fbpx

Jártó Rózával alkotópárost alkotunk és így együtt sokkal többek vagyunk, mintha külön- külön összegeznénk magunkat.


Jártó Róza

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Nyelvezet, közvetlenség.


2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne:

2008. december 24 óta írok, magányom oldása miatt, mert özvegy vagyok, a gyerekeim felnőttek és én nyugdíjas lettem. Mindent. Mára már az életem része lett az írás. 2020.09.15-ére megjelent a 7. könyvem.


3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Felkelek, kiviszem az ételhordóm a kapuba, megetettem a kutyám, elkészítem a kávém, tejet is teszek bele, majd kiszortírozom a gyógyszereim. Elkészítem az egy szelet pirítósom, megkenem vajjal, felszeletelek egy fél TV-paprikát, és megeszem, majd a gyógyszereim egyenként beveszem a kávémmal. Eztán rendbe teszem a lakószobám ahol TV és számítógép is van, beállítom a klímát és elolvasom a net-levelezésem. Majd átsétálok a kisboltba és megveszem azt, ami épp kell nekem. Jó nagy kört teszek a környéken, úgy jövök haza. Addigra megjön a diétás ebédem a szociális étkeztetőktől. Megebédelek, elmosogatok. Megnézem a HÍR TV – ben a híradót, a koronavírus-infót majd pihenek egy kicsit. Ha van valamilyen programom a nyugdíjasházban, vagy a könyvtárban akkor elmegyek oda. Haza sétálás után megetettem a kutyát, majd én is eszem és leülök netezni, vagy telefonálni, vagy csetelni a gyerekeimmel.

Kedvenc sorozatom az Oxfordi gyilkosságok, időnként azt is nézni szoktam és mellette írok, verset, gondolatokat, prózát, regényt. Az esti óráktól bejelentkezik a neten dr.Kovács Gyula / ki Derkovats Gyula néven zeneszerző, az általunk működtető és a saját alkotásaink elkészítésére létrehozott Róza & Julius Kiadó főszerkesztője és elkezdünk dolgozni. Szerkesztünk, komponálunk, írunk, olvasatokat beszélünk meg, majd én elköszönök és elmegyek pihenni. Éjfél-tájban ébredek és elkezdek írni, vagy a már megírtakat rendezni és sorszámozás után átküldöm dr. Kovács Gyulának, hogy ő is rendezze, mint főszerkesztő. Ez akár másnap 10 -11 óráig is eltarthat, ha épp az elkészített könyvem állítjuk össze…


4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Több könyv témája, megírása is tervbe van véve. De most még a 2020.09.15-én megjelent 7. könyvem bűvöletében élek. Még nem tudtam elengedni, hogy járjon a maga útján, habár már gondoltam rá, hogy talán megírhatnám a folytatást is… El kell telnie egy kis időnek, hogy újra én legyek és nem egy regény-szereplő. És, hogy miként is írtam meg Az élet regényét?: Több év alatt és mindig csak akkor írtam, mikor ihlettem volt. 50 egynéhány lementésem volt, amihez ha kellet és a téma megkövetelte akár levéltári ellenőrzést is lefolytattam, ha kellett tanácsot kértem, ( pl.: volt egy rész a könyvben ahol borravalót adtam egy ápolónak és nem emlékeztem, hogy az 1980-as években 500,- vagy 5000 Ft volt-e erre az általános…).

Ha folytatva lesz Az élet zenéje, akkor a főszereplő, mint egyedülálló kismama, anya sorsát mutatom be, a privatizációs világban. Ha a másik témát írom tovább a COVID-19-ról, akkor meg a naplóm lesz a segítség, amit a 2020. március 13-i kor-karanténomtól vezetek. / betöltöttem a 70. évemet)


5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger,

Kaffka Margit: Petike jár,

Munkácsy Mihály: Vihar a pusztán (1867).


6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Bagoly őrs, vigyázz!, címmel megírt regényem, mert ez volt az első regényem, és mert ennek okán kerültem be az általam olyan nagyra becsült művésztársaságokba. Itt tanítgattak, mint kezdő írót, a marketingre, az olvasókkal való kapcsolattartásra. És, hogy miről is szól ez a regényem, amely egyben a 6. könyvem is, 2. bővített kiadásban?: „…Felnőtt egy korosztály, vagy több és úgy gondoltuk, elsődlegesen gondoltam, hogy újra nyitni kell azok felé, akik már lassan csak levéltárakból ismerik az 1960-as éveket és azon belül a gyermekeket, az ifjúságot összefogó úttörők életét. Ez a könyv lehetne akár egy mementó is, lehetne akár egy számom kérés is, de nem az. A Bagoly őrs, vigyázz!, egy gyermekekről szóló, emlékezős könyv, egy olyan korról, amikor még voltak úttörők, és a gyermekek szerettek úttörőnek lenni, mert szerettek gyermekek, lenni. De minden gyermek felnő egyszer. Ki 12 évesen, ki 50 évesen…!


7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Erre nekem nagyon nehéz válaszolni. Talán: Édesanyám Erdélyből származik Madéfalváról, Édesapám Püspökladányból. Heten vagyunk testvérek, hogy 3 gyerekes anya. 6 unokás nagymama, 7 dédunokás dédi mama vagyok. Első írásom, ami egyben a legismertebb és angolul is megjelent a Boundless / Határtalanul/ antológiában az A Töltött Káposzta / Stuffed Cabbage!/, 2008. 12. 24-én írtam meg. Első versemet 2012. márciusában írtam meg és a Jelek címet kapta és ez is benne van az Anya! Nézd egy szép virág címmel megjelentetett verseskönyvemben. Azt még nem árt rólam tudni, hogy én nyugdíjasként kezdtem el írni, amikor már, hogy úgy mond, ráértem erre is…


8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Én nem kritikus vagyok, hanem író, alkotó. Erre én nem tudok válaszolni. Amit tudok, hogy az író, olvasó nélkül nem ér semmit!


9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Igen. Rendszeresem meghívnak könyvbemutatókra. Megye napra, Patrióta-napra. Évek óta vendég vagyok a Magyar Ünnepi Könyvhéten városomban. Meghívottként bemutathattam a Bagoly őrs, vigyázz! könyvem 2019-ben Budapesten, a Millenárison megrendezett Nemzetközi Könyvfesztiválon, és amire igazán büszke vagyok, hogy évente többször és több helyre meghívnak beszélgetésre és bemutatkozásra a nyugdíjas-társaim, nyugdíjasházakba, klubokba, könyvtárba. A 7, eddig megjelent könyvem mind azonnal kapható polc-lakó, egyik se POD-kiadás.


10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

A Könyveim megvásároltatók a weboldalakon, IQ Könyvesboltokban, KELLO-oldalon, és saját kiadómnál a Róza & Julius Kiadónál. rozajarto@gmail.com-ra írva.


Derkovats Gyula

Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Kortárs zeneszerzőnek tartom magamat, de nem a modernnek nevezett atonális zenével foglalkozom, mert ezt zsákutcának tartom. Úgy gondolom, hogy a zenének vissza kell térnie a tiszta forrásokhoz, a szép dallamokhoz, és szép harmóniákhoz. A komolyzenét a magyar nyelv ‒ nagyon helyesen ‒ fejezi ki a legtalálóbb módon. Ugyanis ez a zeneirodalom csúcsán helyezkedik el, és ez nagyon komoly felkészültséget igényel és a megalkotása nagyon komoly munkát jelent.

Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Fiatal koromban 10 évig tanultam hegedülni, és évekig játszottam szimfonikus zenekarokban. Végül nem zenész lettem, hanem nyomdamérnök, és csak nyugdíjas koromban vettem elő ismét igazán a zenét. Aktívan játszani ma már nem tudok, ezért kezdetben zeneszerkesztésekkel klasszikus zenét különböző módon átírtam. Néhány éve azonban egy olyan kottaíró programra bukkantam, amellyel bármilyen zene kottáját leírva a zenét megszólaltathatom. Innentől nem a klasszikusok zenéjét keverem, hanem saját szerzeményeket hozok létre. Itt el tudom engedni a fantáziámat és a zene világáról kialakult képemet, tapasztalataimat.

Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Erre nem tudok érdemi választ adni, mindig az adott helyzettől függ, mit kell tennem. Az alkotókedv sem egy folyamatos dolog, abba be kell „zsilipelni”, ami nem mindig működik. Ha viszont működik, akkor napokig annak bűvöletében élek, állandón visszahallgatom a zenémet.

Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Most egy nagy szimfonikus zenekari művön dolgozom, a címe Négy évszak, néhány részlet már megtalálható a publikációimban.

Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

L.Tolsztoj Feltámadás

József Attila: Altató

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora

Beethoven Holdfény szonáta

Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Talán a Tisza keringő, amely megtalálható a Youtube-n a Videa, a Vimeo megosztókon is, a Youtube-n a leírása is megtalálható, ugyanúgy a blogomban is. https://youtu.be/AObNLfCl_vA

Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Jártó Rózával alkotópárost alkotunk és így együtt sokkal többek vagyunk, mintha külön- külön összegeznénk magunkat. Az életsorsunk nagyon hasonló és szerencsés dolog, hogy egymásra találtunk. Igyekszünk közösen tetszetős alkotásokat létrehozni, amelyek hosszú távon is megállják a helyüket.

Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Minden jó alkotást az jellemez, hogy nem pénzért csinálták, hanem azért, hogy művészek megmutathassák az igazi alkotói kvalitásukat, és olyan művek legyenek, amelyek hosszú távon is tetszenek az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak, Nélkülük nincs értelme az alkotásnak.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

https://videa.hu/tagok/derkovats-gyula-2108003

https://hu.pinterest.com/debreczenidenes/j%C3%A1rt%C3%B3-r%C3%B3za-%C3%A9s-derkovats-gyula-szerz%C5%91p%C3%A1ros-alkot%C3%A1sa/

Videóink a zenéből mind fenn vannak a fent említett videó megosztókon. A zenékből kislemezek is készültek, azokat többnyire ajándékba adjuk a rajongóinknak, vagy a. megvásárolt könyvek mellett.