fbpx

Arra törekszem, hogy megérintsem az írásaimat olvasó emberek lelkét, régen elfelejtett érzelmeket hívjak elő, vagy emlékezésre és gondolkodásra késztessem a könyveim lapjait forgató olvasókat.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Valódi, őszinte emberi érzelmekről, kapcsolatokról és életekről írok. Arra törekszem, hogy megérintsem az írásaimat olvasó emberek lelkét, régen elfelejtett érzelmeket hívjak elő, vagy emlékezésre és gondolkodásra késztessem a könyveim lapjait forgató olvasókat.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Általános iskolásként írtam az első verseimet, és történeteimet. Sokgyermekes családban éltem, ez a játék mindig kéznél volt, és nem került semmibe. Először csak magamat szórakoztattam az írással, olvasással, majd környezetemet is. Elbújhattam a történetekben, magamra vehettem a szereplők tulajdonságait, és igazságot szolgáltattam a gyengéknek. Szerencsére mindig jó tanáraim voltak, akik segítettek és támogattak. Nagyon szeretem, hogy a papír, még azokat a komoly, és nehezen kimondható, kimutatható érzelmeket, gondolatokat is elbírja, amit egyébként mélyen elhallgatna mindenki, és a kioktatás látszata nélkül lehet a történeteken, vagy verseken keresztül tanítani, véleményt formálni, szórakoztatni. Ám a legnagyobb öröm az, amikor egy olvasóm visszajelez, hogy elő kellett vennie a zsebkendőjét, hogy megtörölje a szemét, olvasás közben. Akkor tudom, hogy egy picit sikerült megérintenem a lelkét, érdemes volt annyi éjszakát az írásra szánnom.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Szerencsére már megértem azt a kort, hogy többnyire valóban azt csinálok, amit akarok, és azzal foglalkozom, amit szeretek. Sokat olvasok, csiszolgatom az írásaimat, zenét hallgatok, elvégzek egy-egy tanfolyamot, sétálok, nézek egy jó filmet, néha főzök valami finomat, és amikor sorban állnak a megírásra érdemes gondolatok a fejemben, akkor papírra vetem őket a számítógépem segítségével, többnyire éjszaka.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Egy családregényen dolgozom, amely főleg a gyermekek és a nők helyzetét, életét mutatja meg a huszadik század nehéz, nélkülözésekkel teli, elnyomó társadalmában. Természetesen az élettel együtt járó nemi és hatalmi harcok, szerelmek, szex, élet és halál, bűn és bűnhődés, felemelő és sárba taposó érzelmek, és társadalom átalakulási folyamatok közepette. Kicsit lassan haladok vele, hiszen számomra nagyon fontos a hitelesség. Szeretek mindennek, utána nézni, kutatom a múltat, a jelent, és olykor a jövőt is. Időnként megihlet valami, és előcsalogat belőlem egy-egy verset, mert zakatolnak a fejemben a rímek és hasonlatok.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Első, és örök nagy példaképem, Jókai Mór. Minden írását szeretem, de mostanában a „Lélekidomár” című regénye a kedvencem, mert hatalmas igazságokat tár fel, az emberi jellemek legmélyebb bemutatásával. A költők közül Radnóti Miklós és Petőfi Sándor a kedvencem. Legkedvesebb festőm Maksa Krisztina (a kislányom) aki gyönyörű alkotásaival mindig őszinte csodálatot vált ki belőlem, és megszépíti és harmóniával telíti az otthonomat.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A „Zsíros kenyér” című novellám az első sikeres írásom volt, melyet az Irodalmi Rádió egyik pályázatán díjaztak. Közel áll hozzám, hiszen az életem, és a lelkem több kis darabkáját beleírtam, a társadalmi igazságtalanságokról, gyerekekről és a pozitív életszemléletről szól.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Egész életemben írogattam, de nem küldtem el soha semmilyen kiadóhoz, mert nem gondoltam, hogy valakit érdekelhet, amit papírra vetettem. Az írások zöme a költözések alkalmával elveszett, mert nem tartottam fontosnak őket. Nyugdíj előtt pár évvel nagyon megbetegedtem, és a sors rákényszerített, hogy komolyabban foglalkozzam vele, mert ezzel el tudtam terelni a figyelmemet más gondokról. Egy kedves ismerős látogatóba jött, elolvasta az egyik versemet és egy ott heverésző novellámat. Addig unszolt szépen és csúnyán, amíg elküldtem egy novellát az Irodalmi Rádió pályázatára, ahol sikeresen szerepelt. Akkor végre elhittem, hogy érdemes írnom, és másokat is erre bíztatok, aki érez rá indíttatást. Eddig egy novellás „Ezt is túléltük”című, és egy verses „Lélekrózsák” című kötetem jelent meg, valamint 39 Irodalmi antológiába válogatták be írásaimat és verseimet.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Úgy gondolom, hogy bármilyen alkotás, ami örömöt, esztétikai élményt, maradandó benyomást okoz, érzelmeket kelt életre, elgondolkodtat, vagy csak kibillent picit az egyensúlyból, vagy szürkeségéből, érdekes, művészi módon tanít vagy közöl valamit, megérint valamit a befogadó lelkében vagy a gondolkodásában, akkor a mű megtette a hatását.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

A vírushelyzet miatt sajnos csak egy könyvbemutatóm volt a Malom Közösségi házban Újbudán. Két könyv vásár volt, amelyből az egyiken, a Margó Irodalmi Fesztivál online rendezvényén az „Ezt is túléltük” című novellás kötetemmel bekerültem a legjobb 20-ba, a 2020 legjobb első könyves szerzők között. Olyan erős mezőnyben, számomra az első 20 között lenni nagy megtiszteltetés és öröm volt. Könyveimet a LÍRA hálózatában, vagy nálam személyesen lehet megvásárolni.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!