fbpx

Félállásban sürgősségi orvos, teljes állásban három gyerekes anya vagyok, aki angolul ír Science-Fictiont.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Félállásban sürgősségi orvos, teljes állásban három gyerekes anya vagyok, aki angolul ír Science-Fictiont. Nincs Időnyerőm, viszont hiszek abban, hogy egyszer élünk, és ilyenkor érdemes mindent kipróbálni, ugyanis később már kissé nehézkes.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

7 évesen írtam egy 32 oldalas krimit, majd sokáig főleg verseket farigcsáltam. 1992-ben nyertem egy díjat is, ez volt költői pályám fénypontja. Eztán hosszú csend következett, amit időnként fanfic-ek szakítottak félbe, boruljon reájuk balladai félhomály. 2019. decemberében egy hónap alatt írtam meg első könyvem. Nagy fiam ugyanis nem szeretett olvasni, hát elhatároztam, hogy megalkotom azt az ifjúsági regényt, amit nem tud (vagy nem mer, ez részletkérdés) letenni. 2020. július 24.-én jelent meg végül a kötet. Innét nem volt visszaút, azt hiszem ez egy nagyon addiktív hobbi. Szeptember 27.-én jelent meg a második könyvem, egy disztópikus novelláskötet. Az olvasók kérik a folytatást-előzményt-a novellák regényesítését, úgyhogy megtisztelve érzem magam, és igyekszem folytatni az írást. 

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Három gyerekes anyukaként? Jujj, hát ne is kérdezd. Amúgy mostanában délután hibernálni szoktam. Megetetem a kis családot, majd leülök valahová és meglepetésszerűen elalszom. A múltkor a gyerekek legyakorolták a zongoraházijaikat két méterre a fejemtől és arra se ébredtem fel, éjjeli őrnek nem lennék jó, de gold standard még lehetek az Alvásambulancián.

Úgyhogy, a kérdésedre válaszolva, szerintem átaludnám a napot.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Katonai science-fictiont írok, a regényem munkacíme: Nomád. Két faj, egymástól függetlenül a kihalás szélére kerül, és egy katonai szervezet segítségével próbálják megtalálni azokat a legendás lényeket, akik állítólag minimális genetikai alapanyaggal képesek “újraéleszteni” egy egész fajt. Nyilván nem egyszerű hozzájuk eljutni.

Az alkotói folyamat:

Írok egy 2-3 oldalas vázlatot, nagy vonalakban kidolgozom a sztorit. Rajzolok hozzá egy “történetábrát” így tesztelem, hogy az akciók elvezetnek-e egymáshoz, illetve eléggé “fokozódik-e a tenzió” a sztori előrehaladtával, megvan-e a hármas cselekménysorozat stb.

Aztán kidolgozok minden fejezetet 15-20 mondatban.

Aztán elkezdem írni és ezzel párhuzamosan megy a kutatás, én nagyon komolyan veszem, hogy amennyire lehet, egy sci-fi alapuljon valós tudományon, és ha alkalmazok valami új szabályt, akkor ahhoz a szabályhoz az általam teremtett világnak hűnek kell maradnia. 

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

  • Orwell:1984
  • LeGuin: A Szigetvilág Varázslója
  • William Tenn: Lent a halottak között

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Egy novellám áll hozzám a legközelebb. Van egy félkész novelláskötetem magyarul. A címadó novella benne apámról szól és arról, hogy hogyan adta tovább a munkamorálját nekem. Tisztelgés az öreg állatorvos előtt.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Nem tudom, mit érdemes tudni rólam. Tavaly elkezdtem zongorázni, és majd megint folytatom. Kicsit megzakkantott, hogy nagyon nehéz (nekem) egyszerre zongorázni és énekelni, minden tiszteletem azoknak, akiknek ez nem okoz gondot. Szeretek kelt tésztával dolgozni, kenyeret sütni és akit szeretek, azt megetetem. Minden növényem meghal. Szerintem a botanikus kertben a kis kaktuszokat velem riogatják Halloweenkor.

Nem tudom, szerintem nincs rajtam semmi érdekes, de van egy Facebook oldalam, nagyon szívesen prokrasztinálok, kérdezzen bátran, aki szeretne tudni valamit. 🙂

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

  • Novellák tekintetében szeretem, mikor profi csavar van a végén, szeretem, ha megráz, felemel és földhöz csap. Remélem, hogy ilyeneket alkottam az Exemption Reportban.
  • Könyvekben az a kedvencem, mikor nem lehet letenni, mikor hajnal 3-kor az órára nézek és tudom, hogy reggel 6-kor megyek munkába, de ezt most nem lehet letenni.
  • Szobor: amikre ránézek és meg akarom ölelni-érinteni.
  • Festmény: Szürrealizmus forever.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Az Amazonon kaphatók a könyveim széles e világban. Magyarországon kívül az Egyesült Királyságban, Az USA-ban, Németországban, Ausztriában és Japánban is vannak olvasóim, és az az igazság, azzal nem tudok betelni, hogy valaki Japánban az én írásomat olvassa.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!