fbpx

Mivel leginkább meséket írok, főleg a varázsvilágban játszódnak a történeteim. Mindenféle varázslény és mindenféle állat található bennük.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Nem tudom, hogy különlegesek-e. Én mindegyiket szeretem, hiszen belőlem szakadtak ki. Viszont próbálok olyan meséket írni, amiből a kicsik tanulhatnak valamit. Akár a szeretetről, a barátságról, őszinteségről. Szeretném, ha észrevétlenül tanulhatnák meg az emberi értékek jelentőségét. Nagyon remélem, hogy ez a tervem sikerül is az évek során.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Igazság szerint gyermekkorom óta írok. Ha nem is konkrétan azóta, hogy megtanultam írni és olvasni, azért elég régen. Persze, akkor még eszembe sem jutott, hogy belőlem akár még író is lehet, és nem meséket írtam. Imádtam a tengeren játszódó kalandregényeket (Dékány András művei), és hasonlót próbáltam én is alkotni, bár sajnos az a kis, kockás füzetem eltűnt. Néha szívesen beleolvasnék, mit is hoztam össze akkor. Tizenöt évesen jöttek a versek. S hogy miért kezdtem el? Mert nagyon szeretek írni. Mert kikapcsol, elvisz egy másik világba, egyszerűen kiszakít a mindennapokból, és teljesen feltölt energiával. S nem utolsó sorban mindent megér, amikor azt látom a gyerekeken mesehallgatás közben, hogy érdekli őket, és csillogó szemmel figyelik a történetet.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Nos, néhány dolognak bele kellene férnie. Az írásnak mindenképpen. Aztán amit még nagyon szeretek, azok a karácsonyi családi filmek. Soha nem unom meg őket. Természetesen a családomra és a barátaimra is jutna idő, aztán egy kis olvasás, na meg a zene, ami így már majdnem 48 óra, 24 helyett.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Mivel leginkább meséket írok, főleg a varázsvilágban játszódnak a történeteim. Mindenféle varázslény és mindenféle állat található bennük. Igaz, emellett írtam már egy romantikus fantasy regényt is, de annak a sorsát még a jövő homálya fedi. Bármikor, bárhol megírok egy mesét, ha van a közelemben laptop, papír, toll. A lényeg, hogy legyen hozzá téma, legyen ötlet, és már mehet is az alkotás. Nincs napszakhoz kötve, vagy bármilyen időponthoz. Volt már, hogy éjjel felébredtem, mert álmodtam valamit, és azonnal lejegyeztem, hogy másnap mese készüljön belőle. Igazság szerint a regényt is egy álom indította el.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Az örök favorit Fekete Istvántól a Tüskevár és a Téli berek. Soha nem tudom megunni egyiket sem. Mivel az írói példaképem Beatrix Potter, az ő meséit is nagyon szeretem, valamint Gárdonyi Gézától az Egri csillagokat. Persze vannak még kedvencek, de végül is háromról volt szó. Egyébként Munkácsy Mihály festményei állnak a szívemhez a legközelebb, az ő képei közül mindegyiket nagyon szeretem. Vers terén pedig az egyik nagy kedvenc Goethe Tündérkirály című verse.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Képtelen vagyok akár egyet is kiválasztani, hiszen mindegyik mesém a szívem valamelyik szegletében csücsül. Mindegyik én vagyok, és mint a jó anya, én sem teszek különbséget köztük.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Nem látok bele más emberek gondolataiba, így nem igazán tudhatom, hogy kit mi érdekelne velem kapcsolatban. Az életemet jó néhány éve nem osztom meg senkivel, tehát nincs párkapcsolatom. Ellenben van egy felnőtt lányom, aki már férjnél van. Ebből máris kikövetkeztethető, hogy az életem felén túl járok, bár a koromat szerencsére egyáltalán nem érzem. Nagyon szeretem a zenét, szeretek énekelni, imádom a könyveket, írni is, olvasni is. Szeretem az embereket, sokat is vagyok közöttük, mivel egy helyi cukrászdában dolgozom civilként. Az írást viszont a hivatásomnak tekintem. Egyébként nem szoktam elzárkózni az olvasói kérdések elől, bárkinek szívesen válaszolok mindig.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Vonzza az embereket. Legyen benne valami, ami megfogja az olvasót (vagy éppen egy műtárgy odavonzza a látogatók tekintetét). A könyvek tekintetében szórakoztasson, vagy éppen elgondolkodtasson. Repítse el az olvasót egy másik közegbe, ahol jól érezheti magát, szakítsa ki a napi gondok közül, és kellemes perceket, órákat szerezzen neki.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Mivel író vagyok, kiállításról nem beszélhetünk, viszont két mesekönyvem megjelent már. Sajnos az egyik már nem kapható, mivel az előző kiadó megszűnt, de a jelenlegi, Csodák könyve című mesekönyvem kapható akár nálam (dedikálva), akár a NewLine Kiadó webshopjában.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

Az előzőekben már leírtam, hogy bár van weboldalam, nemigen használom. Ellenben a Facebookon a szerzői oldalon folyik az élet folyamatosan, hiszen havi szinten indítok ott nyereményjátékokat, ahol saját, személyre szóló mesét lehet nyerni tőlem.
Ezen az oldalon olvasható jó néhány írásom is, megtekinthetőek azok az albumok, amelyekben az olvasók által küldött fotókat osztom meg, és persze a könyveimet is látni lehet.