fbpx

16 éves korom óta írok. Egyfajta terápiának indult. Akkoriban olyan családi háttérrel rendelkeztem, hogy könnyebb volt a történeteimben léteznem, mint a valóságban.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A történeteim kitalálásakor minden esetben arra törekszem, hogy valamiben mást mutasson, és újat adjon az olvasóknak. Manapság egyre nehezebb egyedinek, másnak lenni, hiszen annyiféle könyv, téma kering a piacon. Én a számomra érdekes fantasy elemeket a magam sajátos módján, még elvontabban értelmezem, s közelítem meg, így kínálva újszerű élményt. Aki eddig olvasott tőlem, meg is erősítette, eddig sikerült elérnem, amit szerettem volna.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

16 éves korom óta írok. Egyfajta terápiának indult. Akkoriban olyan családi háttérrel rendelkeztem, hogy könnyebb volt a történeteimben léteznem, mint a valóságban. Ma már inkább szenvedély és hivatás számomra, amitől nem tudnék megválni. Az egyetlen dolog, ami igazán meghatároz, az, hogy írhatok, és elmondhatom az embereknek a gondolataimat történetek formájában. Úgy vélem, aki megismeri, milyen érzés alkotni, elmével teremteni, csak szeretni tudja, amit csinál.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Azt hiszem, belesűríteném mindazt, ami igazán boldoggá tesz. Reggel olvasás az ágyban, kényelmesen elfogyasztott reggeli, írás és tervek szövögetése délutánig, utána pedig találkozás a barátaimmal, és beszélgetés hajnalig.

4. Miről szól a következő regényed, és miként zajlik az alkotás folyamata?

Az új, készülő könyvem abszolút komfortzóna elhagyás számomra. Történelmi vonatkozásai vannak, azaz szükség volt némi kutakodásra. Néhány dolognak utána kellett néznem, hogy hitelessé tegyem a történetet. A dolog egészét tekintve viszont egy mondatban foglaltam össze a lényeget: izgalmas, fantasyba bújtatott lélektani dráma erőteljes motivációs céllal. Egy regény olyan mondanivalóval, ami reményeim szerint néhány embernek felnyitja a szemét saját életével kapcsolatban.

Amikor megszületik egy új ötlet, először vázlatolok. Persze, ez nem egy szabályos pontokba szedett dolog, hanem egy kaotikus firkálmány, amin maximum én igazodok ki. Ha más olvasná, fogalma sem lenne róla, mit lát. Ez többnyire a jövőbeli regény kisebb elemeit tartalmazza. Olyasmiket, amelyek a sztori során majd bizonyosan megjelennek benne, csak előbb jutottak eszembe, mint a történet egésze. Általában erre csak a legelején van szükség, később, amikor már benne vagyok, a munkában az események hozzák egymást, akkor már csak a gépen dolgozom.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Nos, ez nehéz kérdés, ugyanis sok kedvencem van. Ha párat ki kéne emelnem, akkor egynek mindenképpen Jostein Gaarder Sophie világa című könyvét említeném. Az egy zseniális írás. A filozófia történelmét meséli el egy regény formájában, egy 11 éves lány szemén keresztül. Mivel a filozófia alapjáraton arról szól, hogy egy adott témát bárki szabadon értelmezhet, így maga a könyv is elég elvont és elvetemült, főleg a vége felé. Számomra már jó ideje az adja egy mű értékét, mennyi szabad és eredeti gondolatot tartalmaz. Nos, ez a regény elég sokat. Gondolom nem meglepő, hogy javarészt egyébként fantasyt olvasok, hisz magam is azt írok. Két nagy kedvencem van még, de ők inkább sorozatokat írnak, így nem emelném ki egyetlen könyvüket: Cassandra Clare és Andrzej Sapkowski, akik már régen is meghatározó személyek voltak alkotói létemre nézve, és most is azok.

Nagyon szeretem például az Elfújta a szelet is. Hiába több, mint ezer oldal, már többször is olvastam.  

Nem vagyok nagy versolvasó, azok sosem vittek magukkal igazán. Viszont van egy kedvenc festményem, és épp emiatt kedvenc festőm is, méghozzá a holland Jan Vermeer, tőle pedig a Leány gyöngyfülbevalóval. Akkor kezdődött a rajongás, amikor először láttam a filmet Scarlett Johansonnal és Colin Firth-szel. Utána könyveket is olvastam Vermeerről, mert érdekelt a személye. A képeiben éppen azt találtam meg, amit én íróként képviselek. A történeteim felépítését mindig a karaktereim határozzák meg elsősorban. Szereplőközpontúan írok. Szeretem a különböző eseményeket nem tényszerűen, hanem a karakter érzelmein keresztül bemutatni. Rá pedig leginkább az volt jellemző, hogy emberi alakokat ábrázolt egy hétköznapi helyzetben, és ehhez gyönyörű, élénk színeket használt.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Mindegyik másért, de egyformán fontos nekem. Ha mindenképpen mondanom kell egyet, akkor a Megszámlálhatatlan című trilógiám utolsó része, A kötelék. Amikor nekiálltam az első résznek, még nem sejtettem, hogy végül sorozat lesz belőle, így azt sem tudhattam, mit tartalmaz majd a harmadik rész. Érdekesen alakult ki a végkifejlet, ugyanis végül az első kötetben, A hordozóban találtam egy olyan elemet, amiből ki tudtam bontakoztatni a lezárást. Egyáltalán nem erre szántam, véletlenül talált meg, ezért különösen fejbe kólintott a felismerés, amikor rájöttem, milyen jól passzoltam magamnak a labdát, amit aztán könnyedén el is tudtam kapni.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Elég pozitív jellem vagyok, az élet minden terültén igyekszem a legtöbb helyzetben a dolgok jó oldalát megtalálni, és ezt közvetítem is a barátam felé, amikor esetleg hozzám fordulnak valamilyen problémájukkal. Eszemben sincs nekem bárkinek megmondani, mit csináljon, de valahogy ösztönösen ráérzek, hogy egy adott szituációban hogyan jöhet ki a legpozitívabban, másokra is tekintettel az illető. Mert én magam is mindig erre törekszem. Ez a tulajdonságom az évek múlásával egyre jobban előtérbe kerül, erősödik, én pedig örülök neki, mert szeretek segíteni. A könyveim is lassanként ebbe az irányba mozdulnak el.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Ahogy korábban is említettem, az eredeti, egyedi gondolatokat, elemeket nagyon értékelem. Ha arra törekszik, hogy újat mutasson, és kifordítsa a világot a négy sarkából. Értelmezze újra, és megint újra azokat a témákat, amelyek már léteznek. Mert való igaz, kitaláltak már szinte mindent, de mi még csavarhatunk rajta egy párat.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Az első megjelenésem óta két könyvbemutatóm volt. Egy az enyingi és egy a székesfehérvári könyvtárban. Három Könyvfesztiválon és két Könyvhéten vettem eddig részt kiadóval. Jelenleg csak a Könyvmogul webáruházban kaphatók a könyveim, de terveim szerint a következő már a boltokban is megvásárolható lesz.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!