fbpx

Próbálok olyan történeteket megírni, amiket én is szívesen olvasnék. Olyan világokba helyezkedni, olyan helyeket keresni helyszínnek, ami más, ami szép, és ami kicsit több, mint az ember elsőre gondolná.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Próbálok olyan történeteket megírni, amiket én is szívesen olvasnék. Olyan világokba helyezkedni, olyan helyeket keresni helyszínnek, ami más, ami szép, és ami kicsit több, mint az ember elsőre gondolná. Szerintem ez elengedhetetlen dolog az íráshoz, hogy szeressük és kedvünket leljük az alkotás folyamatában is. Többször hallottam már, hogy a látásmódom és a témaválasztásom is elég egyedi, mert nem sok ázsiaiakról szóló meleg regény van itthon. Néha elég kényes témákhoz nyúlok, mégis próbálom ezeket is bátran és szókimondóan a lapra vetni, mert attól, hogy kényes, még beszélnünk, olvasnunk, tudnunk kell ezekről a dolgokról. Ezek mellett igyekszem minél jobban törekedni a nyelvi igényességre is.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

8 éve írok, az akkori legjobb barátom unszolására kezdtem neki, és bár már nem vagyunk jóban, azóta is hálás vagyok neki, amiért elindított ezen az úton, és a magyar tanáraimnak is, akik soha nem engedték, hogy feladjam. Talán a kihívást szeretem benne a legjobban, hogy a jelenetet, amit látok a szemem előtt, le tudjam írni úgy, hogy másoknak is, de még saját magamnak is többszöri olvasásra is legalább olyan szórakoztató legyen, vicces vagy szomorú legyen, mint elsőre.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Az első dolgom lenne átrepülni Dél-Koreába és összehaverkodni Tennel és meghódítani Lucas szívét. De kiegyeznék Kínával is, ha Yiboval és Zhannal barátkozhatnék össze és akkor Kuan-t hódítanám meg….. Komolyra fordítva a szót, biztos, hogy felvenném az írós szettjeim egyikét a hatalmas pulóveremmel együtt, aztán magamat ismerve megnéznék egy-két részt valamelyik soron következő thai meleg sorozatból. Utána pedig nagyon sokat írnék, mielőtt elmennék kézilabda edzésre, de a napot biztosan írással zárnám.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Több történeten is dolgozom egyszerre, és a legtöbbjük valamilyen szinten kapcsolódik az ázsiai kultúrához. De hozzám hasonlóan, kivétel nélkül minden főhősömnek van egy idősebb testvére. Bár a legtöbbjük fiú, ezzel is kicsit rámutatva arra, hogy mindig szerettem volna, ha van egy bátyám. De imádom a nővéremet is, ezért a novella, amin most dolgozom, azt szeretné bemutatni, hogy mi ketten milyenek vagyunk egymással, amikor mások nem látnak minket. A regények, amiken ezek mellett dolgozom, az egyik a barátságról és az egymástól távol élő barátokról szólnak, mi mindent megtennének egymásért a távolság ellenére is. A másik regény pedig egy tanár-diák viszonyt szeretne bemutatni, de egy kis csavarral, hiszen mindketten férfiak, Kínában játszódik és a tanár néha fellép a testvére metál bandájában. Az alkotás egy elég bonyolult folyamat, mert van amikor a szereplőt látom meg először és ismerkedem vele, hogy milyen is ő, mit szeret és milyen hangulatú lesz a történet, de előfordul az is, hogy egyedül a végkifejletet, a zárójelenetet látom és ki kell találnom, ki kicsoda, kihez tartozik, hogyan jutunk el egyáltalán idáig. Persze pont ettől lesz igazán izgalmas, hatalmas kihívás és óriási szórakozás neki állni, megírni ezeket az ötleteket.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Három regényt választottam:

Fődy Kitti – Remény
Hayden Moore – Csendkirály
Kerstin Gier – Időtlen szerelem trilógia

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Kettőt kell megemlítenem, az első a Mindig melletted (ebből a Facebook csoportomban olvashatóak részletek) ez volt az első k-pop idolokról szóló történet, aminek neki fogtam és be is fejeztem, ezért nagyon sok kutatómunkára volt szükségem. Mai napig elsőként ehhez a mappához nyúlok, ha valamit nem tudok, vagy nem jut eszembe. Nagyon fontos nekem a Mindig melletted, mert azt szerettem volna vele megmutatni, hogy nem lenne szabad ennyire leszabályozni a koreai énekeseket, hogy akkor is ugyanolyan emberek, ha kiderül róluk, hogy melegek és az egyik csapattársuknak adták a szívüket. Azt akarom, hogy az olvasóim tudják, hogy nem csak csillogás az életük, hanem, kőkeményen küzdenek azért, hogy elérjék az álmukat, és néha milyen nagy árat kell fizessenek azért, hogy nekünk énekelhessenek, és boldoggá tegyenek minket egy mosollyal, amit néha úgy kell kikényszeríteniük magukból.
A másik, ami szintén nagyon közel áll hozzám a Szükségem van rád címet viseli és egy fiatal, de egyre népszerűbb amerikai meleg regényíró lány és egy kínai színész kapcsolatára fókuszál az összeköltözésük idején. Ez a történet sokkal vidámabb, mint más regényeim, és igyekeztem a humorra is nagy hangsúlyt fektetni, és arra, hogyan viszonyulnak a barátaikhoz, és mennyire tud egy ilyen társaság családként funkcionálni. És úgy érzem, itt sikerült pontosan úgy megírnom minden jelenetet, ahogy a szemeim előtt láttam és tényleg szórakoztató számomra is, ha visszaolvasom a saját soraimat. Feiyu és Wendy karaktere a keresztszüleimre emlékeztet, akik 6 év házasság és előtte több év együtt járás után hasonlóan kezelik a problémákat és igyekeznek nekem, a nővéremnek, valamint az unokaöcsémnek is példát mutatni, hogy mindent meg lehet beszélni és a legtöbb dolog veszekedés nélkül is megoldható.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Amit érdemes tudni rólam, hogy egyetemre járok, bal kezes vagyok, és az idő nagy részében zöld a hajam, ami mára már szerintem a védjegyemmé vált, és ehhez a kérdéshez az egyik csoporttársam segítségét kértem. Aki szerint már önmagamban egy érdekes jelenség vagyok. És nagyon kedveli bennem az egyedi látásmódomat, a humoromat, amik visszaköszönnek az írásaimban is. Azt mondta, nagyon szereti, amikor ironikus/szarkasztikus vagyok, és tudja, hogy nem mindig nyilvánítom ki a véleményemet, de amikor igen, az ütős. Szerinte mindenképpen meg kell említenem azt is, hogy rajtam kívül nem ismer mást, aki egyhuzamban ennyi energiaitalt/kávét meg tud inni, ami miatt napokig nem alszik semmit és mégsem hal meg. Tetszik neki ez a szuper képesség, és elég hasznos is, bár én nem ajánlom, hogy rászokjon. Éjjeli bagoly vagyok, aki tényleg éjjel a legaktívabb, este 11 és hajnal 3 között írok több ezer szót, közben borítót szerkesztek, olvasok és még animét is nézek, ami Evelin szerint elég menő. (De nekem meg kell említenem, hogy ezek után reggel még az egyetemi óráimon is prezentálom magam). Innen jön az, amit irigyel tőlem, hogy egyszerre nagyon sok mindennek tudok foglalkozni mégsem, zavarodok bele és mindennel haladok. Evelin szavait olvasva, tényleg elég érdekes ember lehetek.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem egy alkotás akkor jó, ha hat az emberekre, az mindegy, hogy boldogok, szomorúak lesznek tőle, esetleg jókat kacagnak, ha egy jelenet később is eszükbe jut. Elgondolkodtatja őket, kicsit változtat, szélesít a nézőpontjukon és napokig velük marad. Hatást gyakorol a napjaikra is akár. És én is valami hasonlót szeretnék elérni azoknál az embereknél, akik olvassák a műveimet. Hatni szeretnék rájuk, ahogy egy-egy dicséret, kedves szó hat az én munkámra is.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Saját kiállításom még nem volt, de jelentek meg novelláim egy antológiában, amit a Holnap Magazin webáruházában lehet megrendelni

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!