fbpx

Általános iskolás voltam, amikor az első verseim majd színdarabjaim születtek. Az írás jó stressz oldó és önkifejező eszköz, azt hiszem, mindig ezért írtam.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Izgalmas, fordulatos cselekménybe burkolom a mondanivalót, és az emberi kapcsolatokat állítom a középpontba.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Általános iskolás voltam, amikor az első verseim majd színdarabjaim születtek. Az írás jó stressz oldó és önkifejező eszköz, azt hiszem, mindig ezért írtam.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Jó sok minden van a bakancslistámon, gondolom, ötletszerűen válogatnék közülük. Az biztos, hogy olyanokkal tölteném az időt, akikkel jól érzem magam.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A most készülő regényfolyamom a mai, járványos időkben játszódó krimi-dráma. Két nyomozó mindennapjairól szól.

A történet egy fontos szereplője orvosi laboratóriumban dolgozik, és ahhoz, hogy a munkáját megfelelően tudjam ábrázolni, elvégeztem egy laborasszisztensi iskolát, meglátogattam több labort, beszéltem orvosokkal, laborosokkal, osztályon dolgozókkal. A terveimhez az élet pluszban produkálta a COVID járványt, ami beleillett a koncepcióba.

Egy másik kardinális szereplőm novícia. Az ő világának megalkotásához apácák blogjait olvasgattam, és az ott megtudottakat vegyítettem fiatalkori élményeimmel, amikor is nyaranként egy falusi templomban ministráltam. Bár maguk a bűntények csupán hátteret nyújtanak a történésekhez, igyekszem azokat is valósághűen megírni, itt az egyik legnehezebb, hogy a nyomozás ne menjen el egy nyugati típusú minta felé, hiszen a vízcsapból is az folyik. A kész változatokat aztán béta- és próbaolvasók értékelik, akik nálam jártasabbak egyes részterületekben, vagy egyszerűen azzal, hogy kívülről szemlélik a történetet, könnyebben felfedeznek bizonyos hibákat.

A kész kézirat aztán szerkesztés és korrektúrázás után kerül az olvasók kezébe.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Íróként a három kedvenc regényemet osztom meg veletek:

  • Paul Monette: Óvadék
  • Arthur Ransome: Fecskék és fruskák sorozat
  • Arthur Hailey: Bankemberek

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A napokban jelent meg a Gyere haza tegnap! című sci-fi kalandregényem, mostanában ezzel foglalkoztam a legtöbbet, szinte együtt éltem a szereplőkkel.

Ez a történet két tudósról szól, akik időgépet építenek, és emiatt mindenféle bonyodalomba kerülnek. Müller Iván fizikus, az időgép megálmodója egy családi tragédia miatt tüskéssé válik, mégis kénytelen nyitni a világ felé, és segítséget kérni tanítványától, a zseniális matematikus Dengi Blankától. Blankát is veszteség éri, és Iván üzleti ajánlata az egyetlen, ami képes kihúzni őt a hullámvölgyből. A regény megírása előtt faltam az idő természetével foglalkozó könyveket és filmeket, és megalkottam a saját időteóriámat, amit statisztikus időnek neveztem el. Ez az elmélet jó alapot nyújt a történet egységének megőrzésére.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Ha tehetem, olyan dolgokról írok, amiket kipróbáltam. Ilyen a szánhajtás, az önvédelmi technikák, de például kipróbáltam azt is, milyen lehet vakként megtenni dolgokat, és betörtem a saját házamba is. (Azért időgépet nem építettem, és senkit sem szúrtam hátba.)

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Váltson ki érzelmeket. Bármilyen érzelmet az unalmon kívül.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A legtöbb könyvterjesztő internetes felületén megtalálhatók a könyveim.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!