fbpx

Célom, hogy olyan művek kerüljenek ki a kezem közül, amelyek értéket közvetítenek. Amikor témát keresek, rendszerint utamba kerül egy-egy emberi sors, ami annyira megfog, hogy úgy érzem, közvetítenem kell az olvasók irányába.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Célom, hogy olyan művek kerüljenek ki a kezem közül, amelyek értéket közvetítenek. Amikor témát keresek, rendszerint utamba kerül egy-egy emberi sors, ami annyira megfog, hogy úgy érzem, közvetítenem kell az olvasók irányába. Nem keresem, nem kutatok utána, csak ott terem. Biztos vagyok benne, hogy mindez okkal történik. Mintha kiválasztott lennék az ilyen történetek továbbítására.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

2015-ben, egy pályázat kapcsán kerültem közel az írók világához. Itt kötöttem olyan barátságokat, amelyekkel lehetőségem nyílt egy karácsonyi antológiában, egy kisregényemmel megjelenni. Ez a könyv a Rejtelmes karácsonyok címet kapta, hat magyar író különleges karácsonyi történetét zárja egy kötetbe. Révállomás, New York című kisregényem volt a debütáló írásom. 2017-ben egy helyi kiadó, a Szülőföld Kiadó karolt fel, és 2018-ban itt jelent meg a Sorsforgácsok című novelláskötetem, majd 2019-ben A hazara című első önálló regényem, mely egy igaz történetet dolgoz fel, egy afgán származású menekült fiú személyében. Olyan író vagyok, aki először csak álmodott a megjelenésről, és míg mások a zuhany alatt énekelnek, én ott agyaltam ki a történeteimet. Aztán a zuhany alól  kiléptem, és bíztam abban, hogy nem a lefolyó viszi tovább a gondolataimat, hanem egy kézzel fogható, jó illatú könyv. Az írás kikapcsolódás, ugyanakkor önfejlesztés is. A témák, amelyek előttem hevernek, mindig adnak hozzám valamit, ami elgondolkodtat, és megtanít arra, hogy értékeljem az életet, lássam meg az igazi értékeket. 

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Erre minden élethelyzet más és más választ generálna. Két éve még valószínűleg egy alpesi faház teraszán, a végtelen hegyeket bámulva írtam volna a könyvemet. Most elvinném az unokáimat a hegyekbe, és amíg alszanak, a hegyeket bámulva, írnék a teraszon. De az írás és a család mindenképpen benne lenne. Még kávé se kellene. Csak csend, nyugalom, béke.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Jó pár éve megkaptam azt a kritikát, hogy minek mindig külföldre tekinteni, ha valaki témát keres a könyvének. Annyi sok dolog van a környezetünkben, csak nyitott szemmel kellene járnunk. Így pattant ki a fejemből az ötlet, hogy a szomszédos faluban található forrás legendájának hátterét kutatva, megírom annak történetét. A török korba kalauzol az írás, amiben lesz szerelem, rejtély, háború, és humor egyaránt. Mára a történet alapjai már kiforrtak, de nagyon sokat kell hozzá olvasnom, hogy a korszakot hitelesen tudjam megjeleníteni. Sikerült nagyon sok könyvet beszereznem, így most nyakig merülök a témában. Szünösei Marci és a dozmati Múzsla forrás igazi történelmi kalandozás lesz egészen Kőszegig, és a szultán földjéig.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Kedvenc íróm Khaled Hosseini. A Papírsárkányok, És a hegyek visszhangozzák, Egyezer tündöklő nap, Ima a tengeren című regényeit nem is tudnám igazán sorrendbe tenni az alapján, melyik tetszett a legjobban. Leon Uris Exodus című regénye nagy hatást tett rám. Lelkesen kutatom és olvasom a mai magyar kortárs írókat. Borzasztó nagy öröm számomra, hogy egyre több és több ilyen könyv kerül a polcomra, és sokukat személyesen is ismerem. Kedvenc versem Illyés Gyula: Nem menekülhetsz című verse. Az első vers volt, ami annyira megérintett, hogy úgy voltam vele, mint a zenével, amely tetszik. Újra és újra olvastam. Mindig találtam benne valami újat.

Kedvenc festőm Salvador Dalí. Megfejthetetlen őrültsége lenyűgöz mindig. Órákig el tudnék merengeni egy-egy festménye előtt. Egyszer volt is lehetőségem megtekinteni egy kiállítását. Nem jöttem rá a titkára… 

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Egyértelműen A hazara című regényem. Biztosan tudom, hogyha még száz könyvet is írnék, ez lenne a kedvencem. Talán azért is, mert a főszereplőjével a mai napig fenntartjuk a kapcsolatot, bár most már nem vagyunk kollégák, mint voltunk akkor, amikor a regény íródott. Büszke vagyok rá, hogy megismerhettem egy olyan menekült fiút, aki által mélyebb betekintést nyerhettem korunk egyik nagy problémájának hátterébe. Hamid mindössze tizenegy éves volt, amikor elszökött otthonról, hogy új életet kezdjen egy olyan országban, ahol nem kellett folytonos robbantásoktól, és terrorcselekményektől rettegnie. Nem térhetett haza, mert sokkal rosszabbra fordult otthon a helyzet. Egy lehetősége maradt, Európába szökni, hogy új életet kezdjen. Neki sikerült, de addig a poklot és a mennyországot egyaránt megjárta.  Szeretem ezt a történetet, mert megborzongat a tudat, hogy amit írtam, nem az én fejemből pattant ki, hanem megtörtént események sorozata.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Nem vagyok ismert író, én azt szeretném legjobban, ha nem rólam, hanem a könyveimről tudnának sokat. Utána persze jöhetek én is, ha ez valakit érdekel. Családanya, most már nagymama is vagyok, párommal imádunk utazni. A sport fontos számomra, arra mindig igyekszem időt szakítani. Amikor nem írok, nem túrázok, nem unokázok, nem dolgozom, és nem főzök, akkor olvasok. Így kerek a világ.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A művészet nagyon sokrétű, szubjektív megítélésű dolog. Ami nekem tetszik, nem biztos, hogy másnak is. Számomra mindegy, hogy könyv, vers, festmény vagy szobor képviseli a művészetet, kell, hogy adjon valami pluszt, amin addig nem gondolkodtam, amit addig nem éreztem, amire addig még nem csodálkoztam rá. Ugyanakkor, például egy könyv, megfelelően el tudjon lazítani, megnevettetni. Mondhatnám úgy is, hogy a műalkotások mélységekbe és magasságokba vigyenek, és akkor már megérte megnézni, elolvasni, időt szánni rá.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat már tartottunk. Nagyon élvezetesek ezek az alkalmak, mert sok új olvasót szerezhetek magamnak, és adott esetben, pontosan a könyvem különleges témája miatt, egész jó beszélgetések alakulnak ki. Könyveim a nagyobb könyváruházak polcain megtalálhatóak.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!