fbpx

Tizenöt éves lehettem, amikor elkezdtem leírni a fejemben szunnyadó történeteket. A szavakkal, ezekkel az egyszerű szobrász kellékekkel olyan valóságokat, szereplőket és történetet alkothatunk, amelyekkel a való világban soha nem találkoznánk.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Mindenki számára más kell, hogy egy alkotást különlegesnek érezzen. A legtöbb művemben a felszín alá kell nézni, hogy az ember megértse a történetek, vagy éppen verssorok igazi jelentését. Ezt valaki különlegesnek hívja, más egyszerűen csak bosszantónak.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Tizenöt éves lehettem, amikor elkezdtem leírni a fejemben szunnyadó történeteket. A szavakkal, ezekkel az egyszerű szobrász kellékekkel olyan valóságokat, szereplőket és történetet alkothatunk, amelyekkel a való világban soha nem találkoznánk. A versek mások. A verseim tükrözték mindig is a valós gondolataimat és érzéseimet. Azokat, amik foglalkoztatnak, a céljaimat, elveimet, akadályokat, melyeket nehezen küzdök le.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Azt hiszem, úgy élnék, ahogyan ma is. Persze, el tudnám képzelni, hogyan lennék sikeresebb a munkámban, vagy miképpen írhatnék többet egy nap, ám a lényeg mégsem változna. Mindezeket ma is elérhetem, ha akarom, csupán idő, munka és kitartás kérdése.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Jelenleg egy fantasy regénysorozaton dolgozok, amely a Teremtők néven fut majd. Arról szól, hogy átlagos emberek sok életen áthaladó küzdelmén és szenvedésén át, saját erőfeszítésüknek köszönhetően hogyan válhatnak istenné, azaz teremtővé, és miképpen teljesedhetnek ki annak ellenére, hogy folyamatosan elnyomják őket.

Az alkotás nálam mindig a tervezéssel kezdődik, az írás az egész folyamatnak csupán a negyede. Megtervezem az eseményeket, a karaktereket, térképet rajzolok, kutatómunkát végzek, folyamatábrát rajzolok, csak ezután kezdek neki magának az írásnak. A verseknél egyszerűen csak leülök és leírom, ami bennem van.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

Az első mindenképpen Dan Millmantól A békés harcos útja. A második China Miéville Új-Crobuzon című sorozta. A harmadik talán David Mitchell Felhőatlasz című regénye.

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

A legközelebb mindig is a Teremtők állt hozzám. Világát, benne pedig a fő helyszínként szolgáló bolygót évekig dolgoztam ki. Remélem, nem hiába.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Az egyik nagy szenvedélyem a harcművészet. Beleszerettem a Kung Fuba, ezáltal pedig a keleti kultúrába és a zenbe is. Egyik nagy álmom, hogy sikeres mestervizsgát tehessek majd, ettől viszont még rengeteg tanulás és gyakorlás választ el. Az írásaimban, főként a Teremtőkben köszön vissza e szenvedélyem: megjelenik benne a mester és a tanítvány kapcsolata, az útkeresés és a lélek fejlődésének mikéntje is.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Egy jó műalkotáson érezni, hogy szenvedéllyel, tiszta szívből készült. Szórakoztat, vagy éppen elgondolkodtat, és mindenképpen gyönyörködtet mellé.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Nem, a verseimet egyelőre tervezem verseskötetben viszont látni, szabadon olvashatóak. A készülő regényemmel természetesen más a helyzet, ám az még várat magára.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!

A verseimet főképpen instagrammon és facebookon is lehet olvasni, kinek melyik a szimpatikusabb.