fbpx

A hétköznapi életvitel mellett az írásaimban élem ki az érzéseimet, hangulataimat, ami pedig véleményem szerint meghatároz, az a gondolat.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

A lehető legőszintébb ember vagyok, ennek minden előnyével és hátrányával. A hétköznapi életvitel mellett az írásaimban élem ki az érzéseimet, hangulataimat, ami pedig véleményem szerint meghatároz, az a gondolat. Nincs versem öncélúan, csak a versért, minden írásomból kiviláglik az éppen akkor engem foglalkoztató gondolat.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Fiatal koromban újságíró voltam, riportokat írtam, főként gazdasági újságírással foglalkoztam. Aztán hosszú kihagyásra késztetett a műszaki pálya, de a mérnöki tevékenységben is az alkotás vonzott. Néhány éve lazábbra fogtam a gyeplőt, és ismét az irodalom került előtérbe. Néha írok prózát is, de igazából a lírai énem vitt el a versek felé. Az írás nekem maga a szabadság. Ahogyan a betűk szaporodnak előttem, úgy könnyebbül meg a lelkem. Kiírom magamból, ami foglalkoztat.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Az hiszem, ha csak és kizárólag azt tehetném, amit akarok, nem sokban különböznének a napjaim a jelenlegiektől. Elégedett vagyok a munkámmal, imádom a családomat, szeretem a barátaimat, és ha elér az inspiráció, leülhetek este írni valamit, tökéletes a napom.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

A következő mindig rejtélyes dolog. Magamba szívom az impulzusokat, s ha valami kikristályosodik bennem, azonnal leírom – legalábbis a durva vázlatát -, különben elszáll, semmivé válik. Van, amikor meghallok egy szót, és máris folytatom a gondolatmenetet. Visszanyúlni ritkán szoktam a már megszületett írásokhoz.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

  • Robert Merle: A sziget
  • Szabó Magda: Abigél
  • Stephen King: Az intézet
  • Mészöly Miklós
  • Tandori Dezső
  • Takács Zsuzsa minden verse

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Az életünk során különféle emberekkel találkozunk. Jókkal, kevésbé jókkal és néha rosszakkal is. De mindenkitől tanulunk valamit. Vagy azt, amivé nem kell válnunk, vagy azt, amit elérni szeretnénk. Esetleg azt, amit elkerülnénk. Mindegy milyen tapasztalat, de mindegyik tanít valamit. És a legfőbb tanítás – Embernek maradni. S ha Isten velünk, ki ellenünk?


Valaki

Valaki szirmot szór eléd,
fehéret, néha vöröset,
akad, ki lelket önt beléd,
és néha magadba temet.
Minden napom reménnyel kél,
megtart és támogat a gond,
elkísér és szívemhez ér
a megváltó, hűs irgalom.
Botlani, s elbukni, lehet
könnyebb, mint felvetni fejem,
de fogcsikorgatva követ
valami könnyű sejtelem.
Valaki szirmot szórt elém,
fehéret, néha vöröset,
volt, ki lelket öntött belém.
S nevet rám Isten – mert szeret.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

Hétköznapi ember vagyok. A szenzációkat – egyelőre kerülöm. Tervezőmérnök vagyok, a munkám a realitásokhoz köt. A lelkemből annyit bocsátanék közre, hogy az írásaimban minden benne van. Minden félelmem, minden álmom, minden vágyam. Aki olvassa, többet tud rólam, mint akinek naponta köszönök, ha találkozunk, akikkel együtt nevetek, ha nevetni van okunk. Ilyen az, ha valaki ír. Egy olyan világban él, ami csak az övé, és csak azt fogadja be, aki olvassa az írásait. Ez egy olyan zárt kör, ahol a hasonló a hasonlót vonzza.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Adja magát, őszintén, kendőzetlenül. Adjon élményt, mesterkéletlenül. Érezzem, hogy valamit át akar adni az olvasónak, nézőnek. S ha valahol megtalálom magam benne, már közös az élmény. Máskor is keresni fogom.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

2018-ban jelent meg az első verseskötetem: „Hatvan vers” címmel. A helyi, gyöngyösi könyvesboltban és tőlem közvetlenül megvásárolhatók.

10. Hol lehet megtekinteni az alkotásaid? Van weboldalad, Facebook oldalad? Add meg itt a linkjét!