fbpx

Szerintem a regényeim csak annyira különlegesek, amennyire maga az élet is az.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi az írásaid?

Szerintem a regényeim csak annyira különlegesek, amennyire maga az élet is az.

2. Mióta írsz és miért kezdted el? Mit szeretsz az írásban?

Az 1950-es években már általános iskolás koromban kezdtem írni. Inkább verseket, de rövid történeteket is. Az irodalom tanárnő Erzsike néni biztatására, nem szegte kedvemet soha semmi, ami az irodalomtól eltávolított volna. A dunyha alatt elemlámpánál hajnalokig olvastam. Röviden, mindig késztetésem volt hogy írjak is. Az írás kikapcsol és elrepít abba a világba, ahol a történet játszódik.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Egész nap írnék. Néha meg is teszem.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Most írom a “Galaktikus történet” című új regényemet. Nálam ez úgy történik, / már mint az írás/, hogy fejben elképzelem a cselekményt szinte elejétől a végéig. Készítek egy vázlatot a szereplőkről és azok kapcsolatairól. Aztán el kezdem az írást. A vázlat szerint próbálok haladni. Persze közben vannak változtatások.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed?

Tamási Áron. Ábel a rengetegben. Móricz Zsigmond: A boldog Ember Jókai Mór: Aranyember. Vers az nagyon sok. Talán, Gyóni Géza:: Csak egy éjszakára

6. Melyik versed/regényed áll a legközelebb a szívedhez, mi a címe és miről szól?

A “Gyermekkori csodák” áll a legközelebb hozzám. Gyerekkoromról, a falun szerzett élményeimről szól. Egy gyereknek minden csoda amivel találkozik, vagy amit tapasztal.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az olvasókat?

Egyszerű nyugdíjas vagyok, mint sok százezer másik ember. Az én életem is annyira érdekes, mint sok más emberé. “Minden ember élete egy regény” ez a mottóm. Egyszerűen próbálok fogalmazni. A könyveim amiket írtam, és írok, mindenkinek tanulságos lehet. Fiatalnak és idősnek egyaránt. Az idősekben emlékeket ébreszthet, a fiataloknak ismereteket nyújt múltból és jövőből.

8. Szerinted mi egy jó regény/vers ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Egy jó regény kösse le az olvasóját. Ezért annyira rétegeződött mára az irodalom, mert sokféle az érdeklődési köre az embereknek.

9. Jelent már meg regényed, versesköteted?

Megjelent Magyarországon “Eltitkolt származás I. II. kötet, ” Die verheimlichte Abstammung” címen Németországban. Most jelenik meg “Az 1 Isten oltalmában” és a ” Gyermekkori csodák” című könyvem.

10. Hol lehet olvasni az írásaid vagy részletet belőlük?