aztán inkább az olvasás kötött le és a gyereknevelés. Mikor a gyerekek kicsit nagyobbak lettek és már nem csak húsz percekre tudtam magamra maradni nyugalomban, akkor újra elkezdett piszkálni az írás gondolata. A gyerekeknek sok tini sorozatot olvastam, volt köztük fiús is és lányos is és megtetszett a stílusa. Elkezdtem írni, de a három gyerek mellett teljes munkaidőben lassan ment az alkotás. De aztán kikerekedett a dolog. A tinik a fedélzeten egy fordítás a fejemben létrejött teens on board sorozat címnek. Mivel angolul a board szó tágabb jelentésű, ezért nem tudom még, hogy hogyan fogom a snowboard-os történetet megfogalmazni, hogy a sorozat része lehessen, de majd még kitalálom. A földközi-tengeri kaland pedig az első helyszín, ahol a fedélzetre szállnak a tinik. A következő rész már Görögországban játszódik.

2. Milyen felületeken találkozhatunk a könyveddel?

A könyvnek alap koncepciója a képes illusztráció online felületeken. Ettől szerettem volna egy kicsit többé varázsolni, mint a szokásos tini sorozatok. Van a Facebook-on és az Instagramon is oldala a sorozatnak, ahol a könyvbeli szereplők által készített képek megtekinthetők. Ezek a képek akkor készültek, amikor a férjemmel és a gyerekekkel mi jártunk ezen a hajóúton.

Íme az elérhetőségek:

3. Ezek szerint valós történeten alapszik a könyved?

Nem, a történet teljes mértékben kitalált, csak a képek, helyszínek valódiak. Ahol mi jártunk, ott jártak a tinik is, ezért tudtam felhasználni a képeket, természetesen úgy, hogy senki se legyen felismerhető rajta. A könyvbeli szereplők is egytől-egyig kitaláltak, bár bevallom, hogy eleinte mindenki egy tini ismerősünkre hasonlított, de aztán szép lassan önálló személyiségekké váltak.

4. Milyen egyéb praktikákat vetettél be írás közben?

Azt is be merem vallani, hogy a történet felénél még egy szál keretbe helyezését kezdtem. Ez azt jelenti, hogy a más meglévő két szál mellett egy harmadikat írtam és azt szépen úgymond eloszlattam az addigi oldalak között. Aztán úgyis összeértek a szálak, de ez egy nagyon nehéz művelet, nem tervezem a következő regényekben ezt újra végigcsinálni. Ez volt a tanuló pénz.

5. Ha már pénznél tartunk. Mennyibe kerül a könyved?

Nem a legolcsóbb a 330 oldalas könyvek között, de azt gondolom, hogy a munka, amit bele kellett tenni az sem olyan, mint a többi regény esetében. 3 990 forintba kerül, de a kézirat megírása mellett még a képi elemekkel is hosszú munkanapokat töltöttem, nagy munka van benne. De remélem, mindenki azt fogja mondani, hogy megérte a sok meló.

6. Kinek ajánlod a regényt vagy a későbbi sorozatot?

Ez egy jó kérdés egy ilyen regény esetében. Tinikről és kicsit a szüleikről szól, tehát tiniknek és anyukájuknak is ajánlanám jó szívvel. Illetve mindenkinek, aki fiatalos hangvételű műveket szeret. Nem egy thriller, annyi izgalom nincs benne, mint egy Dan Brown vagy David Baldacci könyvben. De karácsonyra ajándékba a téli estékre vagy a jövő nyárra mindkét korosztálynak jó lehet. De azoknak is, akik idén nem jutottak el külföldre és pótolni szeretnék azt egy regény és sok kép formájában. Illetve megpróbálnám azoknak a tiniknek is becsempészni a karácsonyfa alá, akik nem annyira szeretnek olvasni, mert nem szeretik a hosszú tájleíró részeket vagy nehezen képzelik el a könyvben olvasottakat vagy egyszerűen unalmasnak tartják az off-line, papír alapú olvasást önmagában. Most elő lehet, sőt kell venni a telefonokat, hogy minden részben megnézze az ember, hogy milyen képek készültek az adott napon.

7. Ha ennyire a tiniknek címzed a könyvet, mik azok az elemek, amiket miattuk alkalmaztál a Facebook és Insta oldalakon kívül.

A képek és a hashtag-ek tömkelege mellett a könyvborítón már a könyvesboltokban le lehet olvasni a telefonnal a QR kódokat, amik a linket tartalmazzák a képekhez. Ilyen még, hogy készült videó bemutató, ami egy filmbemutatóra emlékeztető videó. A célja, hogy mozgó formában hívja fel a figyelmet a könyvre.

8. Említettél több írót is (Dan Brown, David Baldacci, Agatha Christie), ők a kedvenceid? Őket olvasod mikor épp nem írsz?

Igen, de most épp Margaret Atwood-ot olvasok. Érdekel a pszichológia is és a generációkutatás, ezért Tari Annamária könyvei is ott sorakoznak a polcomon. De a könnyedebb műfaj is leköt nyáron a tengerparton vagy a Balaton partján, mint Katie Fforde vagy Barbara Taylor Bradford.

9. Mit érdemes még tudni rólad?

Imádom a Balatont, a tengert, supozást és a napsütést, de télen sem búsulok, jól felöltözöm és jöhet a sípálya. Van egy kiskutyánk, egy kaukázusi és egy cicánk, ők is babusgatást igényelnek, de szeretek várakat, kastélyokat látogatni is.

10. Hol vásárolhatják meg az érdeklődők a könyvedet?

Rendelhető az oldalamon emailben akár dedikálással, vagy webshopban és a kiadó oldalán, de későbbiekben elérhető lesz könyvesboltok
polcain is.