fbpx

Minden alkotás egyediségét maga az alkotó egyedisége adja. Sosem követek berögzített formákat, irányvonalakat, maga a téma és pillanat írja elő a verseim formáját, hangulatát.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Minden alkotás egyediségét maga az alkotó egyedisége adja. Sosem követek berögzített formákat, irányvonalakat, maga a téma és pillanat írja elő a verseim formáját, hangulatát.

2. Mióta alkotsz, és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Kezdetben, általános iskolában farsangi filmparódia, majd bankett búcsúztató szövegek írásával kezdtem az irodalmi alkotásaimat. Ezek egyszerű szórakozásnak tűntek akkoriban. Későbbiekben írtam verseket, szerettem a műelemzéseket is; fejtegetni, hogy az alkotó valójában mit üzenhetett sorain át nekünk olvasóknak. De valódi irodalmi alkotással csak 2010-ben léptem a nyilvánosság elé, amikor az Öntudat (Az emberség könyve) című kéziratomat kiadták. Egy nehéz időszak lezárása nyomán keletkezett a könyv, ahol az emberi méltóság megőrzésére hívtam fel a figyelmet, hiszen e nélkül elképzelhetetlen a minőségi emberi létezés a földön. Amikor írok, egy másik dimenzió fogad magába. Hiszem, hogy ez a tudatos, béketelt dimenzió minden ember számára elérhető. Az írással egyetlen célom, hogy az emberi méltóság megőrzésének fontosságát hirdessem.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz

Ha egyetlen napot kapna csak egy művész a szabadságra, akkor talán meg is szűnne alkotni. Egy alkotó lényege maga a szabadság, a társadalmi normakövetéstől, politikai manipulációktól, aktuális trendekkel történő azonosulástól mentes létezés. Egy alkotó csak akkor közölheti szabadon gondolatait, ha megszűnt benne minden megfelelési kényszer, és a legmélyebb lelki rétegeit boncolgatva szabadon ír. Ehhez elkerülhetetlen, hogy azt tegye, amire vágyik. Egy művész a börtönfalak közt is szabad.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Egyszerre több műfajban alkotok. Meséket, novellákat, ezoterikus témákat és verseket is írok. Éppen azt írom, és abban a műfajban, amihez ihletet érzek. Valójában nem az alkotást létrehozni nehéz, hanem annak minőségi ellenőrzése az. Szeretek magamhoz mérten pontos munkákat kiadni a kezeim alól.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Kedvenc regényt, verset vagy műalkotást nem tudnék említeni, mivel magát a művészetet és a művészeket csodálom. Így változó, hogy éppen melyik vers vagy szobor, festmény varázsol el. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból című műve mindig elkísér, ahogy a festészetben az impresszionisták és preraffaeliták műveit is újra és újra megcsodálom. Építészetben Makovecz Imre munkássága lenyűgöz, de lenyűgöz akár egy felhőkarcoló vagy gát mérnöki specialitása is. Maga az alkotás és alkotóelme az, ami elvarázsol. Magyar költészetben a ’szentháromságomnak’ nevezem Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila – sokaknak láthatatlan – egységét, mivel ők mintha egy magból kinyíló rózsafa lennének. Korokon átívelve ugyanazt az ősigazságot hirdették meg újra és újra teljesen másképp.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Egyetlen írásomat sem érzem elég jónak, így nem is kötődöm hozzájuk. Ahogy az élet napi szinten új tudást ad az embernek, úgy változik az üzenet is minden alkotásomban. Az egész munkásságom egyetlen áramlatot alkot, magát a lelkemet és szellememet sodorva a világba.

7.Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az életemben semmi érdekesség nincs, jelenleg édesanyámat ápolom. A családot tartom a társadalom és létezés legfontosabb bástyájának, hiszen ez a legfőbb biztonság a lét viharai közt, legfőbb univerzális értéknek pedig az igazságot.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Valami olyat mondjon, amit előtte még semmilyen alkotás, vagy úgy mondjon fontosat, ahogy előtte még senki se. A jó műalkotás lélekig ér.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A könyvem internetes áruházakban még ma is elérhető, verseim antológiákban, illetve folyóiratokban jelennek meg.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Több internetes portálon publikálom verseimet úgy, mint poet.hu, és Holnap magazin. Facebookon több irodalmi csoport tagja vagyok.