fbpx

Már óvodás koromban sztorizgattam, de az igazi írói pálya a Narnia krónikáival indult el, tizenhat évesen.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A népmesei, elbeszélő stílus, a színes, filmszerű képi világ, ahogy elmesélem a történeteket, és nem csak írásban, hanem szóban is. Még azt is érdekesen adom elő, hogy esik az eső. Ami igazán különleges, az az emberi lélek legapróbb rezdüléseinek bemutatása, nevén nevezek olyan dolgokat, amiket más talán még csak nem is ismer, illetve a valós életről írok, valós problémákról, valós megoldást kínálva. Aki érti az üzenetet, annak képes vagyok megváltoztatni az életét.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Már óvodás koromban sztorizgattam, de az igazi írói pálya a Narnia krónikáival indult el, tizenhat évesen. Amikor elolvastam, az a gondolatom támadt, hogy én is ilyen híres akarok lenni, én is akarok ilyet írni, és hittem benne, hogy képes is leszek rá. Ezzel nem azt mondom, hogy felérek egy ilyen nagymesterhez, mint C.S. Lewis, de ő nyitotta ki az ajtót (vagy szekrényajtót?), és tényleg ez minden vágyam, hogy az írásaim sok ember lelkét megérintsék, és mindenki róluk beszéljen. Azt szeretem benne, hogy átadhatok olyan mély gondolatokat másoknak, amiket szóban nehéz, példabeszédes történetek útján viszont igazi élvezet. A fejem tele van termékeny gondolatokkal, folyton kavarognak, és ki kell írnom őket, különben bekattanok. Én így vezetem le a stresszt, és ha valami gondom van az életben, úgy oldom meg, hogy elképzelem, mit tennék, mint főszereplő, megírom, aztán úgy csinálom a valóságban is. És beválik. Szóval az írás nekem nem csak hobbi, hanem maga az élet.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Két hónapot töltöttem otthon a covid alatt, home office-ban. Az utolsó két hétben 77 oldalt írtam meg az új regényemből. Csak azt sajnálom, hogy nem jutott eszembe hamarabb, ezért mire belejöttem, vissza kellett mennem dolgozni. Akkor úgy teltek a napjaim, hogy tényleg azt tettem, amit csak akartam, és ha tehetném, újra így élnék, persze hozzátéve a szociális életet és a kimozdulást, amit akkor ugyebár nem lehetett. Délelőtt írtam, aztán főztem, takarítottam, délután a párommal töltöttem az időt, aki akkor is kijárt dolgozni. Szép napok voltak, de ha tényleg azt tehetném, amit akarok, és erre csak egy napot kapnék, azt nem írással tölteném, hanem elutaznék valami csodálatos helyre, és kihasználnám az ottani lehetőségeket. Nekem nincsenek álmaim, csak céljaim, amiket idővel meg is valósítok. Én megélem a csodát, úgyhogy nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert amúgy is azt teszem, amit akarok. Legfeljebb nem azonnal, de nem szokásom csak álmodozni, és várni a csodát.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Ezt már félig meg is válaszoltam az előző kérdésben. Most, hogy újra bejárok dolgozni, kevesebb időm jut rá, de azért ha akad, akkor leülök, és megírok legalább egy fejezetet. A regény címe Pandémia, a mostani korszak alternatív változatát írom le, amiben a vírus durvább, és 3. világháború lesz belőle. Egy katonanő sorsát mutatom be, miként éli meg ezt a világot. Az elejét könnyű volt megírni, csak azt írtam le, ami odakint történt. Folytatni a fantáziával kicsit nehezebb. Sorban haladok, nem ugrálok az idősávok között, maximum visszaemlékezésekben. Így könnyebb, mert nyomon lehet követni a karakterfejlődést. Az előző regényemet (Nap fia és Hold lánya I. rész – A sárkányember) összevissza írtam, de az epikusabb, ott lehetett így is.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

A láthatatlan ember (Gárdonyi Géza), A Trónok harca (G. R. R. Martin), Az éhezők viadala (Suzanne Collins), az Egy tiszta nő (Thomas Hardy). Ezek a regények nagy hatással voltak rám, mondhatjuk, hogy megváltoztatták az életemet, a gondolkodásomat, sőt még meg is tanítottak írni.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Szinte az összes, mert minden alkotásom a lelkem valamelyik szilánkja. A novellákat akkor írom, ha konkrétan van valami, amit ki kell írnom magamból. A két regény már jóval komolyabb, azok önéletrajzok fantáziával fűszerezve. Mindkettő rólam szól egy kicsit, mégis más a légkör és a kivitelezés, meg persze a végkimenetel. Nem akarok spoilerezni, de a Nap fia és Hold lánya trilógia lett az, amelyik végül megvalósult. Nagyon közel áll a szívemhez, mert a páromat is úgy találtam meg, hogy kölcsön adtam neki, elolvasta, és magára ismert. Előre megírtam a szerelmünket, pedig akkor még nem is ismertük egymást.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

A brandemet úgy építettem fel, hogy féltündének adom el magam. Nyilván mindenki tudja, hogy nem léteznek féltündék, de én úgy élek, hogy akár az is lehetnék. Jártas vagyok a pszichológiában, természetgyógyászatban, értek a fegyverekhez, a középkori élethez, és persze a jó ételekhez is. Szakember ugyan nem vagyok, de amennyire amatőr szinten bele lehetett ásni magam, azt megtettem. Nem mondom, hogy mindent tudok a fantasyról, mert még vannak alapművek (pl. Vaják), amiket nem olvastam, de szeretnék többet tudni és még többet olvasni. A saját világom is elég jól megállja a helyét önálló fantasy világként. Ami kimondottan az én találmányom (mármint az effajta megvalósítás, mert sajna nem teljesen az én ötletem volt), azok a hgadurok: sárkányszárnyas tünde testű lények, akik mint nép, szerepelnek itt. Eddig ilyet még nem láttam sehol, így legalábbis nem, ahogy én leírtam.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Nekem a legfontosabb, hogy legyen jó a történet, tehát a logikusan felépített, egymásról egymásra támaszkodó cselekmény, aminek értelme, célja és tétje is van. És persze legyen jól megírva, ne akarjon más lenni, mint ami. Ha egy lányregényről van szó, az ne akarjon pszicho thriller lenni, és fordítva. Fontosnak tartom az élethűséget, az író szakértelmét az adott témához, és persze ennek megfelelő átadását. Szerintem az igazán nagy zsenik mind attól lettek népszerűek, hogy megfogtak egy problémát, amivel igazi emberek tömegei küzdenek nap, mint nap, és működő megoldást nyújtottak nekik, amivel könnyítettek az életükön. Én is ezt csinálom, ezért reménykedem benne, hogy egyszer majd engem is zseninek tartanak, és sok embernek segíthetek majd.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Sajnos még nem. A fantasy első része most versenyen van, várom az eredményt, a Pandémia pedig még nincs kész. Ha ez annak számít, a Pandémiából airsoft játéksorozatot rendeztünk egy nagynevű szervezővel, hatalmas sikere lett, novemberben jön a 2. rész. Erre mondjuk kimondottan büszke vagyok.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!