fbpx

Idestova huszonöt éve, hogy valamilyen formában, minőségben az írással foglalkozom. Amit igazán szeretek benne (ez így kevés, szinte rajongok érte), az az alkotás folyamata.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Azt hiszem, az írásaimban talán annyi lehet a különleges, hogy egyáltalán nincs bennük semmi különleges. Többnyire hétköznapi, egyszerű történeteket mutatok be, melyek legyenek kitaláltak, valódiak, vagy a kettő ötvözetei akár, olyan nézőponton keresztül kerül az Olvasó elé, ahogyan azt Ő maga is megélhetné, vagy akár meg is élte már. Minden esetben benne vagyok a soraimban és igyekszem, hogy azt érezd: Te is eggyé tudsz válni velük.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Idestova huszonöt éve, hogy valamilyen formában, minőségben az írással foglalkozom. Amit igazán szeretek benne (ez így kevés, szinte rajongok érte), az az alkotás folyamata. Felbecsülhetetlen megélni a pillanatot, amikor egy ötlet kipattan a hüvelyéből, majd látni, ahogyan a nyers, vad ígéretet a papírra tudod kényszeríteni, képes vagy olyan formára gyúrni, hogy végül az Olvasó is láthassa, érezhesse. Mindeközben rengeteget tanul önmagáról is az ember. Minden sor olyan oldalt mutat meg belőlünk nekünk, melyet eddig talán még nem is, vagy csak felületesen ismertünk. Kevés nagyobb élményt ismerek ennél…

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Nagyon-nagyon sokat aludnék… Az ébren töltött órákat pedig legszívesebben az Élősködőimnek, a Pici kedvesemnek, a laptopomnak, egy jó könyvnek és újabbnál újabb filmélményeknek szentelném, valamint (hogy az energiapótlás is meglegyen) a konyha is kiemelt szerepet kapna (szeretek ott garázdálkodni, kísérletezni, s néha még dicsérik is a végeredményt).

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Néhány tucat vázlatot és pályázati anyagot leszámítva többnyire soha sincsenek előre tervezett írásaim. A Naszvadi Judith-tal közös, Verscsere fantázianévvel működő kis játék az egyetlen, mely már közel másfél éve rendszeres az életemben, minden egyéb írás egy adott ötlet, benyomás után indul útjára a fejemben, s ha kitartóan dörömböl, akkor előbb- utóbb a telefonom jegyzettömbjében fogunk megküzdeni egymással. Jó esetben az én győzelmemmel zárul a harc, de az is előfordul, hogy kudarc a vége és a sorok, gondolatok széthordható, máshová talán beépíthető alapanyagok maradnak csupán. Az egész folyamatot nehéz lenne leírnom, talán az lenne a legcélszerűbb, ha mellém tudna ülni az Olvasó és láthatná, hogyan zajlik ez a delírium-féle, igazán impulzív állapot, úgy könnyebb lenne megértetni, hogyan is megy ez…

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Alfred Amenda Eroicája, Asimov Alapítvány-sorozata, valamint Mikszáth regényei a legkedvesebb könyveim, de lehetetlen lenne teljes felsorolást idecitálni. Versek esetében Várnai Zseni, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc legtöbb alkotása befutó, választanom itt is képtelenség lenne… Ha festmény, akkor pedig az első húsz helyet bizonyosan Van Gogh foglalja el.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Hihetetlen lehet, de ez abszolút hullámzó, mindig időszakos dolog. Írás közben mindig a formálódóban lévő gyermek az, amelyik még együtt dobban a szívemmel, így nála közelebb semmi nem áll olyankor hozzám. Azonban ahogyan az utolsó pont is a helyére kerül, szinte rögtön idegenné válik, néha szinte meg is gyűlölöm (Talán mert képes volt elhagyni és önálló életre kelni? Most töprengek ezen először…Köszönöm a kérdést… ). A későbbiekben aztán, mikor néhány év, esetleg hónap után ismét összefutunk, megint képes vagyok megkedvelni, időnként szinte ismeretlenül rácsodálkozni és talán újra meg is szeretni némelyiket.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Azon kívül, amit eddig leírtam? Nem sok érdekes marad… Egyedülálló apa vagyok, két fantasztikus gyermekkel; ugyanúgy dolgozom, élek, küzdök, mint mások, szeretem a Forma 1-et és a teniszt (mindkettőt csak nézni) és vágyom az értékes, emberi kapcsolatokat (megélni).

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Ez egyszerű. Legyen önmaga világában kiemelkedő. Az egyre magasabb ingerküszöbű világ hajlamossá teszi az alkotókat arra, hogy minden áron meghökkentőt akarjanak lerakni az asztalra, holott – szerintem – ez egyáltalán nem kötelező. Egy a fontos: az alkotásban mindig legyen ott az alkotó maga. Ha ez nincs így, az is eladható, de nem a szívnek…

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Első és ez idáig egyetlen megjelent kötetem kapható a soproni Cédrus Könyvesboltban: illetve a Füzesgyarmati Könyves Rozinál, de természetesen személyesen tőlem is rendelhető dedikált példány.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!ú

Saját oldalamon és Facebook-oldalamon kívül több online, illetve Facebook-os folyóiratban publikálok időszakonként, ezek listáját a weboldalamon is megtaláljátok. Emellett virtuális tagja (és tavaly óta irodalmi díjasa) vagyok az  Érdi IRKA folyóirat közösségének, ahol szintén rendszeresen megjelenhetek.

E-mail: dyland.tides@gmail.com