fbpx

Már diák koromban voltak próbálkozásaim, de évente csak pár kép erejéig ültem az állványhoz. Egy éve éreztem azt egy élethelyzet változás után, hogy bizony menekülhetek az ecsetekhez. Megnyugvásra lelhettem.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A legtöbb képem akvarellel készült, de próbálkoztam olajjal, akrillal is. A képeim különlegessége talán a színeiben rejlik és majd mindegyiken található egy kisebb-nagyobb kidogozottabb részlet, a többi sokszor csak jelölő értékkel bír.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Már diák koromban voltak próbálkozásaim, de évente csak pár kép erejéig ültem az állványhoz. Egy éve éreztem azt egy élethelyzet változás után, hogy bizony menekülhetek az ecsetekhez. Megnyugvásra lelhettem. Azóta is, ilyenkor megszűnik a külvilág, magamban utazgathatom.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Már most is azt csinálom. Próbálom élvezni a munkámat, a szabadidőmben festhetek, gyönyörű helyeken járhatok. Amit nagyon szeretnék? Összegyűjteni a nekem kedves embereket és egy teljes napig örülni egymásnak.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Most egy ódon házrészleten dolgozom. Öreg ablakokkal, lépcsővel. Már kész a felrajzolás, most jöhet a neheze…hogy sikerül megoldanom az omladozó falat, a töredezett köveket…csudijó szórakozás!

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Mindenevő vagyok. Sok kedvencem van, mikor-milyen a hangulatom, lelkiállapotom… Ha biztonságra, békére vágyom, Fekete István szekerén döcöghetek vissza a gyermekkoromba. Ha szerelmes vagyok nem tudom elégszer olvasni Radnóti Két karodban című versét. Ugyan nagyrészt a szépirodalom roskasztja a könyvespolcaimat, szívesen űrutazom Isaac Asimov történeteivel.

A festészet? Talán az impresszionizmus áll nálam az első helyen. Imádom Monet Vízililiomait, Renoir tájképeit, Pissaro utcarészleteit és sorolhatnám napestig. A realista festészet előtt is csodálattal adózom, főként Munkácsy képei előtt. Kontrasztként említhetném még Klimt Csókját, Bele vagyok szeretve.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Sok, hozzám „legközelebb” álló festményem van, de ha mindenképp választani kell, életem második olajképét választom. Ez volt az, amikor találtam egy festőkést és a mázolásból egy klassz, gyertyás csendélet kerekedett, átlendített egy korláton, amit addig nem tudtam átugrani.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Óvónőként indult a felnőtt életem, de a három gyermekem születése után nem volt lehetőségem ezt folytatni. Kipróbálhattam magam a kereskedelemben, a kis falum nagy boltjában. Szép évek voltak. Most a sors Ausztriába sodort, a nehézségek ellenére ott is találok szépségeket. A festés mindenkor velem volt, most kezd kibontakozni. A szeretteim mindig jobban bíztak bennem, mint én magamban, ezért is szeretnék még többet gyakorolni, tanulni, bizonyítani, érdemes vagyok a bizalmukra. Ami nagyon jellemző rám az a kishitűség, félelem a középszerűségtől. Mindegyik képem után azt érzem, hogy csak halvány tükörképe annak, amit elképzeltem. Ezért kell még többet festenem, hogy nagyobb kompatibilitás alakuljon ki az elképzeléseim és a kezem, mint eszköz között.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Jó, ha valamely érzékszervemre hatással van. A jó műalkotás segít hangokba, szavakba, színekbe és formákba ölteni azokat az érzéseket, amiket én nem tudok megfogalmazni.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Nem volt még kiállításom, a képeimet majd egytől- egyig elajándékoztam.

Örülök, ha ezzel örömöt okozhatok.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!