fbpx

3 éve festek aktívan, a mélyben ott volt a kényszer mindig, csak a zenélés és a család lekötötte a kapacitásomat. Természetesen ezek most is jelen vannak az életemben…

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Talán a technikám, az arany és ezüst következetes használata, az egyéni stilizáció kissé népies beütéssel, ami nem véletlen…

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

3 éve festek aktívan, a mélyben ott volt a kényszer mindig, csak a zenélés és a család lekötötte a kapacitásomat. Természetesen ezek most is jelen vannak az életemben, csak szerényebb mértékben, ill. amióta sokat festek mások a prioritásaim. Mert rájöttem, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva rendkívüli mértékben leköt a festés. És ez az, amit szeretek benne: az évek óta bennem gyűlő egészséges exhibicionizmus jelenlegi életemben nem tud a csellózásban megnyilvánulni. Ebben igen.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Hát, igen. Már szándékomban állt leépíteni a tanítás mennyiségét, hogy lássak, csavarogjak, fényképezhessek, festhessek kedvemre, de nem engedték. Most azon morfondírozom, hogy sokat fogok festeni, hogy eladhassam a képeimet, és felvehessek egy házvezetőnőt és egy kertészt, azért, hogy sokat festhessek… (Tanítás helyett pl. kedvemre tornáznék és csellóznék is két festés között. De szívesen járnék kiállításokra is, vagy rendeznék kiállítást, akár másét is. A neten is sokat bámulok képeket, mint gyerekkoromban.)

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Képeim témája a kertem és közvetlen környezetem. Aztán, ahogy ez átalakul a fejemben Timissé. Gyakran, amikor realista képeket szeretnék festeni, napokig turkálok a fotóim között, amiket megszállott módon, a fényviszonyok alakulásától függően, egy váza virággal a kertben rohangászva készítettem. Százasával őrzöm őket. Aztán vagy friss élményből indíttatva, vagy hosszas megfontolás után a kiválasztott ötlet egy olyan keretbe kerül, ami szerintem illik hozzá. A kereteket általában turkálom a piacon, gyakran átfestem őket. De az újakat is… A következő képem egy pici sárga tulipán lesz, kacskaringókkal és kék levelekkel, teljesen Timis hozzáállással.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Mind háromhoz van jelöltem, nálam ez nem “vagy” kérdés.

Regény: Kafka/A per,Thackeray/Virginiai testvérek, Cerouac: Úton és minden elmés írás.

Vers: Csokonay/A reményhez, Ne menj el (népalkotás, Bartók átdolgozása ismert), Weöres/Altatódal… Zenéim: R. Strauss/Négy utolsó ének, Mahler/1. Szimfónia, Lully/Saraband az Úrhatnám polgárból.

Kép: Minden, ami Caravaggio, Klimt, Dali, bármire rácsodálkozom.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Vannak képem a családom tagjairól, azok mindenképpen. De nagyon szeretem a csokraimat is. A “Márta emlékére” pedig egy reveláció, hogy van esetleg egyéni stílusom.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Nem titkolom, hogy jól tanítok, sok-sok díjam, elismerésem, tankönyvem, könyvem, net-könyvem született zene témában. Gyönyörű környezetben élek teljesen kiegyensúlyozódva. Bár ez nem annyira érdekes. De Buzsák környéke fantasztikus.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Tetsszen. Lekösse a figyelmem, elkápráztassa bármilyen érzékszervemet. Az nem baj, ha az agyamra is hat.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Berettyóújfaluban, szülővárosomban volt kiállításom, Siófokon, a művészeti iskolában, és most készülök a fonyódi Feng-Shui Galériába. A munkáim személyes érdeklődés után megvásárolhatóak. De nem mind eladó, nehezen válok meg tőlük.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Buzsák, Balaton utca 5 szám alatt, a lakásomban van az én kis állandó tárlatom, valamint a Galéria Csuka Facebook oldalon valamennyi képem és azok státusza megtekinthető.