fbpx

A novelláimat az teszi különlegessé, hogy le merem írni azt, amire más talán még gondolni sem mer.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A novelláimat az teszi különlegessé, hogy le merem írni azt, amire más talán még gondolni sem mer. Mindegyik novellának egyedi a mondanivalója, önálló gondolat áll a középpontjában. Az a szándékom, hogy a történeteimmel elgondolkodtassam az embereket. Kérdéseket szeretnék ébreszteni bennük a világról és önmagukról, melyekre a válaszokat a saját életükben kell megtalálniuk, én csak a kezdőlökést adom ehhez. Ki akarom szakítani őket a mindennapok mókuskerekéből és a figyelmüket az élet igazán fontos dolgaira kívánom irányítani.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Első írásaim tizenhárom évvel ezelőtt jelentek meg a gimnáziumom iskolaújságjában, ahol saját rovatot vezettem és ott publikáltam a cikkeimet. Már akkor komolyan érdekelt az írás. Nagyjából öt évvel ezelőtt kezdtek érlelődni bennem gondolatok és érzések, melyek egyre erősebben feszítettek belülről. A felszínre kívánkoztak. A novellaírás gondolata viszont csak 2018 decemberében fogalmazódott meg bennem, az első műveim 2019 januárjában születtek. A Percekbe zárt történetek novellasorozatomat idén szeptemberben indítottam el a Youtube-on. Szépen, lassan nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az írás az én biztos pontom ebben a világban. Olyan hivatás ez, amely során korlátlan szabadsággal rendelkezek. Semmilyen más tevékenységről nem mondható el ugyanez. Amiért viszont a legjobban szeretek írni, az nem más, mint a komfortzónám elhagyásának élménye. Írás közben feszegetem a határaimat, próbálom kitolni őket, a képességeimből a legjobbat igyekszem kihozni. Ismeretlen terepen mozgok, ez pedig építően hat a személyiségemre. Ettől olyan izgalmas ez az egész.  

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Rengeteget olvasnék. Türelmesen sorakoznak a könyvespolcomon az elolvasásra váró könyvek, illetve van még jó néhány, amit tervezek beszerezni. Kertészkednék is, valamint több időt töltenék a szeretteimmel.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Halottak napjáról szól a következő novellám, de az egész november hónapot az elmúlás gondolatkörének fogom szentelni. Az alkotás folyamata esetemben úgy zajlik, hogy nyitott szemmel és nyitott szívvel járok a világban. Elég egy érzés, egy helyzet, egy találkozás, ami megihlet és én már kapom is elő a telefonomat, hogy lejegyzeteljem az ihlet hatására fejemben megszülető novella vázlatát. Ezután, ahogy időm engedi, részletesen megtervezem a történet cselekményét. Majd a témához illő zenékkel hangolódok az írásra. Ha minden adott az íráshoz, akkor általában egy nap alatt megírom a novellát. Ezt követően felkészülök a videózásra. A legjobban sikerült műveimet a Youtube-csatornámra teszem fel, ahol a Percekbe zárt történetek sorozatom keretében felolvasom egy-egy novellámat. Maga a videózás elég nagy feladat, hiszen felvétellel, utómunkával együtt két napig tart. Miután az utolsó simítással is végeztem, feltöltöm a videót a csatornámra. Ekkor ér véget az adott novella esetében az alkotás folyamata.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

A három kedvenc regényem:

  • Cormac McCarthy-tól Az út
  • George Orwell-től az 1984
  • Ernest Cline-tól a Ready Player One.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A szívemhez legközelebb az eddig megírt, csatornámon bemutatott novelláim közül a Játékszabályok című történet áll. Torkon ragadja az embert, érzelmileg vág gyomorszájon. Engem sem kímélt, miközben megírtam. Többet nem árulok el róla, a Youtube-csatornámon elérhető.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Azt szoktam mondani, hogy nem én vagyok az érdekes. Én csupán a novelláim két lábon járó hirdetőtáblája vagyok. Csak a történeteim fontosak, az általuk közvetített mondanivaló számít. Egyébként járműmérnök végzettségem van, évekig dolgoztam az autógyártásban és a géptervezés területén. Idővel viszont rá kellett döbbennem, hogy mérnökként nem tudok kiteljesedni az alkotásban, csak és kizárólag íróként tehetem ezt meg. Mérnöki precizitással tervezem meg a novelláimat.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Egy jó alkotás katarzist vált ki a befogadóból. Legyen az libabőr, düh, túlcsorduló öröm, könnyek vagy szívünk mélyéig megrázó fájdalom, mindenképpen felejthetetlen érzésekkel kell hatnia ránk. A katarzist nem könnyű elérni, mert függ az alkotótól, a befogadótól és a helyzettől is. Törekedni viszont kötelező rá.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Amennyiben sikerül megtalálnom a közönségemet és részükről igény is lesz rá, akkor nyomtatásban, könyv formájában is szeretném megjelentetni és megvásárolhatóvá tenni a novelláimat.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Alapvetően Youtube-on tevékenykedek, a csatornámon találhatók a novelláim videói, de vannak további írói oldalaim is.