fbpx

Az alkotás, elsősorban a rajz, szerves része a lényemnek, nem tudom magamtól különválasztani. Enélkül nem lennék teljes.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Számomra az érzelmi kötelék, ami rajzonként más és más. Szeretném azt gondolni, hogy a nézők is hasonlóképp reagálnak, hogy hat rájuk, amit csinálok. Témától függetlenül minden képem esetében törekszem a szép ábrázolásra, arra, hogy a látványuk örömet okozzon, és jó érzés ébredjen azoknak a lelkében, akik rájuk néznek.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Az alkotás, elsősorban a rajz, szerves része a lényemnek, nem tudom magamtól különválasztani. Enélkül nem lennék teljes. Három éves voltam, amikor már látszott, hogy van érzékem hozzá, hét, amikor eldöntöttem, hogy rajzfilmmel szeretnék foglalkozni. Később persze voltak kilengések, de mire elérkezett a pályaválasztás ideje, visszataláltam a képzőművészethez. A sors úgy hozta, hogy viszonylag hamar lehetőséget kaptam a választott hivatásom gyakorlására, így elmondhatom magamról, hogy a munkám a hobbim. Persze, van különbség a „munka munka” és a szerelemprojektek között, de igyekszem megtalálni az egyensúlyt úgy, hogy mellette még élni is legyen időm. Az írás egy kicsit más lapra tartozik, ez inkább kikapcsolódás. Az első „regényemet” hetedik osztályban írtam, egy kis vonalas füzetbe, hatalmas betűkkel. Egy vagy két évvel később született meg a mostani nagy projektem, a Négy világ meséjének ötlete, ami korai fázisaiban még egészen más címen, más formában futott. Képregényből lett illusztrált könyvsorozattá, az első kötet kézirata szépen halad, de a kiadáshoz még kell egy kis idő.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

A hétköznapjaimmal nagyjából elégedett vagyok, még ha nem is tökéletesek, de összességében nem változtatnék rajtuk. Ha egy teljesen idilli, pihenéssel töltött napot képzelek el magamnak, akkor a tengerparton vagyok egy általam választott személlyel, gyönyörű a táj, napközben hajókázom, úszom, búvárkodom vagy kirándulok, este az erkélyről bámulom a vidéket, kezemben koktél vagy forró tea. Egy asztalon ott lehet a papír és a ceruza, de nincs határidő, csak akkor nyúlok hozzá, ha úgy tartja kedvem.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Jó ideje a Négy világ meséje az első számú saját alkotói tervem. Ez egy fantasy történet, a sztori szerint a mi világunk a halhatatlan dallák dimenziójából ered, és azért lett leválasztva, mert az idők kezdetén zajló istenháborúban az emberek a vesztes oldalra álltak. Az első kötet középpontjában a dallák két királysága áll, akiknek meglehetősen feszült a viszonyuk, de mindkét országon belül is nagy problémák vannak politikai-, vallási- és mágia ügyi szempontból.
Felváltva dolgozom a kéziraton és az illusztrációkon, utóbbiakból már rengeteg készült, itt inkább az a kérdés, hogy végül melyik stílus mellett teszem le a voksom, ha kiadásra kerül a sor. Most épp a tűz elemi istennőjének üvegablak portréját festem (digitálisan), ami elképzelésem szerint a keleti király kastélyának Napszentélyében található. Az ilyen típusú képeket általában felskiccelem, letisztázom a fekete kontúrvonalakat, majd ez után kerülnek rá a színek. Lassan halad, mert sok a munkám, de azért igyekszem mihamarabb befejezni.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Konkrét alkotást nem nagyon tudnék megnevezni, inkább neveket írok, akiknek nagyon szeretem a munkásságát, és inspirálódom belőlük.

Festmények/Grafikák:

– Cassandra Jean
– Rusz Lívia
– Maria Dimova
– Alfons Mucha
– Caspar David Friedrich

Írók/Költők:

– Cassandra Clare
– J. R. R. Tolkien
– Kae Westa
– Arany János
– William Shakespeare

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A címe: A Tenger és a Nap örök barátsága
2020. augusztus közepén készült el, két karaktert ábrázol, akik egy hajó fedélzetén ülnek, egyikük hálót készít, a másik halat pucol. Jó idő van, az ég tiszta, a víz nyugodt, minden idilli. A két figura szoros barátságot ápol egymással, egyikük az én kedvenc regénykarakterem, a másik Kae Westa következő könyvének szereplője.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Erre nehéz válaszolni, főleg általánosságban. Erős személyiségem van, határozott elvek szerint élem az életem, amikből nem engedek. Hiszem, hogy minden ember egyenlőként indul az életben, nemtől, vallástól és minden mástól függetlenül, a későbbiek pedig aszerint alakulnak, hogy ki mit pakolt le arra a bizonyos asztalra. Ezt a meggyőződésemet, amennyire csak tudom, a munkásságomba is igyekszem belevinni. Sokat várok el másoktól, még többet önmagamtól, de amire folyamatosan törekszem, az az, hogy EMBER legyek, minden körülmények között.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Szerintem a jó műalkotás hat az érzelmekre, inspirál, és akár taníthat is. Nincs bevált recept, mindenkinek más okoz katarzist.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Igen, 2012 óta rendszeresen vannak kiállításaim, bár az utóbbi időben csak évente egyet vállalok, hogy két tárlat között frissíteni tudjam az anyagomat. Idén lehetőséget kaptam, hogy Los Angelesben is bemutatkozhassam, de ezt sajnos a vírus elmosta (remélhetőleg csak kitolta egy évvel). A munkáim tőlem vásárolhatók meg.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!