fbpx

Orbán Erika vagyok író, újság – és színdarab író valamint az Alkotónők Kulturális Egyesület és az SK. Színkör vezetője.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A világlátásom. Igyekszem a klasszikus témákat igényesen tálalni, egyediségem a személyes hangvételben, valamint a részletes és igényes témafeldolgozásban rejlik.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Újságíróként már húsz éve dolgozom, íróként tíz éve, színpadi szerzőként öt éve. Az újságírásban azt szeretem, hogy mindig új emberekkel ismerkedhetem meg. Könyveimben megjelenik a fájdalom, a gyász éppúgy, mint a nevetés, az öröm a szerelem. A lapokon olyan emberek élik életüket, akik éppúgy küzdenek az élet adta gondokkal, mint bárki más, akik éppen úgy szenvednek a mellőzöttségtől, vagy örülnek  az élet kisebb nagyobb ajándékainak mint mi magunk. Színpadi szerzőként nagy öröm, hogy az élet egy-egy kiragadott pillanatát vihetem színre és amíg dolgozunk a darabbal mindenki munkája tesz hozzá, hogy a végeredményben örömét lelje mind az alkotó, mind a néző.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Írnék, sétálnék, dolgoznék a színészeimmel, és sokat lennék a családommal. Tele vagyok történetekkel, melyek mind kikívánkoznak belőlem. 

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Éppen most fejeztem be a Kisvárosi anziksz című regényemet, mely egy kisváros életéről, lakóiról szól. 

A könyv a városban élők gondjain, bajain keresztül mutatja be társadalmunk elidegenedését, az emberi nemtörődömséget, gyarlóságot. Emberi sorsok összefonódása, egymásra hatása a könyv fő témája. Hogyan hatnak bizonyos döntések, cselekedetek egymásra, s azon belül egy közösség életére. Milyen kimondott, vagy ki nem mondott titkok árnyékolják be életünket? Lehetünk-e őszinték magunkkal, a társunkkal, a testvérünkkel, a közösséggel, amiben élünk?

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Jessica Duchen: Magyar táncok

Hans Habe: Magyar tánc

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A kép című könyvem, mert egy olyan fiatal lány élettörténetét mutatja be, aki magával hordozza szülei, nagyszülei múltját, s a ki mindezek ellenére megtalálja a boldogságát. A könyvhöz készült klip itt látható:

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Újságíró és tanár vagyok. De az elmúlt években inkább a regény írás és a színpadi darabok írása jellemző rám. Az írás kicsi korom óta életem része, minden bánatom, örömöm belerejtettem azokba a művekbe, amelyek kikerültek, kikerülnek a kezem alól. Könyveimben megjelenik a fájdalom, a gyász éppúgy, mint a nevetés, az öröm a szerelem. A lapokon olyan emberek élik életüket, akik éppúgy küzdenek az élet adta gondokkal, mint bárki más, akik éppen úgy szenvednek a mellőzöttségtől, vagy örülnek az élet kisebb nagyobb ajándékainak, mint mi magunk.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Fogja meg az olvasót, a nézőt. Gondolkoztassa el az életről, a miértekről. Ám, ha egy jó vígjátékot, bohózatot nézünk akkor annak, “csak” annyia a feladata, hogy nevetesse meg a nézőt, hogy feledtesse el vele a mindennapok gondját.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Több könyvbemutatóm volt már. A könyveim nálam vásárolhatók meg.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!