fbpx

Főként Istenről szólok a ma emberéhez, klasszikus formákban, mai nyelven. Sokszor használok olyan szavakat, kifejezéseket, melyeket ritkán hallunk, de valami egyediséggel, különlegességgel bírnak.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Szeretem a klasszikus, hagyományos versformákat, így többek között a hexametert, jambikus verselést, szonettformákat, hisz segítségükkel ugyanúgy meg lehet fogalmazni posztmodern kérdéseket, időszerű gondolatokat, de a kevésbé kötött verselés is benne van a tarsolyomban. Vonz a haikuk, tankák, apevák világa is. Főként Istenről szólok a ma emberéhez, klasszikus formákban, mai nyelven. Sokszor használok olyan szavakat, kifejezéseket, melyeket ritkán hallunk, de valami egyediséggel, különlegességgel bírnak.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Körülbelül 12 éves korom óta. Emlékszem akkoriban írtam egy kisregényt egy kutyáról, a helyi újság le is közölte volna, de én megijedtem és nem engedtem. Kicsit megmosolyogtató mai szemmel nézve, de valahogy így kezdődött. Az aktív alkotói pályán közel harminc éve tevékenykedem. Számomra a líra az önkifejezés eszköze és módja, de ezen túl is ami fontosabb, elérhetek, megszólíthatok embereket, ha nyitottak.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Természetesen az alkotói szenvedélyemnek élnék, emellett pedig sokat barangolnánk a világban a családommal, fiammal, feleségemmel.


4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Az emberről, hétköznapjainkról, viszonyulásainkról egymáshoz, a világhoz, Istenhez. A készülő második kötetem nagyjából ezekre a kérdésekre próbál, de nem tolakodóan, válaszokat adni, keresni, illetve szeretném az olvasót is inspirálni erre. A tudatosság és a pillanat varázsa irányítja az alkotásaim menetét.


5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Sok ilyen van, de tudom, hogy most nem lehet mind felsorolni, ezért most hirtelen ami eszembe jut:

Regény:

  • Lev Tolsztoj. Feltámadás
  • Karácsony Benő: Napos oldal
  • Jane Austen: Büszkeség és balítélet 

Vers:

  • Nagy László: Ki viszi át a Szerelmet
  • Karinthy Frigyes: Előszó
  • Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet

Festmény

  • Munkácsy: Milton
  • Derkovits Gyula: Dózsa
  • Vincent van Gogh: Napraforgók

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Kifejezetten ilyen nincs, mert mindegyiket szeretem az egyediségéért, vonatkozásaiért, hozzá köthető érzelmi töltetéért, de természetesen van, ami különlegesebb számomra egy picit a többinél. Talán az első saját kötetem címadó verse:


Örömhalász

Kiüresedve, de nem üresen,
a sorban nem én vagyok utolsó,
hát ballaszttal kínálnak szüntelen
s már tartójában az ízetlen só

Nesztelen lepkék hordoznak jövőt,
előttem köröznek szabadon-
olyanná lehetek tán mint ők,
ha szárnyaikat reám szabom?

Kiüresedve, mégsem üresen,
táskámban préselt reménykötegek,
gabalyodott fonalam feltekerem,
belőle örömfogó-hálót szőhetek!

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az alkotásaim az örök, állandó, egyetemes értékek mellett foglalnak állást úgy, hogy közben a jelen és jövő nagyszerű dolgairól sem feledkezem meg, sőt fontosnak tartom azokat. Úgy viszem a Teremtőt az emberekhez, hogy közben nem vagyok akadékoskodó, erőszakos és bántó, szókimondó viszont igen.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem nagyon egyszerű ismérvei vannak:

    – ne kelljen túlmagyarázni

    – a mű se magyarázza túl önmagát

    – érződjön ki belőle a tehetséggel átitatott őszinteség

    – adjon valami útravalót, üzenete legyen

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Igen, több ilyen volt már és olyan is, hogy kiállításra kértek tőlem verset. Barátaimmal sokszor léptünk fel iskolákban, otthonokban, börtönben örömet, reményt lopni az ott lévők életébe. Több rádiós interjú, újságcikk, nyilvános beszélgetés résztvevője lehettem már, amiért nagyon hálás vagyok, a pályázatokról nem is beszélve. Minden interjút, felkérést komolyan veszek és értékelek, ahogy a mostanit is természetesen!

A könyvek, amelyekben szerepelek több kiadónál is megvásárolhatóak, többek között az Aposztróf, Változó Világért Mozgalom, Holnap Magazin.

 Az „Örömhalász” című kötetem pedig a Líra Könyvesboltokban és nálam is megvásárolható, a Miskolci Irodalmi Rádió gondozásában jelent meg 2020-ban.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

A Facebook profilomon megjelennek a velem kapcsolatos történések, illetve a Miskolci Irodalmi Rádió, a Héttorony Irodalmi Magazin, a Holnap Magazin, a Változó Világ Mozgalomért oldalán is fent vagyok Németh Zsolt László alkotói néven.