fbpx

Az írás területén a sok szereplős, összetett történeteket kedvelem, melyeket nem lehet könnyen megemészteni. A saját írástechnikámat mozaikírásként tudnám definiálni, ahol sok részletből áll össze az egész.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Nem adok meg mindent az olvasó számára, hagyom, hogy kibontakoztassák a fantáziájukat, bár sokak szerint bizonyos mértékben átesek ezzel a ló túloldalára, és olykor túlságosan is burkoltan mutatom be a dolgokat. Az írás területén a sok szereplős, összetett történeteket kedvelem, melyeket nem lehet könnyen megemészteni. A saját írástechnikámat mozaikírásként tudnám definiálni, ahol sok részletből áll össze az egész. Ennek nyomon követéséhez fontos az olvasói figyelem. Olyan kritikát is kaptam már, hogy filmesen írok, ami elsőre furcsa lehet, de van benne igazság. Én úgy mondanám, hogy képregényesen. A költészetben szeretem az egyértelmű, klasszikus verseket és a nehezen értelmezhető verseket egyaránt.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

A versírás jött először, alapvetően dalszövegeket írtam, mivel az éneklés volt a hobbim, a mániám. Dalokat és dalszövegeket írtam, melyek egy része meg is lett zenésítve. Mivel a keményebb stílusú, ám mégis dallamos műfajokat részesítem előnyben, ezért a szövegek alapvetően sötét, illetve borús hangulatúak, esetenként pedig nyersebben megfogalmazottak, de ez messze nem jelenti, hogy ne lennék pozitív beállítottságú. A művészet ugyanis nem azt jelenti, hogy önmagunkat formáljuk meg, hanem éppen ellenkezőleg, bújjunk ki a bőrünkből, jöjjünk ki a komfortzónából. Persze ezt sem kell minduntalan erőltetni. Az írás néhány évvel később jött elő komolyabban, a legintenzívebben 2011-ben, illetve 2014-2017 között foglalkoztam vele, és sajnos több befejezetlen művem van, mint megjelent. Az utóbbi időben sokkal elfoglaltabb vagyok, így javarészt csak a versírásra marad időm.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Először is korán kelnék, noha későn fekszek, meginnék egy jelentősebb mennyiségű kávét, mint ahogyan azt teszem is minden reggel, ami beindítaná a kerekeket, majd pihennék egy kicsit. Tudom, ez nem túl egészséges. A felpörgött állapotot követően elsősorban a mechanikus feladatokkal foglalkoznék, semmint a kreatív teendőkkel. S így is teszek általában. Sétálnék egy kicsit, a családommal tölteném az időmet, majd az esti pihenést követően, amikor már mindenki elaludt körülöttem, beindítanám az agytekervényeimet, és jöhetnének a kreatív gondolatok. Számomra a kései órák jelentik az alkotás időszakát, amikor leülepedtek a mindennapok terhei.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Ahogyan az előbb is írtam, a kései órákban tudok igazán alkotni, de akkor sem a csend ölel körül, ugyanis a zenehallgatás roppant fontos számomra, a kettőt pedig könnyedén össze lehet hangolni. A zene nyilván hatással van rám, a gondolataimat befolyásolja, valamint megnyitja a kapukat, melyek az egyébként racionális alapokon nyugvó szellemiségemet háttérbe szorítják, s helyére az ismeretlen lép. Ettől függetlenül szeretek előre tervezni, vagyis a regények vázlatát javarészt megírom, szóval ritkán lepem magam egy-egy befejezéssel. Amolyan színezőként lehet felfogni az írást, a tartalom, a szavak, a mondatok persze sokszor meglepnek, hiába tudom, miről is akarok írni, és néha azért letérek a tervezett útról is. A befejezetlen műveimről nem szeretek beszélni részletesen, de az elmondható, hogy továbbra is főként a korábban említett mozaikírásnak nevezett technikával dolgozok, de a klasszikusabb vonalat is kipróbáltam már. Jellemző rám az elbeszélés, a párbeszédek rövidebb megfogalmazása, ami a karakterek jelleméből is fakad, illetve a szereplők gondolatainak bemutatása is fontos számomra. Szeretem, ha különböző jellemek gyűjtőhelyévé válik a regényem.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember

Jókai Mór: Fekete gyémántok

Petőfi Sándortól szinte bármi.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Eddig két regényem jelent meg nyomtatásban, de ez kissé megtévesztő, mert a második valójában az első és annak a folytatása egyben, melyben az elsőt jelentősen átdolgoztam, ami elsősorban a mű felépítésére igaz, s kevésbé a szöveg átírására. Magyarán a P. M. Marlon: Labirintus – A skorpió árnyékában c. regényem a kedvencem, a benne szereplők legtöbbje számomra különleges, persze, én többet tudok róluk, mint amennyit leírtam. Több főszereplője van, de mégis Peter Sabienski az, aki a történet szálait leginkább összefogja. Tragédiája, hogy szerethető. Fájdalma felülírhatatlan. Sorsa nehezen megemészthető. De nem csak az ő sorsa gondterhes. Számos embertípus helyet kap benne, akik számos országban tevékenykednek, mégis egy háló csapdájában vergődnek.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az nyilván érdekes lehet, hogy kutatóként dolgozom, azaz elég nagy a távolság az irodalom és a saját munkaterületem közt, ami jelenleg a kémia, azon belül is a kvantumkémia. Kémiai rendszerek, illetve molekulák modellezésével foglalkozom. Sokáig az éneklés volt a hobbim, próbálkoztam ilyen-olyan rövid életű formációkkal, de sajnos mindig közbejött valami, így a dolgok nem tudták kinőni magukat. Sok minden érdekel, gyerekkorom óta imádom a térképeket és a képregényeket, valamint nagy sportrajongó vagyok.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Amint korábban is említettem, számomra fontos, hogy ne legyen nagyon egyértelmű egy történet, ami igaz regényre és filmre egyaránt, bár utóbbi esetén a színészi játék kiválthatja a klisékkel tűzdelt sztorit. Az írás esetében az írói kvalitás, az írás igényessége kompenzálhatja a gyengébb történetet. Fontos számomra az esztétikum. Nem vagyok nagy kedvelője a modern művészeteknek, sokkal inkább a klasszikus festészet és szobrászat alkotásai állnak hozzám közel, de egyáltalán nem akarok műértőnek tűnni, mert akkor bizonyára műsértővé válnék a felületes véleményemből fakadóan. A vers lehet kötött, lehet szabad, a lényeg, miként szállnak a szavak.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A kiadványaim több internetes oldalon is elérhetőek. Az Underground kiadónál mind a regényem, mind a verseskötetem megvásárolható. A Book&walk pedig ebook formátumban teszi elérhetővé a regényeimet, illetve a versesköteteimet. Ez esetben többes számot kell használnom, ugyanis számos kiadás megtalálható náluk hála az ebook formátumnak.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Az Underground kiadó honlapján található a legutóbbi regényem és a verseskötetem:

A Book&walk honlapján elérhetőek a digitális kiadványok: