fbpx

A könyveim különlegességét az a stílus adja meg, amivel átadom a gondolataim az olvasónak. Néha trágár, néha romantikus. Egy biztos nem lehet skatulyába zárni.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Művek? Legyen. Én magam nem szeretem használni ezt a szót. „Műveim.” Ha egy olvasó használja, azt elfogadom. Nem az az ember vagyok, aki be vagy túlárazza magát. Azt gondolom, hogy azt, hogy mi a mű és mi a művészet, azt nem a megalkotójának kell eldönteni, hanem a közönségnek. Sajnos nagyon sok ember van, aki művésznek vallja magát fennhangon, és ha valaki ezt kétségbe vonja akkor fel van háborodva. Nagyon sok olyan dologgal találkozni a médiában, akire az elkövetője rámondja, hogy mű, pedig kommersz, mint egy gyorséttermi hamburger.  A könyveim különlegességét az a stílus adja meg, amivel átadom a gondolataim az olvasónak. Néha trágár, néha romantikus. Egy biztos nem lehet skatulyába zárni. 

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

2019- ben kezdtem publikálni, online felületen. Az olvasóim reakciói, meglepően kedvezőek voltak. Ők kérték, hogy írjak egy könyvet. Szerencsémre rám talált egy írónő, aki látott bennem fantáziát és fogta a kezem az első időben. Azt, hogy két könyvem is kapható jelenleg, az nagyban neki köszönhető. Az, hogy mit szeretek az írásban, végtelenül egyszerű. Elmondom a gondolataim, amit elolvasnak az emberek. Nem vagyok megmondóember. A visszajelzéseiket, a kapcsolattartást az olvasókkal, legalább annyira élvezem, mint magát az írás folyamatát. A kutatómunka, egy könyv összeállítása nekem olyan, mint ha építenék valamit. Mások a rombolásban lelik örömüket, én az építésben.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Hát tele lenne az udvar öreg kocsikkal és a környék terhes nőkkel. Viccet félre, azt csinálom jelenleg, amit akarok. Persze az adott körülmények között. Elértem azt az állapotot, amikor már nem akarok görcsösen megfelelni mindenkinek.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő regényem egy elképesztő, halálos szerelem története.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Nem leszek őszinte! Nem tudok három dolgot kiválasztani. Amit felsorolok az leginkább emberekhez kötődik.  A sorrend is teljesen mindegy. 

  • Borsa Brown legújabb könyvét A végzetet tudnám említeni. Lebilincselő, nagyon jól megírt könyv. Jó történet, hibátlan vonalvezetés és szerethető karakterek. Az írónő hozza a rutint. Nem hibázik. Ott sírunk, ahol ő akarja és ott semmisülünk meg ahol azt megtervezte a gépe előtt ülve. Csak a könyv végén engedi el az olvasót.
  • A másik. Bridget Felber még megjelenés előtt álló könyvét volt szerencsém olvasni. A címe A pilóta. Pazar sztori, elképesztő stílus. Hiánypótló lesz a könyvpiacon, ha megjelenik.
  • A harmadik, nem egy mű. Inkább művek. Személyes kötődés szintén. Egy Stuttgartban élő, fotóművésznő Veronika Marques képeit szeretem nagyon. Olyan magabiztossággal állítja a szolgálatába a fényeket és árnyékokat, olyan kisugárzása van a képeinek, hogy erre mondom azt, varázslat. Ez az igazi modern művészet. Olyan érzésem van, hogy a természettel rezdül együtt.   

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A második könyvem a legkedvesebb számomra. Migránsok a címe. Egy olyan létező személy a főszereplője, aki megérintett a maga jó értelemben vett primitív, ősi tisztaságával, amit a mi civilizációnk ezer éve elveszített. Egy szomáliai lány útja a szabadságba. Menekülés a halál elől. A végállomás Németország. 

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

1973-ban születtem Komlón egy szoba-konyhás házban, ahol sem vécé, sem fürdőszoba nem volt.  A szüleim legbátrabb húzása az volt, hogy tanultak és felköltöztek Budapestre. Ez volt az ő nagy kiugrásuk, mint nekem a Migránsoknak ihletet adó emigráció. Abban a politikai és társadalmi közegben ez volt a legtöbb, amit megtehettek értünk a húgommal. Nem tudok elég hálás lenni ezért nekik. Az iskoláim elvégzése után bevonultam sorállományú határőrnek, majd a rendőrség állományába szereltem át.

A rendőrségi évek életem legjobb időszaka volt. Hasznosnak éreztem magam, de a magánéletem látta kárát. Háromszor nősültem, kétszer váltam. A matek nem az erősségem, de annyit leszűrtem, hogy ezt a meccset minőségre és nem mennyiségre játszák, illetve rá kellett jönnöm, hogy örök optimista vagyok. Hála az égnek megtaláltam a másik felem.

Éltem Detroitban, Windsorban és Torontóban. Jártam Kuvaitban, Jemenben, Szíriában és a Közel-Kelet más országaiban.  Imádtam a hangulatot, a miliőt és az illatokat.  Mikor hazaérkeztem, a Ferihegyi repülőtér fegyveres szolgálatánál helyezkedtem el. Tizennégy évig szolgáltam ott. Imádtam a repteret. Egy tanult barátom mondta mindig, hogy akit a kerozin füstje megcsapott, sohasem szabadul. Teljesen igaza volt. Imádtam ezt a munkám is. Tulajdonképpen nem is tekintettem munkának. aztán minden jónak vége szakad egyszer. 2015- ben kiköltöztünk Németországba.  Azóta élünk itt. A gyermekeink anyanyelvi szinten beszélik a magyar nyelvet a német mellett. Ebből nem engedünk. Van egy csodálatos házunk a Fekete erdő közepén. Itt élek a feleségemmel és a három kislányommal.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Sok szempontot vizsgálhatunk. Azt gondolom, a művészet szubjektív. Mindenki mást lát egy műben. Nincs két ember, akire egyformán hasson valami. Az én fő szempontjaim, hogy elgondolkodtató legyen és mozgasson meg bennem valamit. Hazabeszélve például egy könyvben, az a számomra a legfontosabb, hogy hasson az érzelmeimre. Tanítson. Kavarjon fel. Ne tudjak aludni, és villanjon be az agyamba még hetek múlva is. Azt hiszem ennél jobban nem tudnám definiálni, mi számomra a jó.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A könyveim a NewLine kiadónál vásárolhatók meg.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét.