fbpx

Nagy öröm számomra, amikor egy elkészült alkotásom a szemlélője érzékeit is rabul ejti, érzelmeket vált ki belőle, vagy egész egyszerűen: jól érzi magát, ha ránéz a képre.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A színek, formák harmóniájára törekszem a kompozíció megtervezése, ill. az alkotás során. Nagy öröm számomra, amikor egy elkészült alkotásom a szemlélője érzékeit is rabul ejti, érzelmeket vált ki belőle, vagy egész egyszerűen: jól érzi magát, ha ránéz a képre.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Gyerekkorom óta szívesen rajzolok, festek. Igazából mindenféle alkotó tevékenységet kipróbáltam már életem során, a kézimunkázástól kezdve a bútortervezésen vagy az íráson át a festészetig, de ez utóbbiban találtam meg azt az önkifejezési módot, ami a legteljesebben tükröz engem. Szeretem a flow élményt, amit a festés során élek át és persze azt is, amit a kép elkészültekor érzek vagy akkor, amikor másokat “megszólít” egy-egy alkotásom. Autodidakta festő vagyok, rajztudásomat is “csupán” a bútortervezési-lakberendezési tanulmányaim során szereztem, még abban az időben, amikor számítógépes programok, látványtervek helyett kézzel készültek a tervrajzok.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Szerencsés vagyok, mert ma már zömmel azzal foglalkozhatom egész nap, amit a legjobban szeretek: rajzolok, festek, gyerekekkel foglalkozom, és persze időről időre inspirálódom a természetben pl. egy túra során, vagy éppen kiállításon veszek rész.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Az utóbbi időben elkapott az új technikákkal, anyagokkal, stílusokkal való kísérletezési láz. A túlzottan kidolgozott, részletgazdag realisztikus ábrázolásmód helyett sokkal felszabadítóbb számomra a színekkel, formákkal, struktúrákkal, különböző textúrákkal való spontán alkotás, illetve izgalmas számomra a kidolgozottabb és a stilizáltabb részek ritmusa egy képen belül.

A spontaneitásban viszont sokkal több a tudatosság részemről, mint az ösztönösség. “Irányított spontaneitásnak” mondanám, mert mindig egy előzetes tervezés előzi meg az alkotási folyamatot. Vázlatot, rajzot, színtervet készítek, mielőtt csak úgy “nekiesnék” a vászonnak. A képet rétegenként építem fel. A gondos előkészületek és tervezés ellenére mégis sokszor rácsodálkozom a végeredményre. De éppen ez a legjobb az egészben! A természet színein, formáin kívül a női test szépségének ábrázolása is érdekel egy ideje, valamint terveim között szerepel még a magyar népművészet gazdag mintaelemeinek “becsempészése” a kompozíciókba.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Nehéz kiragadni hármat a kedvenceim alkotásai közül. Móricz Zsigmondnak pl. bármelyik regénye lenyűgöző számomra, a kortársak közül pedig szeretem Háy János, Bartis Attila vagy Cserna-Szabó András írásait. Külföldi írók közül nagy hatással volt rám Ken Kesey regénye (Száll a kakukk fészkére), vagy Salinger Zabhegyező-je, és Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete is. 

Kedvenc költőim:

  • József Attila
  • Nagy László
  • Szabó Lőrinc. 

Kedvenc zeneszerzőim:

  • J.S. Bach
  • Liszt Ferenc
  • Claude Debussy.

Kedvenc festőim:

  • Claude Monet
  • Csontváry Kosztka Tivadar.

A kortársak közül pl. Fehér László, Hollós Ádám.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Mindig a legutóbb elkészült alkotásom áll a legközelebb a szívemhez. Azt hiszem azért, mert még élénken él bennem az élmény, ahogyan készült.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

2009 és 2012 között megjelent egy ifjúsági kisregényem, egy meseregényem és egy újabb kisregényem is, emellett irodalmi pályázatokon keresztül beválogatták néhány írásomat antológiákba. Könyveimről bővebben a weboldalamon lehet olvasni.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A jó műalkotás ismérve, hogy hatni tud a befogadóra. Megérinti, hangulatokat, érzelmeket vált ki belőle, gondolatokat ébreszt, emlékeket idéz fel benne.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Életutam során sokszor háttérbe szorult a festés, mert mindig valami sokkal “fontosabb” elterelte róla a figyelmemet. Az utóbbi öt évben viszont végre több időm jutott rá és minden addiginál nagyobb lendülettel és inspirációval telve alkotok, mert érzem, érdemes kibontakoztatnom, ami még bennem rejlik e téren. Az viszont, hogy kilépjek a képeimmel a nagyközönség elé, csak néhány hónapja vált komoly elhatározásommá. (Igaz ugyan, hogy még 2006-ban és 2008-ban szerepelt két képem szülővárosom, Székesfehérvár “Fehérvár Szalon” című kiállításán, de az azt követő éveim megint másról szóltak…)

Az önálló kiállítás szervezése terveim között szerepel, de most örömömre szolgál, hogy a budapesti Belvárosi Művészeti Egyesület pályázati felhívására jelentkezve beválasztották három új festményemet a következő kiállításukra, ami 2020. október 28-ától nyílik a D39 Kultúrtérben.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Pár hónapja készült el a weboldalam és facebook-oldalam is: