fbpx

A regényeimnek mindig van valóságalapja, mert szeretem, ha egy történet hiteles.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A regényeimnek mindig van valóságalapja, mert szeretem, ha egy történet hiteles. Természetesen nem valós eseményekre gondolok, elég, ha egy érzés, egy élethelyzet, egy helyszín vagy, mint a legutóbbi regényemben, maga a kultúra, hitnézetek valódiak. Lehet, hogy néha túl egyszerűnek tűnik a fogalmazásom, vagy a szó használatom, de azt akarom, hogy minden olvasó megértse, amit mondani szeretnék, hisz minden történetnek megvan a tanulsága. Szerintem épp ez az egyszerűség teszi különlegessé a műveimet. 

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Gyerekkorom óta írok. Mindig szerettem a meséket. Eleinte csak átírtam néhány mesét, ami nem kedvem szerint alakult, aztán hosszabb történetek jöttek, amelyeket már teljes egészében én írtam. Még most is féltve őrzöm a régi rövid, bolondos, félig meseszerű történeteimet, amiket talán majd egyszer újragondolva átírok. Az egészben az a legjobb, hogy bár az alapot mindig én adom, sokszor a mű, önmagát írja, mintha életre kelnének a szereplők és saját akaratuk lenne. Alkotok egy világot, ahol néha váratlan fordulatot vesznek az események és talán a végkifejlet is teljesen megváltozik. Épp ezért nem szeretek mindent aprólékosan eltervezni, csak nagy vonalakban, a többi adja önmagát.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Nehéz kérdés. Ha olyan dologra gondolok, amit tényleg megtehetnék, akkor egész nap sétálnék a fák alatt egy hegyen, a tiszta vizű patakból innék vizet, talán leülnék írni egy kis tisztásra úgy, mint régen, közben hallgatnám a madarak énekét és ha beesteledne lefeküdnék a fűre és bámulnám a csillagokat. Ha lehetetlenre gondolok, akkor egyetlen napra visszamennék a gyerekkoromba, amikor még a barátnőmmel sétáltunk az erdőben és csak terveztük a jövőt, vagy épp egy újabb kitalált történeten agyaltunk. 

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Most egy olyan regényen dolgozom, amelyiket pár éve alkottam, amikor még nem volt gépem így füzetbe írtam. Ezért most újra írom az egészet, vagyis begépelem. Kicsit unalmas, többször félbe hagytam már, de szeretem ezt a történetet és lassan kezd elmosódni a szöveg a füzetben, szóval most komolyan nekiláttam és addig nem folytatom a félbehagyott regényeket, amíg ezt be nem fejezem. Általában olyankor írok, amikor a lányom alszik, hisz csak ilyenkor van csend és az számomra elengedhetetlen. 

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

A kedvenc regényeim Az akasztottak erdeje, Liviu Rebreanu – tól, Mary Jo Puttney Elveszett lordok sorozat, a kedvenc versem pedig Az Esthajnalcsillag Mihai Eminescu – tól. Egyébként azért román írók a kedvenceim, mert Erdélyben élek és román nyelven tanultam.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A legelső regényem áll a legközelebb a szívemhez, a címe: Új életre ébredve. Körülbelül 10 éve írtam, két részes romantikus regény. Amikor elkezdtem egy nagyon nehéz korszakon mentem át, és tényleg minden vágyam az volt, hogy csak néhány hónapig valahol máshol legyek. Erről szól a történet is egyébként. Egy lányról, aki emlékek nélkül ébred fel egy modernkori kastélyban, és egy mogorva, sebhelyes férfi az egyetlen társasága, akibe lassan beleszeret. Néhány hónapig, szinte gondtalanul élnek, amíg vissza nem tér az emlékezete. Erről szól a második rész. Visszatér a férjéhez, aki időközben teljesen megváltozik. Minta férj és apa lesz belőle, így viszont képtelen elhagyni őt, bár megígérte, hogy visszatér szerelméhez, mégsem teszi. Viszont a sors közbeszól és minden rendbe jön.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Sógor Melindának hívnak, a lánykori nevemen írok, de mivel nagyon sok Gergely Melinda nevű ismerősöm van, ezért arra gondoltam, hogy némileg változtatni fogok az írói álnevemen. Romániában élek, Erdélyben és imádom a természetet. Szeretem a hosszú sétákat az erdőben, lehetőleg a hegyekben, de sajnos erre egyre ritkábban kerül sor. 

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem az a legjobb műalkotás az, amelyikbe a művész szívét, lelkét beleadja és ez érződik is rajta. Szeretem, ha egy történet fordulatos, olvasmányos, hiteles, jól kidolgozott, magával ragadó, legyen olyan, mintha egy filmet néznék. 

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Jelentek meg könyveim több kiadónál is, de jelenleg nem lehet megvásárolni egyiket sem. 

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Facebook csoportom van és oldalam. Gergely Melinda az írói oldalam, Álmok völgye – Melinda történetei a csoportom.