fbpx

Három éve foglalkozom szépirodalommal, előtte építészként dolgoztam. A váltás oka egyszerű volt: a tervezésben nem találtam meg azt az alkotói szabadságot, amit az írás megad.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Novelláim mindig két egymáshoz közel álló ember kapcsolatát ábrázolják úgy, hogy a cselekmény folyamatosan halad előre, de az elbeszélés szemszöge váltakozik. Jellemzően előre megtervezett, tudatosan felépített történetekről van szó. Mind rendelkezik egy kiemelt témával (festészet, pszichológia, drogok stb.), ami meghatározza a miliőt. Törekszem arra, hogy az olvasó előtt folyamatosan peregjen a film, és közben gondokozásra kényszerüljön. Fontos, hogy ő rakja össze a kirakót, darabról darabra, és a végén ne én, hanem ő vonja le a következtetéseket.


2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Három éve foglalkozom szépirodalommal, előtte építészként dolgoztam. A váltás oka egyszerű volt: a tervezésben nem találtam meg azt az alkotói szabadságot, amit az írás megad. Ezen a területen maximálisan ki tudom élni a kreativitásomat, nincsenek korlátaim, arról, azt, és úgy írok, ahogy csak akarok. Számomra ez tiszta meseország az építészet falak, határidők, anyagi korlátok és megrendelői igények közé szorított terei után.


3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Reggel elmennék futni, délelőtt írnék, délután hosszú kirándulást tennék a családommal, este pár pohár bor mellett elbeszélgetnék a barátaimmal. Később a megmaradt erő függvényében elcsábítanám a férjemet, majd megnéznék vele néhány részt az épp aktuális sorozatunkból, és álomba olvasnám magam. Mindezt egy tengerre épült villában, valahol a Maldív-szigeteken.


4. Miről szól a következő novellád, és miként zajlik az alkotás folyamata?

A folyamat szinte mindig az írói vággyal kezdődik. Most például szeretnék egy olyan novellát írni, ami meg tudja ragadni a válás ambivalenciáját anélkül, hogy klisébe fulladna, ráadásul pozitív kicsengésű. A munka negyven százaléka gondolkodás, harminc százaléka anyaggyűjtés, húsz százaléka karakterrajzok és jelenettervek kidolgozása, és csak a maradék tíz maga az írás. Jelenleg az utolsó fázisban vagyok, azaz még egy betűm sincs, de már majdnem kész a novella.


5. Melyik a három kedvenc regényed és kik alkották azokat?

  • Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
  • F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
  • Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van


6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Számomra legkedvesebb talán a Piros csík című novellám. Eredetileg az Alföld folyóirat Határ című pályázatára írtam. Nem ért el helyezést, de a Hévíz pár hónappal később lehozta, egyetlen javítás nélkül. A történet egy középkorú, női ikerpárról szól. Egyikük híres színésznő, a másik mozgáskorlátozott gyerekkora óta. A valóság talaján induló cselekmény egy ponton átlép a szürrealitás világába, a tolószékes lány irányított véradás során a nővére testébe jut, ahol fény derül számára testvérkapcsolatuk legmélyebb rétegeire. Ez az egyetlen novellám, aminek kissé lírai a hangvétele és él a határátlépés lehetőségével. Nagyon elüt a többitől.


7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Viszonylag fiatalon veszítettem el az édesanyámat. Gimnáziumban tanított németet és irodalmat. Gyerekként nagy hatással volt rám, ahogy minden este kezébe vett egy könyvet, és nagy élvezettel belevetette magát az olvasásba. Hamar követtem a példáját, de sosem ismertem a gyerekirodalmat. Rögtön James Jones-szal, Irwin Shaw-val, és Thomas Mannal kezdtem. Ennek azért lehet némi köze ahhoz, hogy ma mivel foglalkozom. Egyébként pedig van egy remek férjem, két eleven kisfiam, keresztény vagyok, szeretem a bort, a rockzenét, a társasági életet, és kíváncsi vagyok az emberekre. Számomra minden szempár egy elolvasásra váró történet.


8. Szerinted mi egy jó könyv ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem egy igazán jó prózai mű egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. Előbbit a kellően átgondolt cselekménnyel, témával és karakterekkel éri el, utóbbit a felvetett problémával, amire megpróbál választ adni. Emellett végig fenntartja az olvasó érdeklődését, a szereplőkön keresztül érzelmileg bevonja a történetbe, és elvezeti egészen a katarzisig. Számomra talán ez utóbbi a legfontosabb. Hiába érdekes egy sztori, ha nem érint meg, végig sem olvasom.

9. Vásárolhatók valahol a munkáid?

Eddig minden novellám megjelent, vagy épp megjelenésre vár valamelyik nyomtatott formátumú irodalmi folyóiratban (ESŐ, Magyar Napló, Hévíz stb.) Amelyik online is fent van, annak a linkjét meg szoktam osztani az írói oldalamon. Ha minden jól megy, első novelláskötetem Tízszer te meg én címmel jövőre megjelenik a Magyar Napló gondozásában.


10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!