fbpx

A versírás számomra önkifejezés, olyan terápia féle, öngyógyítás jelleget öltött az évek alatt. Kiírás magamból jó vagy rossz érzéseket sokat segített a lelki tisztulásban.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Verseim sokszínűsége, témák érdekes megközelítése, melankolikus ábrázolás, néhol kemény kritikus hozzáállás egy-egy versben. Szerelmes versek. Ábrándos, álmodozó képek sokszínűsége.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

18-20 éve írok verseket. A munkámból kifolyólag sokat voltam egyedül, (házi betegápoló) így a gondolataim elkezdtek verssé összeállni. Természetesen érzelmi töltést a szerelemből kaptam, nehéz élethelyzetekből, mások szenvedéséből is ihletet merítettem. Az első strófa után követte a többi, majd egységes versé alakult a gondolat. A versírás számomra önkifejezés, olyan terápia féle, öngyógyítás jelleget öltött az évek alatt. Kiírás magamból jó vagy rossz érzéseket sokat segített a lelki tisztulásban. Később a sikerélmény motivált tovább.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Egy álom napom története:

  • Kezembe venném Szabó Magda egyik könyvét, azt olvasnám.
  • Majd leírnám érzéseimet, ami a könyv által született. 
  • Mivel festegetek is, elkészítenék egy absztrakt képet.
  • Nem utolsó sorban elvinném a kutyáimat sétálni az erdőbe.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A vers születése bennem: Amilyen érzelmi szinten állok olyan témát határozok meg, persze nem mindig tudatosan alakul a vers témája. Van, amikor magától sodródok egy téma irányába, elég hozzá egy megtetszett kifejezés, vagy szó. Mély érzelmi életet élek, megfigyelni szeretek, utána a hatást leírni. Megihlet egy film vagy történet, ami később verssé alakul át. Nehéz erről írni, mert többféleképpen születik egy vers.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Kedvenc 3 versem:

  • Ó de jól esnél nekem című vers. Egy szép szerelem története ihlette.
  • Akarsz e velem (Az egy éjszaka illata) című vers. Ez is egy szerelem ihlette látomás. Kérdések a kedveshez. Mámoros érzelmű vers. Csodálatos volt megírni és átélni.
  • Október, November című vers. 

Az Október, November egy mozifilm címe volt, amit Bécsben láttam német nyelven. A film drámai színezete, szomorú története adott ihletet erre a kissé melankolikus versre. A mozi után pár órával született ez a versem. Az elmúlásról szól, merengés.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Kedvenc, természetesen érzelmi vonalon az unokámhoz írott kis gyerek versem Larának címmel. Nagy ajándék ő az életemben, bár nem írok gyerekeknek, mégis neki ezzel a verssel kedveskedtem.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Anyaként, majd Mamaként, küzdelmes életemben törekedtem a harmóniára, szívtam magamba a pozitív gondolkodást. Szeretem a művészeteket, minden érdekel, ami a szépséggel, jósággal az emberi léttel kapcsolatos. A pszichológia iránt is érdeklődöm. Szeretek olvasni és álmodozni. Nagy kirándulásokat tenni az erdőben a kutyáimmal.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Egy jó műalkotás ismérve, hogy hasson. Egy könyv olvasása közben alakuljon ki bennem egy érzelmi feszültség, ami a történet átélése nyomán hat. Napok után is gondoljak a történetre, gondolkodtasson el a mondanivalója, kapjak kedvet írni.

Nagyon szeretem a szobrokat, képeket is, klasszikus, vagy modern figura, kép egyaránt tetszik, sok mindent bele gondolhatunk egy-egy darab történetébe.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Megjelent verseskötetem Árvalányhaj címmel. A poet.hu-n szerepelnek verseim és a facebookon egy verses oldalon összegyűjtöttem azokat. 5 éve Németországban élek, a kötetek a szüleimnél Magyarországon vannak. Megrendeléseket a Facebookon kaptam. Sajnos a járvány időszak miatt nehezen jutok haza. A képeimből kiállítás még nem nyílt, tervben van, online weboldal szerkesztést tervezek.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!