fbpx

Négy évvel ezelőtt ragadtam először ecset. Egy netes videó inspirált, ahol lépésről lépésre bemutatott az alkotó egy festmény elkészítését. Itt éreztem úgy, hogy ezt én is megpróbálom.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Az alkotás során nagyon sok téma inspirál. Legyen csendélet, tájkép, fantasy, spirituális, vagy akár egy nemzet mondavilágához köthető alkotás, mind én vagyok. Ha valami megfog, érzéseimet festem bele. Akkor és ott átalakulok, eggyé válok a festménnyel.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Négy évvel ezelőtt ragadtam először ecset. Egy netes videó inspirált, ahol lépésről lépésre bemutatott az alkotó egy festmény elkészítését. Itt éreztem úgy, hogy ezt én is megpróbálom. Teljesen autodidakta módon képzem magam. Nagyon sokat jelent számomra, hiszen az érzés nem leírható. A festés felemel, és mindvégig lebegtet. A vászon az állványra való felhelyezése, a színek felsorakoztatása csodás rituálé. Innentől már körül is vett a varázslat. Megszűnik minden más. Csak mi létezünk: a felület, a színek és az ecseteim. Mámorító a színek kavalkádja, az ecset és a vászon érintkezése. A pontok, vonalak, foltok végül egységet alkotnak és megszületik az alkotás. Ez a varázslat, nekem ennyi kell a mámorhoz. Azt vallom, hogy a művész legtisztább forrása a saját lelke. Így a színek és a hangulatok mindegyik képemben engem tükröznek. Képeimet többnyire akrillal festem vászonra. De nagyon szeretem a fa rusztikus hatását.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Inkább éjszaka lenne. Megnézném az Aurora Borealis pompázó fényjátékát. Közben talán forró teát szorongatnák a kezeim között. De tudom, hogy fejben már összeállna legújabb festményem is.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Nagyon sok ötlet van a fejemben. Szeretnék sorozat képeket festeni számomra ikonikus zenészekről, színészekről. Mindegyik művész portréja mellé 1-1 film, vagy zene által inspirált festményt. Mély benyomást tett bennem régi, fekete-fehér budapesti fényképek. Ezeket is szeretném vászonra festeni. Emellett a napi inspirációkat, ahogy az időm engedi. Ahogy mondtam a festmény egy rituálé. A vászon kicsomagolása az első lépés. Itt kezdődik a varázslat, hiszen egy különleges illat lengi be a szobát. A kiválasztott képet felvázolom ceruzával, vagy egyből ecsettel. Ha megfelelőnek találom, bekapcsolom a zenét. Ilyenkor az ecsetek, a festékek már a kezem ügyében várakoznak. Kezdődhet az alapozás és a festmény felépítése. Néhány festmény annyira lendületes, hogy egy alkalom elég a megfestéséhez. Ilyen volt a spanyol nő, a Flamenco táncos. Amennyire mozgalmas és lendületes maga a tánc, ugyanolyan lendületesen készült a festmény is. És vannak képek, amelyek több napot vesznek igénybe.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Nehéz sorrendet felállítani. Hiszen a festők és festmények között még úgy is találunk minket megérintő alkotásokat, hogy csak egy van az egész életműve során. De az az egy lehet, hogy pont nekünk-rólunk szól.

Claude Oscar Monet francia impresszionista festő egyik kedvencem. Monet kertje és tavirózsái egy olyan világba vezet, amire mindenkinek szüksége van. Végtelen nyugalmat áraszt.

Csontváry Kosztka Tivadar festményei vonzzák a szemet. Mindig új élményt nyújtanak számomra.

Salvador Dali egyedi és sajátos szürreális képei egy külön világba viszi a nézőket.

Egy-egy képet, festőt nem is tudok kiemelni. Naphosszat sorolhatnám az alkotásokat. A stílus, a színhasználat, az ecset/festőkés használata egyéniséget hozott létre.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Erre a kérdésre is nehezen tudok válaszolni. Mindig az új alkotás, amit éppen átéltem. A “Lélekfény – A Fény Leánya” c. festményem talán az, amiben legjobban látom önmagamat. A lélek tisztaságát adja vissza. Mindannyian követünk el hibákat, de képesek vagyunk újra és újra lelkünket megtisztítani. Egy netes kép inspirált. Ahogy szembe jött velem, egyből tudtam, hogy ezt egész biztos meg fogom festeni. 

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Nem titkolom, hogy gyermekként sose érdekelt a rajzolás, festés. Én tényleg nem mondhatom el magamról, hogy régi vágyaimat valósítottam meg az alkotással. 25 évig bűnügyi területen dolgoztam, ami teljesen más irányzék. De nagyon örülök neki, hogy rátaláltam erre a csodás érzésre. ami maga az alkotás.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A jó alkotás megfogja az embert. Elvarázsolja és bevonzza. Lehet ez film, zenemű, vers, egy regény, vagy festmény. Többször visszatérünk hozzá. Újra olvassuk, megnézzük, újra át szeretnénk élni mindazt, az érzést, amit adott. Emlékeket ébreszt, vagy éppen céljaink megvalósítására inspirál. Mondanivalója az, amivel közel kerül egy-egy emberhez.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Két önálló kiállításom volt és néhány csoportos kiállításon is részt vettem már. Festményem többsége megvásárolható a Facebookos oldalamon keresztül. 

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!