fbpx

Gyakorlatilag egészen kisgyermekkorom óta alkotok, ez volt számomra a legkedvesebb foglalatosság és egyfajta vigasz és menekülés a valós világból.


1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Szeretem, ha a festményeim szólnak valamiről. Egy érzésről, egy gondolatról, egy benyomásról, vagy egy emberi tulajdonságról. Nem direkt módon kifejezve, nem túl nyilvánvaló szimbólumokkal, hanem az absztrakt festészet eszközeit fel használva. Viszont nálam az absztrakt festmények gondos kidolgozottsággal készülnek, melynek eredményeként gyakran fordult elő, hogy digitális printnek gondolják azokat.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Gyakorlatilag egészen kisgyermekkorom óta alkotok, ez volt számomra a legkedvesebb foglalatosság és egyfajta vigasz és menekülés a valós világból. A festészettel 2018-ban kezdtem komolyabban foglalkozni. Kipróbáltam több technikát és anyagot, de az olaj festészet az, amivel a legjobban ki tudom fejezni magam és a gondolataimat.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Megnéznék egy kiállítást és egy múzeumot, olvasnék a többi időmet pedig festéssel tölteném.

4. Miről szól a következő képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Organikusan összetartozó szerves egységről fog szólni. Gyakorlatilag ezek azok a pillanatok, amiket nagyon nehéz megfogni. Egyszer csak belém nyilall egy ötlet, hogy meg szeretnék jeleníteni egy érzést vagy egy gondolatot, ami éppen foglalkoztat. Ekkor, ha tehetem, leülök a vászon elé és elkezdem felvázolni a bennem megjelenő képet. Ha nincs erre rögtön lehetőségem, akkor papírra vetem vagy felskiccelem, hogy később megfesthessem.

5. Melyik a három kedvenc festményed és kik alkották azokat?

Tulajdonképpen nehéz megneveznem három festőt és alkotást, mert a reneszánszból is van sok kedvencem és a kortársak között is. Ha most hirtelen fel kéne sorolnom őket, akkor Salvador Dalí, Tamara de Lempicka és a magyar Bak Imre, akik nagy hatással voltak rám.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Általában a legújabb alkotásom a kedvencem, de talán két képet említenék. Az egyik a Teremtés című munkám, ami a körülöttünk lévő létező világ keletkezéséről és a két nagy egységről, a makro és a mikrokozmoszról szól. A tudományelmélet elmúlt évszázadának egyik legnagyobb kihívása volt, hogy egyesítse e két világot és egy univerzális törvényszerűséget fogalmazzon meg. Ez azonban a mai napig nem sikerült senkinek és ugyanolyan misztikummá vált, mint a világ teremtésének teológiai magyarázata. Itt élünk tehát egy reálisnak vélt szürrealista világban. E két nagy egység misztikumát, a mindenhol és a mindenben meglévő Teremtést mutatja meg.

A másik a Remény című festményem, melynek nagy aktualitása van napjainkban, hiszen az ember életének egyik legfontosabb mozgatórugója a remény. Behàlózza, àtszövi az emberi sorsot és mint egy làthatatlan erő visz előre. Két ellentétes érzésből fakad, a bizakodàsból és a bizonytalansàgból valamire vonatkozóan, amire nincs ràhatàsunk. Ezt a kettősséget fejezi ki a kép és míg a hit a jelenben érhető tetten, addig a remény mindig a jövő felé mutat.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Édesanyám korai tragikus halála meghatározó volt az életemben, mert ezt követően 8 éves koromtól 18 éves koromig állami gondozásban nevelkedtem. Azután kemény munkával sikerült egzisztenciát teremtenem és közben főiskolai diplomát szereznem. Ma már saját családom van, egy csodálatos kisfiam és férjem. Ők adnak biztos hátteret ahhoz, hogy festhessek.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

A külcsín és a belbecs legyen összhangban, legyen mondanivalója, szóljon, valamiről vagy legalábbis indítson el egy érzést, gondolatot. Hogy az micsoda, azt mindenki saját magán átszűrve tudja megfogalmazni. Valamint nagyon fontosnak tartom a jó technikai kivitelezést is.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Több pályázaton vettem részt és több csoportos kiállításom is volt. Legutóbb Mesteremmel Gasztonyi Kálmánnal volt egy közös tárlatunk Budapesten a Titok Galériában. A jövőben lakóhelyemen Maglódon, valamint Győrben illetve külföldön is tervezek kiállítást. Tagja vagyok az olaszországi Artists in the World Events-nek, ahol megvásárolhatók a képeim. Továbbá jelenleg a Titok Galériában  valamint az online Színes Galériában, de közvetlenül engem is megkereshet egy vásárló.

 
10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

dav
dav
qrf
sdr
dav