fbpx

Valamint a verseim szinte mindig szomorúak. Alapvetően vidám ember vagyok, de nagyon érzékeny és a világfájdalmam a verseimben jön elő.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Talán az, hogy én írom őket. Viccen kívül: az őszinteség. Valamint a verseim szinte mindig szomorúak. Alapvetően vidám ember vagyok, de nagyon érzékeny és a világfájdalmam a verseimben jön elő.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Gyerekkorom óta. Az alkotás folyamatát szeretem. Hogy létrejön valami, ami valamiért ki akar jönni, ami eddig nem létezett. Csak ne lennék ennyire lusta.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Meg vagyok elégedve a napjaimmal. A munkámat (munkáimat) imádom, a családomat is. Talán, ami jobb lehetne, az a fizetés. Nagyon szeretek utazni, de most a Covid miatt ez sajnos lehetetlen.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed?

Még nem tudom. Több regény van a fejemben, a kivitelezésen gondolkodom még. Például, hogy melyik történettel kezdjem, egyes szám első személyben írjam meg, vagy egyes szám harmadik személyben, krimi legyen, vagy “csak” kalandregény? Verset pedig akkor szoktam írni, amikor kikívánkozik. Tekereg bennem, vissza-visszatér, egészen addig, amíg végül le nem írom. Sajnos sok gondolatom elveszik így, le kellene mindig jegyeznem őket, hogy el ne felejtsem.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed?

Rengeteg van. Csak megemlítek néhány nevet, a műveik nélkül, akiktől szinte mindet szeretek.

Magyar írók közül:

 • Szerb Antal
 • Jókai Anna
 • Márai Sándor
 • Szabó Magda stb.

Külföldi írók:

 • Isabel Allende
 • Ken Follet
 • Jo Nesbø
 • Camilla Läckberg, stb

Magyar költők:

 • Pilinszky János
 • Faludy György
 • Nemes Nagy Ágnes
 • Weöres Sándor

Külföldi költők:

 • Charles Baudelaire
 • Szergej Jeszenyin
 • Oszip Mandelstam stb

Természetesen másokat is szeretek és csodálok, ez változik is, ahogy öregszem.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Ezekből is sok van… Talán az EMLÉKSZEL? című versem. Az unokanővéremhez írtam, két évvel ezelőtt, amikor 48 évesen meghalt. Azóta sem sikerült feldolgozni az elvesztését.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az embereket mindig a botrányos dolgok érdeklik, velem semmi ilyesmi nem történik már évek óta. A verseimben, regényemben minden benne van rólam. Azokon kívül nem szeretek magamról beszélni.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Ha saját gondolataival másokat is gondolkodásra bír, a próza, vagy a versek által továbbad valamit, amit életbevágónak tart a szerző. A költészetben nagyon fontos, hogy legyen a költői képek mögé rejtett többsíkú mondanivaló, a költő által leírt szavak ne csak egyféle jelentéssel bírjanak, hanem a költői képek álljanak össze üzenetekké, külön történetekké, amiket mindenki a saját tapasztalatain, emlékein átszűrve érthet csak meg. A vers legyen olyan, mint egy festmény, sokféleképpen lehessen érteni, értelmezni, érezni, átélni, mindenkinek hangulata, lelkiállapota, egyénisége szerint. Nem az a költő, aki verseket ír, hanem az, aki verseivel meg tudja fogni, fel tudja rázni olvasóit, aki az esetleges szép sorok mellett valamit adni is tud, gazdagabbá tud tenni.  Ugyanez egy regényre is igaz: találjuk meg az utat az olvasó lelkébe. Természetesen ezt nem mindig, nem mindenkivel sikerül elérni.

9. Vásárolhatók valahol a munkáid?

A neten, valamint a nagyobb könyvesboltokban. Ha esetleg nincs az üzletben, meg lehet rendelni, vagy el lehet menni a K.U.K. kiadóhoz és ott megvenni. Ott eddig két verseskötetem és egy regényem jelent meg. Az első verseskötetem (benne sok kamaszkori zsengével) már nem kapható.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!