fbpx

A meséimet ihletői a lányaim, mindegyik mesénket átszövi egy közös élmény, a szeretet.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A meséimet ihletői a lányaim, mindegyik mesénket átszövi egy közös élmény, a szeretet.


2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Nagyon szeretek olvasni, mindig is szerettem, de mindig sajnáltam, hogy a történeteket csak a könyv végéig tartank. Ezért elkezdtem fanfic oldalakon amatőr írók fanfic történeteit olvasni, és úgy éreztem, ez menne nekem is. Így kezdődött az írás, főleg fantasy és thriller novellákat írtam, és amikor a lányaim megszülettek nekik kezdtem fejből mesélni. Az írásban azt szeretem, hogy kiszakít a valóságból, felszabadít és boldoggá tesz. Olyan számomra, mint a légzés, nem tudom nem csinálni.


3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Ha egy napig csak azt tehetném, amit akarok, valószínű, hogy egész nap írnék és olvasnék egy csomó kesudiós áfonya társaságában.


4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Az eddig megjelent meséim ovis korosztálynak szóltak, most egy kicsit kijjebb merészkedtem a komfort zónámon, és egy olyan mesét írok, ami már nagyobbaknak 8-10 éveseknek szól, a címe Flórián és a tegolaváros titkai. Egy kisfiúról szól, aki a focitábor helyett kénytelen a habókos nagynénjéhez menni a húgával a nyáron. Ez egyáltalán nem tetszik neki, és dühébe összetöri a néni tegolavárosát. Büntetésből összemegy kicsire, és kénytelen helyrehozni azt a sok kárt, amit okozott. Megismerkedik a tegolaváros lakóival, és egy csomó kalandon megy keresztül, mire visszaváltozik.

Általában csak leülök, és leírom a mesét, egybe az egészet. De ez a mese lényegesen nagyobb lélegzetvételű, mint az eddigiek, ezért először a vázlat készült el, és az első fejezet, amit megmutattam a szerkesztőnek. Ő segít, hogy a nyelvezet, a történet és az ötletek hol igényelnek javítást, vagy újra gondolást. Ezután már csak írok, minden nap legalább egy órát. A történetnek a fele már megvan, pár hét, és teljesen kész is leszek.


5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Ez érdekes kérdés, meseíróként Marék Veronika, Berg Judit és Dániel András a példaképem, illetve a mesék közül az ő műveik kerülnek ki: a KippKipp mesék, Lenge mesék és a Rumini.


6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Mindegyik mesém különleges számomra valamilyen formában, de a legkedvesebb jelenleg Fülöp, a strucc savariai kalandjai. Ez a mese Szombathely városának készült, és Vas vármegye címermadaráról szól. Fülöp, a strucc rájön, hogy ő szerepel Vas megye címerében, és elmegy Szombathelyre, hogy kiderítse, miért nem szólt neki erről senki. Közbe bejárja a város központját, és megismeri a különböző nevezetességeket és látványosságokat.


7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Két kislány boldog édesanyja vagyok, másodsorban író, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, ezért miatta és neki kezdtem meséket írni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a hobbim az életstílusom, lényegében az írásból élek.


8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem egy könyv attól lesz jó, ha szívvel-lélekkel készül. Ha az író maga is benne van, érezni, hogy írás közben együtt lélegzett a szereplőkkel. A másik fontos tulajdonság szerintem a minőség, hiszen így tiszteljük meg az olvasót, hogy érdekli a történetünk. Hogy egy műalkotás, típustól függetlenül mitől jó? Talán attól, hogy megérinti a közönséget, hogy kivált valamilyen érzelmet.


9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Mindegyik könyvemnek volt már könyvbemutatója, és nemrég egy író-olvasó találkozó is megrendezésre került. A könyveim már nagyon sok helyen kaphatóan, köztük a Lírában és az Alexandrában, illetve az Olvasni Menőnél is.


10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!