fbpx

Szóval 14 éves korom óta írok, de az igazi regényeim 26-27 évesen születtek meg, ezek jönnek ki mostanság. Azt mondták róluk, letehetetlenek és sikerre születtek.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Maga a stílus, az egyéni hangvétel. A tudás- és ismeretanyag, ami a kalandregényeim mögött van. A szókincs és a fogalmazás. A humor maga, s az, hogy az ókori történelmet elképesztő módon szövöm bele a jelenbe. A zseniális fogalmazás mellett felhívták a figyelmem arra is, hogy én vagyok a világon az egyetlen olyan író, aki egyes szám 1. személyben, valamint egyes szám 3. személyben is ír, s ezt fenomenálisan oldom meg a könyveimben. Végül, de nem utolsó sorban, törekszem a hitelességre, a történetek 90-95%-a megtörtént esemény idéz, tehát igazságokon alapul.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Miért kezdtem el írni? Édesanyám észrevette, hogy bármi bánt, sose osztom meg vele, ezért azt tanácsolta: „Ha nem mondod el senkinek, mi van a lelked mélyén, mi bánt, írj ki magadból mindent, írd le őket egy papírra, aztán tépd össze és dobd ki az egészet, így megszabadulsz bármitől, ami nyomaszt téged.” – Megtettem, ebből születtek a kalandregényeim. Szóval 14 éves korom óta írok, de az igazi regényeim 26-27 évesen születtek meg, ezek jönnek ki mostanság. Azt mondták róluk, letehetetlenek és sikerre születtek. Természetesen ehhez kellett egy nagy löket, méghozzá az, hogy ekkortájt olvastam el egy magyar írónőtől Hatsepszut fáraónő életét, illetve jártam Egyiptomban és a Sínai-félszigeten. Azt szeretem az írásban, hogy önmagam lehetek. Tiszta szívvel és Lélekkel! Hogy miért? Mert… mint tudjuk, van az arc és az álarc… Sőt, hajt valami. Talán a tudásanyag, amit másoknak átadhatnék, esetleg az, hogy ilyenkor megszűnik körülöttem a tér és idő, ami amúgy sincsen.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Kutatnék és írnék! Rajongok a természetért, rejtélyekért, titkokért, legendákért, misztikáért, mérgekért, a történelemért – melyből természetesen nem mindent hiszek el. Így összeállítok magamnak egy globális képet a részletekből és kijön az egész, vagyis akár egy puzzle, a darabokból összerakom a képet. Egy barátnőm ennyit mondott rólam: „Nagy szerencséd van, mert az emberek többsége csak a részleteket látja meg, te pedig az egészet. Mintha egyszerre látnál mindent.” – Szerintem ez a fogalmazás megállja a helyét nálam, mert teóriákat állítok fel, melyek vagy megdőlnek, vagy egyben maradnak, bár néha én is megcáfolom önmagam.

Ugyanakkor érdekel az előttünk élt „ősök”, ókoriak, de akár úgy is fogalmazhatnék, hogy civilizációk sorsa és tudása, hisz’ véleményem szerint ők sokkal okosabbak voltak nálunknál. Lásd csak az alkotásaikat, a piramisokat, az ókor 7 csodáját, vagy bármit, amit manapság még mi sem tudunk produkálni. Továbbá váltig állítom, hogy a föld alatt sokkal több minden rejlik, mint felette. Hozzáteszem, szeretem az állatokat és a természetet, ezért az összes regényemben előfordul egy-egy új „kedvenc”, és sajnos pár környezeti csapás is, melyet figyelemfelkeltőként írnék le az embereknek.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A Lélekvesztő: Egyiptomban és a Sínai-félszigeten játszódik, melyben benne van a LÉLEK, ennek a folytatása a Webster sorozat következő része, ahol ugyancsak Christina Webster és Raman, az archeológus a főszereplő.

A Jaguár árnyéka (A Végzet koponyája) mint az összes többi regényem szintén a jelenben játszódik, méghozzá Mezo-Amerikában. Az 52 kristálykoponyából a 13 eredeti lembált kell fellelni ahhoz, hogy megmutassa az emberiségnek a további utat, s ebből az egyik az, amely mind a 13 tulajdonságait a magáénak vallhatja. Ugyanakkor párhuzamot alkotok jelen és múlt között, mert a jelen eseményei mellett a régmúltban is kiépítettem egy hasonlóan izgalmakkal teli történetet. Persze, figyelembe veszem az akkori nyelvezetet, neveket, legendákat, felfogást, szokásokat és hitet. Egy valamirevaló író ezt mindig megteszi… A humoros vonal itt Tollaslabda, aki sorra erőszakolná meg a férfiakat, több-kevesebb sikerrel.

A Halálpattogás viszont már Ausztráliában játszódik. Ahogy a Lélekvesztőben, itt is kiélhettem magam a mérgek terén, hiszen ezen a kontinensen találhatók az állatvilág „legmérgesebb”, azaz legmérgezőbb fajai. Naná, hogy belementem a témába. Itt azonban a történelmi rész hanyagolható, ezért legfőképp Ramant és hű társát, a toxikológus Lahoudot vettem elő, és állítottam Webster mellett megint a középpontba, így újfent egy izgalmas, fordulatokkal teli humoros történet kerekedett ki belőle.

A Mindenség Lelke Szudánban kel éltre, s a Salawáról szól, ami egyesek szerint egy mitikus lény, nevezetesen Széth isten szent állata, mások szerint azonban nagyon is eleven, rettegett teremtmény. Azontúl, hogy több mint 5000 éve legendák szólnak róla, elképesztő sok helyen előfordult már Egyiptomban: Kairótól Asszuánig, szerte a sivatagban és még sorolhatnám.

Jelenleg az Alfa és Omega az utolsó megírt regényem, amely megtörtént esetet dolgoz fel, természetesen a saját szavaimmal leírva. Sokan azt kérdezték tőlem, ezt te írtad? Igen, bár a hangvétel komorabb, hiszen az eset Indiában játszódik, ahol gyermekek szétmarcangolt testét találják meg sorban a helyi lakosok. Az indiaiak alapjában véve igen babonásak, és a haláleseteket itt is egy mitikus lénynek tulajdonították, amely azonban újfent nagyon is valódi. Épp emiatt a NatGeótól jelenleg engedélyt kérek az ötödik regényem jövőbeli kiadatására.

Az alkotás folyamata könnyen megy vagy sehogy. Általában jön az ihlet és nem győzők írni, máskor meg semmi, így szokott ez lenni. Bár néha elég egy mondat, esetleg egy kép és meglódul az ember fantáziája, alkalomadtán pedig eltelik jó pár év, azalatt megírok egy-két regényt, míg az eredetit be tudom fejezni. Természetesen munka mellett írni nagyon nehéz, s egy író főként saját magának akar megfelelni.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

 • Dallos Sándor: A Nap szerelmese és az Aranyecset
 • Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
 • Paul Sussman összes, általam letehetetlen könyve.

Teszem hozzá, rengeteg könyvet olvastam és olvasok, ezért számtalan olyan regény van, amit nagyon jónak tartok:

 • Nemere István és Leslie L. Lawrence írásai
 • Chris Carter sorozat
 • Matthew Reilly regényei
 • Douglas Preston-Lincoln Child alkotásai
 • Daniken művei
 • Paul Coelho
 • Barbara Wood
 • W. A. Kuzmicsev et cetera.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A Jaguár árnyéka. Egyrészt azért, mert azt mondják, ha egy író egy másik művével felülmúlja önmagát, az már valami. Másrészt, mert rengeteg tudásanyag van mögötte, illetve a történet összefonódása, ahogy a fordulatok és események követik egymást úgy, hogy az egyik a jelenben, a másik a múltban játszódik, mégis egymásra épül az egész, hát ez itt valahogy nagyon összejött. Mit tegyek, ha sorra gyártom a letehetetlen könyveket? De tényleg… Bár én mindig magamból indulok ki, ezért véleményem szerint bárki tud ilyet írni, ugyanakkor, ha valami felülírhatatlan, az maga az élet alkotta történetek.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Elképesztően empatikus személy vagyok, ami nem mindig jó. Én tulajdonképpen tisztánérzőnek vallom magam, egy intuitív empatának, aki megérez és átél mindent, ami körülötte végbemegy. Ez nem feltétlenül jó, de mindezt megpróbálom leírni a regényeimben. A borongós részeket épp ezért egy kis humorral dobom fel. Ami nagyon érdekelt és érdekel, az a Lélek, a halál, a tudatalatti, az energiák, az univerzum, a gondolatolvasás, vagyis a természetfeletti és hasonlók.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Érthető legyen és bárhogy, de megfogja az embert. Elindítson benne valamit, ami elgondolkodtat. Adjon olyat, ami kiszakítja az adott egyént a monoton világ poklából úgy, hogy eltűnjön az idő körülötte. Élményt nyújtson percekre, órákra vagy mindörökre.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A Lélekvesztő I. című kalandregényem a Newline kiadó gondozásában jelent meg.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!